DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Jardim: Uitvoerige info-campagne over belastinghervormingen

HomeMediaAmigoe | Jardim: Uitvoerige info-campagne over belastinghervormingen

Jardim: Uitvoerige info-campagne over belastinghervormingen
Jardim: Uitvoerige info-campagne over belastinghervormingen

WILLEMSTAD — Het ministerie van Financiën komt met uitvoerige informatie over de belastinghervormingen die per 1 januari 2015 ingaan. Dat is ook nodig gezien de vele vragen die de minister van Financiën, José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), kreeg voorgeschoteld tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten.

De minister houdt voet bij stuk dat de voorstellen een verlichting inhouden voor 33.500 personen en ondernemingen in 2015 en 2016 terwijl een groep van maar 700 tot 800 personen erop achteruit zal gaan. Ook groeit de groep werknemers die onder de belastinggrens vallen met 2500 personen (en niet met meer dan 4000 zoals de minister abusievelijk eerder had gemeld). Dit in tegenstelling tot de hervormingen van 2011 van het kabinet-Schotte die volgens Jardim meer geld aan de economie hebben onttrokken door een verhoging van de indirecte belastingen dan dat er werd teruggegeven door een verlaging van de directe belastingen.

In het plan van Jardim gaan de inkomsten- en winstbelasting ook omlaag. De minister zegt dat iemand met een jaarinkomen van 50.000 gulden in 2016 uiteindelijk 1200 gulden minder per jaar aan inkomstenbelasting gaat betalen. Voor iemand met een jaarinkomen van 100.000 gulden zal dat 3000 gulden zijn terwijl iemand met een salaris van 150.000 gulden bijna 4000 gulden minder kwijt zal zijn aan inkomstenbelasting.

Aan de kostenkant blijft de premie aov (ouderdomspensioen) met 16 procent en de avbz-premie (chronische ziekten) van 2 procent hetzelfde. De premie voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) gaat wel omhoog van 12 naar 13 procent, welke verhoging voor de rekening van de werknemer is. Dat is dit jaar al ingegaan, al is wel de nominale premie van 82 gulden afgeschaft en is de premie voor gepensioneerden die alleen een pensioenuitkering hebben, verlaagd van 10 naar 6,5 procent.

Ook de belasting op rente-inkomsten zal een reductie inhouden, legt de minister nogmaals uit. Nu is de belasting op rente-inkomsten 6,5 procent, maar moet ook 2 procent aan avbz-premie over deze inkomsten worden betaald, en betalen personen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt 16 procent aan aov-premie en bvz-premie.

“Dus in totaal tussen de 34 en 40 procent die moet worden betaald over de rente-inkomsten”, aldus Jardim. Het voorstel dat nu bij de Raad van Advies ligt, houdt in dat één belastingpercentage wordt gehanteerd van 17,5 dat in plaats komt van het oude belastingpercentage van 6,5 plus sociale premies. Dit systeem is ook simpeler voor de belastingdienst om te verwerken, waardoor de afdracht van belasting wordt verhoogd, hoopt de minister. Momenteel wordt maar 10 procent van de totale rente-inkomsten bij de fiscus aangegeven.

Dat afschaffing van de teruggave voor onderhoud van de eigen woning wordt gecompenseerd in de verlaging van de inkomstenbelasting, legt de minister verder uit. Ook de hervorming in de hypotheekrenteaftrek zal het overgrote deel van de mensen met een hypotheek niet treffen, zegt de minister verder. “Van de 9800 personen en ondernemingen die gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek zullen er 8900 de veranderingen niet merken.”

Deze hervorming houdt in dat de renteaftrek op hypotheken wordt gemaximaliseerd tot 20.000 gulden per jaar. Daarnaast blijft de rente-aftrek voor terreinen en auto’s bestaan. Over de onroerendzaakbelasting zei de minister al in de beantwoording van vragen in de eerste ronde dat dit systeem de grondbelasting vervangt, waarbij ook al werd gekeken naar de waarde de het eigendom. Dus het is geen nieuwe belasting maar een andere systeem van taxeren van het eigendom.

Hij zegt dat ondanks de indruk die wordt gecreëerd, dat er meer belasting zal worden geheven, iedereen eind januari al zal merken op hun salarisslip dat ze meer geld overhouden in hun portemonnee.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Binnenkort ziet heel Willemstad er uit als de meest verkrotte delen van Otrabanda. “Onderhoud van panden niet langer aftrekbaar”
    U heeft nog 30 dagen de tijd om dit onzalige plan te herzien. Gebruik ze !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties