30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Helft van opgespoord geld voor tipgever in Maximus-zaak

HomeMediaAmigoe | Helft van opgespoord geld voor tipgever in Maximus-zaak
 Helft van opgespoord geld voor tipgever in Maximus-zaak

Helft van opgespoord geld voor tipgever in Maximus-zaak

WILLEMSTAD — Hoofdofficier van justitie Heiko de Jong (lees het Openbaar Ministerie) heeft besloten een beloning uit te loven aan de persoon of personen die het OM in staat stelt of stellen de rest van het geld, betaald voor de moord op Statenlid Helmin Wiels op 5 mei 2013, op te sporen en in beslag te nemen.

“De hoogte van de beloning zal in totaal 50 procent zijn van het daadwerkelijk op grond van de tip(s) in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat dit bedrag in verband met de moord is betaald of ontvangen”, informeert het OM middels een persbericht.

Dit in het kader van het onderzoek Maximus, naar de intellectuele daders achter deze moord. In het Maximus-onderzoek wordt dus onder meer onderzocht wie de opdrachtgevers zijn van deze moord en tevens richt het onderzoek zich op de geldstromen rond de verschillende verdachten. Tipgevers kunnen contact opnemen met de politie via het anonieme telefoonnummer 108.

Tactieken

De Jong had eerder aangegeven geen beloning uit te zullen loven voor deze moord, aangezien dit toen, in het vroegere stadium, het onderzoek kon belemmeren.

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) zegt desgevraagd dat deze beslissing wel degelijk een vreemd beeld kan geven van het verloop van het onderzoek, maar is overtuigd dat ook dit onderdeel van de moord opgelost zal worden. “Het OM gebruikt diverse tactieken, ook afleidend, om een zaak op te lossen”, zei de minister desgevraagd aan de Amigoe. Dat zei hij tijdens de persconferentie gistermiddag ter verduidelijking van de implementatie van het cameratoezicht.


Tussenpersone
n

De tot levenslange veroordeeld Elvis ‘Monster’ Kuwas werd door twee tussenpersonen ingeschakeld om Helmin Wiels op 5 mei 2013 dood te schieten, staat verder in het persbericht. Dat werd ook al duidelijk tijdens de behandeling van de zaak Magnus, het onderzoek naar de uitvoerende daders van de moord.

Uit diverse getuigenverklaringen in het Magnus-dossier – van onder meer de vrouw van Kuwas, Monalisa, en zijn vriendin, S.R. – blijkt dat Kuwas de opdracht kreeg van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina en Burney ‘Nini’ Fonseca.

Ook de verdachte Michael L. – eerder opgepakt voor afpersing van een van de opdrachtgevers en later vrijgelaten – verklaarde dat iedereen in Koraal Specht zei dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hebben gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hebben betaald.

Fonseca was volgens officier Gert Rip de schakel tussen de uitvoerende en de intellectuele daders. Hij zat hiervoor ook vast, maar werd later vrijgelaten nadat Rip meer tijd had gevraagd en gekregen om het Maximus-onderzoek af te ronden.

“Waarschijnlijk heeft E.R.K. (Kuwas, red.) slechts een klein deel ontvangen van het totaal beschikbaar gestelde bedrag en is het grootste gedeelte van dit geld achtergebleven bij de twee tussenpersonen. In het belang van het onderzoek is het zeer gewenst dat vast komt te staan waar of bij wie het overgebleven geld thans is ondergebracht”, aldus het OM.


450.000 gulden
?

Kuwas zou 50.000 gulden hebben ontvangen voor de huurmoord en zou hiermee twee nieuwe motorfietsen hebben gekocht, gaf zaaksofficier Rip al aan tijdens een eerdere behandeling van de Magnus-zaak. Kuwas verduidelijkte zelf dat het geld dat hij conform het dossier had ontvangen, afkomstig was van een ripdeal.

Volgens informatie uit het dossier Magnus, zou in totaal half miljoen zijn betaald voor de moord. Dat blijkt uit verklaringen over hoe de problemen tussen de mannen zijn gestart.

Zo zou Kuwas op de hoogte zijn gesteld dat Fonseca half miljoen gulden aan wijlen Florentina zou hebben gegeven, om de schutter – Kuwas dus – en de chauffeur van een van de vluchtauto’s gebruikt bij de moord op Wiels – wijlen Raul ‘Bolle’ Martinez – uit te betalen voor de huurmoord.

Dit betekent dus dat het restant van het uitbetaalde bedrag, 450.000 gulden zou zijn. Indien dit bedrag opgespoord en in beslag genomen wordt, kan de tipgever dus de helft hiervan krijgen, anders de helft van het in beslag genomen bedrag.


Verdachte
n

Het was al bekend dat naast Fonseca, ook voormalig minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin betrokken is bij het Maximus-onderzoek, alsmede diens broer en tevens loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos.

De betrokkenheid van de broers blijkt uit meldingen van de Criminele Inlichtingendienst (CID) en uit diverse getuigenverklaringen, maakte Rip tijdens de behandeling van de zaak tegen Fonseca bekend. Zo kwam een melding bij de CID binnen, waarin Fonseca wordt genoemd als de opdrachtgever en de betaler van de moord.

Ook zou Kuwas Dos Santos hebben genoemd als ‘de betaler’. Voorts kreeg de CID drie meldingen binnen, waarin een verband wordt gelegd tussen Dos Santos en Fonseca, maakte Rip toen bekend.

Op opmerkingen van de advocaten van onder anderen Fonseca, benadrukte Rip toen dat deze meldingen niet van anonieme bellers zijn, maar dat het informanten betreft die door de rechercheurs in persoon worden gesproken en dat de betrouwbaarheid van deze informatie altijd worden nagetrokken. Verder gaf voormalig minister Carlos Monk zelf aan als Maximus-verdachte te zijn aangemerkt.

Aangezien het onderzoek nog niet klaar is, worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten. Ook daarvoor waarschuwde Rip eerder tijdens de zaak tegen Fonseca.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – moord (Magnus & Maximus)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties