30 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 16:42

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioAmigoe | Hennis-Plasschaert zet samenwerking met Venezuela voort

Amigoe | Hennis-Plasschaert zet samenwerking met Venezuela voort

Hennis-Plasschaert zet samenwerking met Venezuela voort
Hennis-Plasschaert zet samenwerking met Venezuela voort

DEN HAAG — De samenwerking tussen Nederland en Venezuela bij de bestrijding van drugssmokkel in het Caribisch gebied wordt onverminderd voortgezet. Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert schrijft dit aan de Tweede Kamer.

De geclaimde uitbreiding van het Venezolaanse defensiegebied komt niet aan de orde. De Tweede Kamer stelde haar vragen namelijk al voor de uitspraken van president Nicolás Maduro over dit onderwerp.

Aanleiding voor de vragen over de samenwerking met Venezuela was het Jaarplan voor 2015 van de Kustwacht. De Tweede Kamercommissie voor Defensie vroeg waarom er geen afspraken zijn over samenwerking bij de bestrijding van drugstransporten, mensensmokkel en wapenhandel.

Hennis-Plasschaert antwoordt dat Venezuela nog steeds geen partij is van het internationale Verdrag van San Jose uit 2003 over de bestrijding van drugs, hoewel Nederland de Venezolaanse autoriteiten daar wel toe heeft aangespoord. Maar er wordt wel degelijk samengewerkt, aldus de minister.

In 1988 sloten Venezuela en Nederland een overeenkomst bij de bestrijding van de productie en handel in drugs.

“Het verdrag is formeel nog altijd van kracht en op basis daarvan zijn op gezette tijden bilaterale besprekingen gevoerd en afspraken gemaakt”, schrijft ze.

Daarnaast is zowel Nederland als Venezuela partij bij de VN-Verdragen over de aanpak van de internationale georganiseerde misdaad en drugshandel en is Nederland betrokken bij regionale initiatieven op dit gebied.

“De ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Caracas beschikt over een defensieattaché en een politie-liaison om verdere uitvoering aan alle bovenstaande samenwerking te geven. Dit leidt onder andere tot wederzijdse informatie-uitwisseling”,

aldus de minister. Mensensmokkel en wapenhandel worden voor zover bekend niet op structurele wijze door Venezuela aangepakt, aldus de minister.

Luchtruim

De Tweede Kamer vroeg ook naar de juridische bescherming van Kustwachtpersoneel als zij zonder toestemming boven Venezuela, Colombia of de Dominicaanse Republiek vliegen, maar die vraag is niet relevant, volgens de minister.

“Kustwachtvliegtuigen zullen nooit zonder toestemming het luchtruim van andere landen binnenvliegen”,

schrijft ze. Haar reactie houdt geen direct verband met de vermeende uitspraak Nicolás Maduro over het betrekken van het luchtruim boven Curaçao, Aruba en Bonaire bij het Venezolaanse defensiegebied.

De minister geeft hiermee echter wel aan hoeveel belang Nederland hecht aan toestemming voor het gebruik van elkaars luchtruim.

De overige vragen van de Defensie-commissie hadden onder meer betrekking op integriteit. De strijd tegen de handel in drugs, wapens of mensen zou geschaad kunnen worden door corruptie binnen de douane. De Defensie-minister schrijft dat integriteitsschendingen hard worden aangepakt, maar dat er geen concrete gevallen bekend zijn.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Misschien kan mevrouw Hennis ook een beetje helpen in de strijd tegen het schenden van de mensenrechten in Venezuela.

  Ook een scheepslading toiletpapier zou meer dan welkom zijn.

  President Maduro riep gisteren met overslaande stem tijdens een massabijeenkomst: ‘Alerta alerta, alerta que camina la espada de Bolivar por América Latina’ (‘wees op uw hoede, het zwaard van Bolivar waart door Latijns-Amerika’).

  Protesterend tegen een publicatie in een Spaanse krant riep hij:
  ´ Cuidado cuidado, que les ganamos en Carabobo ´ (Pas op, we verslaan ze in Carabobo).
  De veldslag in Carabobo was de beslissende strijd van Bolivar tegen het Spaanse leger in 1821.
  Die Spanjaarden mogen wel oppassen!

  Maduro heeft trouwens nog meer zorgen. De krant van vandaag maakt melding van een grote smokkelarij van condooms bij de grens van Colombia.

  Misschien ook een scheepsladinkje?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties