29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Taken Dierenbescherming drastisch teruggeschroefd’

HomeMediaAmigoe | ‘Taken Dierenbescherming drastisch teruggeschroefd’
‘Taken Dierenbescherming drastisch teruggeschroefd’
De Nederlands politica Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stak de stichting een hart onder de riem

WILLEMSTAD — Tijdens het galadiner voor de Dierenbescherming in het Renaissance hotel afgelopen zaterdagavond stak Nederlands politica Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de stichting een hart onder de riem. Ze loofde de inzet van de vrijwilligers en sprak de hoop uit dat de noodlijdende organisatie kan blijven voortbestaan.

Voorzitter van de Dierenbescherming Gregory Berry zei verheugd te zijn met de hoge opkomst bij het diner, wat volgens hem duidt op grote betrokkenheid bij de organisatie. Daarnaast sprak hij warme woorden over de vrijwilligers, leden van bestuur en de betaalde krachten die zich door de jaren heen hebben ingezet. Hij zei hoopvol gestemd te zijn met het aantal jonge en nieuwe vrijwilligers.

Berry gaf een uiteenzetting over de werkwijze van de stichting en verhaalde over de financieel penibele situatie waarin de Dierenbescherming verkeert, als gevolg waarvan er een reële kans bestaat dat het asiel binnenkort de deuren moet sluiten. Hierdoor heeft de organisatie een aantal taken drastisch teruggeschroefd.

Het educatietraject is gesneuveld, de operaties van Pet and Stray Control zijn gestopt en de dierenambulance is voorlopig buiten dienst. Het voorgenomen pension waar ongewenste zwerfdieren hun laatste dagen kunnen doorbrengen is voorlopig van de baan.

De overheid geeft niet thuis. Volgens de voorzitter was er een ton beloofd door het ministerie van Gezondheid, maar de lobbypogingen bij minister Ben Whiteman (PS) en diverse Statenleden hebben nog geen vruchten afgeworpen. De Dierenbescherming zegt 400.000 gulden nodig te hebben om op volle sterkte te kunnen opereren.

“Aldus is de Dierenbescherming naarstig aan het fundraisen geslagen”, aldus Berry. Er is kortgeleden een benefietloop georganiseerd, evenals een concert van Di-rect en zaterdag dus het galadiner. Daarnaast verkoopt de stichting sinds kort zogenoemde ‘good will shares’ aan het bedrijfsleven. Ten slotte heeft de Dierenbescherming in Nederland de Ambi-status aangevraagd, wat inhoudt dat donaties aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn.

Vegetariër in Hummer

Keynote spreker van het galadiner was de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme. Ze laakte de heersende mentaliteit waarbij het dier vooral wordt aangeduid met nut of nutteloosheid: huisdier, proefdier, ongedierte et cetera. Volgens haar is de verscheidenheid van dieren vooral een rijkdom. “Wanneer een soort uitsterft, verdwijnt er een vorm van leven.”

Thieme benoemde de grote liefde en passie die vrijwilligers van de Dierenbescherming aan de dag leggen, alsook de frustratie die ze hebben als gevolg van de mentaliteit van veel diereneigenaren. Nog steeds bestaat er volgens haar grote ruwheid en onzorgvuldigheid in de bejegening van het dier. Ze vindt dat het bekommeren om dieren niet ten koste gaat van de medemens, maar juist voor een completer beeld zorgt van geven om elkaar.

De grote boosdoener in de ogen van de politica is de bio-industrie, die jaarlijks 70 miljard dieren slacht, waarvan 50 miljoen in Nederland. Daarnaast zijn de megastallen volgens de PvdD verantwoordelijk voor een grotere uitstoot van broeikasgassen dan de totale verkeer- en vervoersector. “Een vleeseter in een Prius stoot meer uit dan een vegetariër in een Hummer”, aldus Thieme.

Uit gesprekken met de Dierenbescherming kwam volgens haar naar voren dat honden op Curaçao veelal als de facto bewakingsysteem worden gezien, terwijl er volgens de politica veel effectievere manieren zijn om je huis te bewaken. Ook benoemde ze dat pitbulls en bulldogs vaak gehouden worden voor statusverhoging van de eigenaar, terwijl het doorfokken van deze rassen leidt tot gezondheidsproblemen van de dieren. Thieme vroeg zich tijdens de speech af in hoeverre deze tradities nog wel van deze tijd zijn.

In een interview met de Amigoe dat morgen verschijnt, gaat Marianne Thieme dieper in op de rol van de Dierenbescherming op Curaçao, ontwikkelingen wereldwijd en de toekomst van de dierenbeweging.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Alleen al de miljoenen die Schotte met zijn bilmaatjes Stella en Ramsay spendeerde aan ordinaire snoepreisjes had de Dierenbescherming kunnen redden.

    Of enkel het ontslag van Fraudelyne wiens aanblijven miljoenen kost aan nieuwe snoepreizen (de paus!) en bevriende consultants.

    De dierenbescherming doet uitstekend werk.

    Dit is een grote schande.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties