30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 17:02

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | FKP aan de leiband van Soaw

HomeMediaAmigoe | FKP aan de leiband van Soaw

Arthur Con - directeur FKP
FKP aan de leiband van Soaw, op foto: Arthur Con – directeur FKP

WILLEMSTAD — De 5 miljoen gulden die op de begroting staan van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) voor onderhoud en herstel van overheidswoningen gaan niet per definitie zomaar door naar de woningstichting Fundashon Kas Popular (FKP) die dit onderhoud al jaren doet. “Ik ben verantwoordelijk voor elke cent van mijn begroting die uitgegeven wordt. En op die begroting staat 5 miljoen voor onderhoud aan overheidswoningen. Nergens staat daar FKP.”

Dat was het antwoord van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) gisteravond bij de behandeling van de vragen over haar begroting. FKP werd in 1979 opgericht op initiatief van de Nederlandse regering en het eilandgebied Curaçao, als een stichting die het woningbeleid op het eiland op een neutrale en transparante manier moest garanderen. De stichting is al jaren belast met het onderhoud van overheidswoningen en trok onlangs aan de bel vanwege de financiële middelen die ze nodig heeft om dat onderhoud te kunnen doen. De Soaw-minister zegde toe de 5 miljoen naar FKP-rekening over te maken. Met haar antwoorden van gisteravond lijkt zij hierop terug te komen.

Larmonie-Cecilia gaf gisteren aan dat zij inmiddels een brief heeft gestuurd naar haar collega Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) die de woningstichting onder zijn beheer heeft. “Die brief heeft tot doel om samen met VVRP en de FKP een plan van aanpak te gaan maken. Maar dan wel binnen de regels zoals Soaw ze stelt. Want de eindverantwoording voor die 5 miljoen gulden ligt bij mij.”

De minister liet de Statenleden weten dat zij een aantal voorwaarden heeft om de verantwoording zo goed mogelijk te waarborgen. Daarnaast wil ze zien dat de manier waarop deze onderhoudsprojecten worden uitgevoerd passen bij het Soaw-beleid. Zo wil Larmonie-Cecilia zien dat werklozen uit de buurt die wordt opgeknapt, worden betrokken bij de onderhoudswerkzaamheden. Met name jongeren. De financiële verslaglegging van de aannemers moet ook deze gegevens opnemen.

De antwoorden van de minister stuitten een aantal Statenleden fiks tegen de borst. Met name PNP-leider Humphrey Davelaar reageerde met een reprimande naar de minister toe. “Uw houding ten aanzien van FKP kan echt niet. FKP is ingesteld om deze onderhoudswerkzaamheden te doen. Zo kan een minister niet zomaar ingrijpen. Dat is onaanvaardbaar. En ik kan u ook al vertellen dat ik alleen om deze reden al tegen de begroting zal stemmen.” Ook Zita Jesus-Leito (PAR) liet Larmonie-Cecilia weten niet gecharmeerd te zijn van haar plan. “Dit geld is van FKP en niet van Soaw. En wat ik al helemaal niet zie, is waarom uw ministerie werk moet gaan doen dat al ondergebracht is bij FKP. U gaat toch niet iets op uw nek nemen dat een andere instantie moet uitvoeren? Nee, minister. Dit is geen beste zet. Mijn advies aan u is dan ook om FKP haar werk te laten doen.”

Jesus-Leito maakte tevens van haar spreektijd gebruik om te melden aan Statenvoorzitter Marcelino ‘Mike’ Franco dat er wederom geruzie is in de coalitie. “Voorzitter, kijk dan toch. Een coalitie hoort toch gewoon netjes voor de begroting van haar regering te stemmen. Coalitiepartner PNP is het duidelijk niet eens met wat hier gebeurt. Dat levert steeds meer een onwerkbare situatie op voor ons. Dat wil ik maar even gezegd hebben.”

Bijval kreeg minister Larmonie van partijgenoten Elmer Wilsoe en Jaime Cordoba (beiden PS). Wilsoe stelde de minister die voor het eerst een statenvergadering over de begroting meemaakt gerust. :Maakt u zich niet druk minister. Soms moet je de wind laten waaien. Doe rustig het werk van minister en laat iedereen eerst maar zijn eigen huis opruimen voordat ze verder gaan kijken.”

Statenlid Cordoba maakt van zijn tijd gebruik om te melden dat het volgens hem al jaren niet goed gaat met FKP. “Minister houdt u bij uw plan.” en “De minister kan het ook niet helpen dat haar collega van VVRP zijn baas nog niet heeft ingelicht hierover.” Cordoba kreeg verder de lachers op zijn hand door te melden dat er veel meer ‘huizen van het volk’ zijn die in slechte staat verkeren. Hij doelde op openbare gebouwen waar mensen volgens hem bodybuilder moeten zijn om de deur open te kunnen doen. “En wanneer dat niet goed lukt en je die deur tegen je aankrijgt, dan voel je een pijn die erger is dan wat Chikungunya met je doet.”

De bespreking van de begroting van Soaw liep gisteravond door tot half twaalf ‘s nachts en is vervolgens geschorst om vandaag verder te gaan.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties