Amigoe | Vrijstelling ob voor grote evenementen

Tweede suppletoire begroting 2015 op tijd behandeld

Vrijstelling ob voor grote evenementen

WILLEMSTAD ā€” ā€˜Organisaties met een charitatieve doelstelling die grote evenementen op CuraƧao organiseren hebben vrijstelling van omzetbelastingā€™. Dit is de kern van de wet die gisteren met algemene stemmen door de Staten werd aangenomen.

De wet is bedoeld voor organisaties zoals de Fundashon Bon Intenshon, die jaarlijks het CuraƧao North Sea Jazz Festival organiseert.

De vrijstelling geldt voor charitatieve doelstellingen van organisaties die evenementen organiseren op het eiland, met een exploitatiebegroting van minimaal 1,5 miljoen gulden, en die zowel lokaal als internationaal bekendheid aan het eiland gegeven. Deze vrijstelling vereiste dat de Landsverordening omzetbelasting 1999 werd aangepast. Dit gebeurde tijdens de openbare vergadering van de Staten, die gisteren werd gehouden. Het voorstel werd aangenomen, zonder een debat en zonder dat er gestemd moest worden.

Het voorstel van de regering heeft als doel om de economie, de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat te verbeteren door het organiseren van grote evenementen op het eiland te faciliteren. De vrijstelling heeft betrekking op prestaties verricht door de organisatoren van gekwalificeerde grote evenementen, maar ook op de kaartverkoop en op prestaties verricht aan de organisatoren, zoals onder meer sponsorcontracten. Volgens de regering zullen hierdoor de kosten van dergelijke evenementen voor de organisatoren worden verlaagd.

In de Memorie van Toelichting (MvT) geeft de regering aan dat tal van studies, die door gerenommeerde buitenlandse onderzoeksinstellingen zijn verricht, overtuigend hebben aangetoond dat dit soort evenementen een wezenlijke bijdrage aan de deviezenvoorraad van het eiland hebben opgeleverd. De regering wil deze organisaties tegemoetkomen door hun lasten zo veel mogelijk te beperken of zelfs mogelijk af te schaffen. Op deze manier wordt meer financiƫle ruimte verkregen om hun doelstellingen te bewerkstelligen, aldus de regering in de MvT.

De vrijstelling zal overigens met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 worden ingevoerd.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *