30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Ipko: Regering, los het op

Voor aanvang van het Ipko gingen alle deelnemers op de groepsfoto | Foto Suzanne Koelenga
Voor aanvang van het Ipko gingen alle deelnemers op de groepsfoto | Foto Suzanne Koelenga

DEN HAAG — “Regeringen, los het op!” Voorzitter Jeroen Recourt van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) maakte vanmorgen nog maar eens duidelijk welk doel de tweejaarlijkse bijeenkomst van parlementariërs uit Curaçao, Aruba, St. Maarten en Nederland heeft.

“We zoeken naar een balans binnen het Koninkrijk en daar horen ook spanningen en meningsverschillen bij. Maar we moeten vooral zoeken naar de zaken waar we het wel met elkaar over eens zijn en dan tegen onze regeringen zeggen: los het op. Ik hoop dat we die ambitie hier waar kunnen maken”, aldus Recourt, tevens Tweede Kamerlid voor de PvdA, bij de opening van het Ipko in Den Haag.

Recourt sprak zijn woorden na de gebruikelijke toespraken in de Eerste Kamer, waarin elke delegatieleider zijn eigen accent legde. De Curaçaose Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) verwees naar de spanningen die het gevolg zijn van verschillen bij de interpretatie uit bepalingen in het Statuut. “Daarom spreken we al enige tijd over het belang van een organisatie die een onafhankelijk oordeel kan geven over de geschillen”, aldus Franco.

- Advertentie -

De Arubaanse Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP) zei dat elk land de gevolgen en naweeën voelt van de wereldwijde economische crisis en daar op zijn eigen manier mee omgaat. Ze noemde onder meer de oprichting van het College Aruba financieel toezicht. “We gaan nu eerst afkijken hoe het moet om het vervolgens zelf te gaan doen”, aldus Lopez-Tromp.

Leona Marlin-Romeo, vicevoorzitter van de Staten op St. Maarten, verwees naar het recente akkoord tussen de regeringen van St. Maarten en Nederland. “Integriteit staat hoog op de agenda van politici op St. Maarten. Ik reken erop dat wij in de gelegenheid worden gesteld om op basis van gelijkwaardigheid daar aandacht aan te besteden.”

Tot slot voerde ook de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) het woord. “Ik hoop dat de deelnemers aan het Ipko goed met elkaar in discussie zullen gaan en goed naar elkaar luisteren. Het is voor elk overleg dodelijk als iemand een statement geeft en vervolgens een ander een statement geeft en het daarbij blijft.” De deelnemers aan het Ipko streven ernaar om het overleg op vrijdag af te sluiten met een lijst met concrete afspraken en verzoeken aan de vier regeringen van het Koninkrijk.

Deelnemers voor aanvang van het IPKO in het gebouw van de Eerste Kamer
Voor aanvang van het IPKO gingen alle deelnemers op de groepsfoto
Deelnemers voor aanvang van het IPKO in het gebouw van de Eerste Kamer

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Harm, je hebt volkomen gelijk. Het enigste wat ik nog op de voorgrond van deze foto mis is het grootste misrakel en braksel fraudelyne wiels, of staat zij op de derde rij 3 van rechts. En weet u wat nu zo leuk is van dit soort foto’s dat de grootste mis kluners zonder schaatsen altijd op de voorgrond staan .

  2. Curacao stuurt weer een afvaardiging waarin de integriteit ver te zoeken is.

    Ik zie Amerigo Thode, verdachte in een afluisterzaak, zoon van een groot drugsdealer, broer van een illegaal importeur en lid van de partij van de gedetineerden Schotte en Jamaloodin.

    Ik zie Elmer Wilsoe, loopjongen van de loterijboer Robby dos Santos, notoir foutparkeerder bij restaurant Cru, verdachte in moordzaak Helmin Wiels die zijn verstandelijk beperkte zoon een baantje bezorgde in het Curacaohuis van partijgenoot Fraudelyne Wiels.

    Met een afvaardiging uit Bon Futuro hadden we nog een beter figuur geslagen dan met deze randcriminelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -