29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hoe zit het met vergunningen Advent?

HomeMediaAmigoe | Hoe zit het met vergunningen Advent?
Hoe zit het met vergunningen Advent?
Hoe zit het met vergunningen Advent?

WILLEMSTAD — Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) lijkt vragen over de stand van zaken omtrent de vestigingsvergunning van het Advent Ziekenhuis, uit de weg te gaan. De Amigoe heeft meerdere vergeefse pogingen gedaan om informatie hierover in te winnen bij MEO, maar de deur lijkt tot dusver potdicht te zitten.

Op 2 oktober berichtte deze krant ‘dat het ziekenhuis in Damacor in strijd met de wet handelt’. Dit werd bevestigd door hoofd Inspectie MEO, Ronny Cornelis. De inspecteur liet weten dat het ziekenhuis niet over een vestigingsvergunning beschikte en die op korte termijn ook niet zou krijgen, omdat eerst moet worden uitgezocht hoe het zit met de gevestigde erfdienstbaarheid in Damacor, waaronder de vier kavels van het ziekenhuis.

In de clausule die is opgenomen in de koopcontracten van vrijwel alle bewoners van Damacor, staat vermeld dat er geen ziekenhuis gevestigd mag worden op de percelen. De clausule is eveneens opgenomen in de veilingvoorwaarden van de Taams Kliniek en de akte van notaris Andreas Eshuis van de vier kavels, die de Amigoe in handen heeft. Door de uitspraak van MEO en de erfdienstbaarheid lijkt de koop van de gebouwen van de voormalige Taams Kliniek, tijdens een veiling afgelopen mei, een kat in de zak te zijn.

Inmiddels heeft de Amigoe meerdere pogingen gedaan om informatie te krijgen over de huidige stand van zaken. Het antwoord op deze verzoeken blijft echter uit, wat vraagtekens oproept.


Medisc
h

Gersji Rodrigues Pereira, inspecteur Volksgezondheid, meldde begin deze maand dat het ziekenhuis tot 15 oktober de tijd zou krijgen om de aanvragen in te dienen betreffende de medische zorg. Pereira bevestigt dat de medische vergunningen zijn ingediend, maar nog niet zijn verstrekt. Het Advent Ziekenhuis levert op dit moment dus zorg zonder vergunning. “De zorg die ze leveren is echter uitermate beperkt”, aldus Pereira, die vorige week met het bestuur van het ziekenhuis om de tafel heeft gezeten.

De aanvraag is nog behandeling. Volgens de inspecteur ‘gaat niet alles even snel, maar gaat het wel de goede kant op’. “De zorg is van goede kwaliteit en er is geen aanwijzing dat dit niet zo is”, aldus Pereira. Eigenlijk zou een ziekenhuis zonder vergunning, geen zorg mogen leveren ‘maar het gebeurt’, zo zegt hij. In zijn hoedanigheid van inspecteur kan hij zich niet uitlaten over andere zaken dan de kwaliteit van de zorg.

Hoofd GGD, Irving Keli, bevestigt dat de medische vergunningen zijn ingediend. “Op basis van de Landsverordening Zorginstellingen uit 2007 wordt er binnen de kaders van de wetgeving beoordeeld of een zorginstelling hieraan voldoet.”

Keli zegt dat ‘een zorginstelling zonder medische vergunning strikt genomen geen zorg mag leveren’. Andere zaken spelen echter ook een rol, zo vertelt hij. “In bepaalde gevallen wordt hier coulant mee omgegaan, in die zin dat er met de nodige voorzichtigheid wordt gehandeld.” Volgens hem wordt er namelijk rekening gehouden met de continuïteit van de zorg. “Daarnaast is er geen sprake van een medische vergunning voor een nieuwe zorginstelling. De zorg werd al geboden in de voormalige Taams Kliniek.”

Hindervergunning

Minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) liet twee weken terug desgevraagd weten nog niets te hebben ondertekend. Wel meldde hij dat er nog een aantal stukken op tafel lagen, die eerst moeten worden onderzocht. Het is niet bekend wat de huidige stand van zaken is omtrent de hindervergunning. Voor het ter perse gaan van deze krant was noch Whiteman, noch een ambtenaar van het ministerie die hierover uitspraken kan doen, bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Nog voor en tijdens de openbare verkoop gingen de directie en bewindvoerder Paul van de Laarschot van Taams ervan uit dat de vergunning van de kliniek waarde had. Maar de volgende dag konden zij in de krant lezen dat Advent de toezegging heeft voor een vergunning voor een tweede locatie; naast Groot Davelaar (Advent 1), te Damacor (Advent 2). Voor de ziekenhuisvergunning is de bestaande vennootschap, onder leiding van Esseboom en Arthur Liqui-Lung, niet meer nodig.

    Antilliaans Dagblad 30 mei 2015; “Advent heeft hiervoor ook toestemming gekregen van minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid en van de Sociale Verzekeringsbank (SVB); om onder de bestaande vergunning op een tweede locatie een ziekenhuis te exploiteren. Dit kwam pas onlangs rond.”

    Dus er is geen probleem met de ziekenhuisvergunning, waarschijnlijk is er een probleem een vestigingsvergunning door de gevestigde erfdienstbaarheid in Damacor, waaronder de vier kavels van het ziekenhuis.
    Echter wij hebben het niet over een nieuwe vergunning daar de zorg al werd geleverd vanuit de vestiging!!

  2. Wederom blijkt dat de huidige regering een farce is!!
    Onder het mom van ” de continuiteit van de zorg te waarborgen” laten ze het Advent zonder vergunning draaien? Echter toen deze regering het faillisement van de Taamskliniek mede veroorzaakte hoorde je hun niet over dezelfde continuiteit van de zorg!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties