Amigoe | Jaarrekening Land Curaçao over 2011 officieel vastgesteld

 Historische dag in parlement eindigt in ‘verkiezingsdebat’

Staten hebben de jaarrekening van het Land Curaçao over 2011 officieel vastgelegd

WILLEMSTAD — De Staten hebben de jaarrekening van het Land Curaçao over het jaar 2011 officieel vastgelegd. De jaarrekening werd met twaalf stemmen vóór en nul tegen aangenomen. Opvallend was dat de MFK-fractie tijdens de stemming de vergaderzaal verliet.

De jaarrekening over 2011 werd afgesloten met een tekort van 166 miljoen gulden op de gewone dienst en beschikt over een afkeurende verklaring van overheidsaccountant Soab. In haar verklaring van november 2013 stelt de Soab dat de jaarrekening ‘geen getrouw beeld geeft van de grootte en samenstelling van het vermogen van het Land Curaçao per 31 december 2011’. Verder voldoet de jaarrekening niet aan de eisen van financiële rechtmatigheid en bevat ook tal van inrichtings- en cijfermatige fouten. Maar in het voorwoord van de jaarrekening stelt de minister van Financiën dat het jaarverslag in dit stadium in het licht moet worden gezien van een ‘kwalitatief groeiproces’.

De behandeling van de jaarrekening leidde tot een felle discussie tussen de partijen PAR en PS. PAR-leider Zita Jesus-Leito had de schuld voor de slechte cijfers over 2011 neergelegd bij de toenmalige coalitiepartijen MFK, MAN en huidige coalitiepartner PS. Voor PS-leider Jaime Cordoba was dit aanleiding om terug te slaan door de PAR te beschuldigen van de slechte voorbereiding van de start van het Land, en zestien jaar wanbeleid te hebben gevoerd.

Jesus-Leito accepteerde op haar beurt de aantijgingen van Cordoba niet en stelde dat de PAR niet zestien, maar veertien jaar heeft geregeerd en de regeringsverantwoordelijkheid met tal van partijen, waaronder de MAN, heeft gedeeld. Ook Charles Cooper (MAN), die in zijn interventie naar de regeringsperiode van de PAR had verwezen, kreeg ervan langs. Ze constateerde dat hij, maar ook Cordoba, een ‘saya bala bala’ (letterlijk balletjesrok in het Papiaments, maar in het dagelijks taalgebruik ‘bekvechten als een viswijf’) had aangetrokken om haar aan te vallen.

Cordoba reageerde hierop door te zeggen dat hij Jesus-Leito uit haar hol had weten te lokken, zodat iedereen weet hoe zij nu denkt. Cooper greep in zijn reactie terug naar voormalig gedeputeerde en Statenlid Anthony Godett. “Zita, hou op met vechten en ga naar huis. De mensen zijn jou helemaal beu.” Godett zei dit altijd over zijn politieke tegenstanders die constant publiekelijk met elkaar aan het bekvechten waren.

Het debat ging verder over de vraag wie nu verantwoordelijk was voor de financiële problemen van het Land Curaçao. De verwijten gingen over en weer. Toen er gestemd werd, had de MFK een opvallende rol. De fractie van de oppositiepartij verliet de Statenzaal, omdat zij niet aan de stemming wenste deel te nemen, volgens Amerigo Thodé omdat het beleid in dat betreffende jaar werd uitgevoerd door onder meer MFK-ministers en op deze manier een ‘conflict of interest’ wilde voorkomen. De jaarrekening werd uiteindelijk met twaalf stemmen voor en nul tegen vastgesteld.

Gisteren nog stuurde de MFK een persbericht uit waarin zij uithaalt naar de coalitiepartijen. Volgens de MFK keurden de coalitieleden een jaarverslag, waarin volgens hun eigen zeggen sprake was van wanbeleid.

Maar tijdens de vergadering hadden verschillende Statenleden bij het stemmen over het jaarverslag al aangegeven dat hun voor-stem niet inhield dat zij het beleid goedkeuren, maar dat het hierbij om het vaststellen van de geconstateerde cijfers over het bewuste jaar gaat.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Jaarrekening Land Curaçao over 2011 officieel vastgesteld

 1. @Bartje zegt:
  “te druk met faecalien naar hun politieke koppen te smijten !!”

  De kleuterke in z’n zandbak …!

 2. Als er maar 166 Miljoen is geleden hoe kan het dat er miljarden schulden waren waardoor er strenge bezuinigen moesten plaatsvinden en de pensioenleeftijd worden verhoogt?

  En BTW. Wat waren de kosten van Reizen en prive fotograven?

 3. Hebben ze in die Staten helemaal niet naar gekeken Ger….ze hadden het te druk met faecalien naar hun politieke koppen te smijten !!
  Klein klein kleuterke, wat….juist ! 🙂

 4. Quote: “De jaarrekening over 2011 werd afgesloten met een tekort van 166 miljoen gulden op de gewone dienst en beschikt over een afkeurende verklaring van overheidsaccountant Soab. In haar verklaring van november 2013 stelt de Soab dat de jaarrekening ‘geen getrouw beeld geeft van de grootte en samenstelling van het vermogen van het Land Curaçao per 31 december 2011’. Verder voldoet de jaarrekening niet aan de eisen van financiële rechtmatigheid en bevat ook tal van inrichtings- en cijfermatige fouten. ”

  Kan iemand mij uitleggen hoe het mogelijk is een jaarrekening goed te keuren die niet aan alle eisen van financieeel beleid voldoet?
  Indien een bedrijf in de private sector een jaarrekening publiceerd wordt dit bedrijf volledig afgebrand en de belastingdienst zal meteen een boekenonderzoek starten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *