Amigoe | GGD Bonaire vraagt toch aandacht voor zika-virus

GGD Bonaire vraagt toch aandacht voor zika-virus

GGD Bonaire vraagt toch aandacht voor zika-virus

KRALENDIJK — Naast dengue en chikungunya blijkt dat de Aedes Agegyti mug nog een ander virus verspreidt; het zika-virus. Afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD Bonaire) heeft dat bekend gemaakt.

Hoewel het virus nog niet op Bonaire of in de contreien is beland, adviseert Publieke Gezondheidszorg uit voorzorg om minimaal één keer per week huis en tuin te inspecteren op mogelijke broedplaatsen van muggen en deze te verwijderen.

Zika wordt overgedragen door dezelfde mug, die de veroorzaker is van dengue en chikungunya. Het virus is al langer bekend in Afrika en Indonesië. In mei 2015 werd de verspreiding ervan voor het eerst vastgesteld in Brazilië. Op Bonaire en de buureilanden is voor zover bekend het virus nog niet aanwezig.

Dengue is al langere tijd aanwezig in het Caribisch gebied. In het najaar 2013 werd voor het eerst het chikungunya-virus vastgesteld in de Caribische regio. Op Bonaire is tot nu toe bij ongeveer 600 mensen het virus chikungunya vastgesteld. De meeste gevallen werden geconstateerd in de eerste maanden van 2015. Personen die chikungunya hebben gehad zijn immuun voor besmetting in de toekomst.

Lang niet altijd leidt een besmetting met het zika-virus tot ziekteverschijnselen. De verschijnselen lijken op die van chikungunya, met koorts en rode vlekken en gewrichtspijn. Meestal zijn de symptomen vrij mild. De klachten duren meestal niet langer dan een paar dagen. Tot nu toe zijn geen complicaties bekend en zijn er geen mensen overleden door dit virus.

Het is van belang om er zeker van te zijn dat het niet om dengue gaat. Daarom is het verstandig om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie voor het zika-virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. De huisarts kan daarbij raad geven.

De maatregelen die genomen moeten worden om te voorkomen dat het zika-virus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor dengue en chikungunya, aldus Publiek Gezondheidszorg. Zowel het zika-, het chikungunya- als het dengue-virus wordt overgebracht door de Aedes aegypti. Deze muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtenduren en de late middag. Het beste is om te zorgen om niet gestoken te worden door deze mug. Bij koorts dient men zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten. Slaap (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggenspray, draag een bloes met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat het huis vrij is van muggen, zijn enkele adviezen.

Maar de effectiefste preventie is het voorkomen van broedplaatsen van deze muggen. Een mug heeft niet veel water nodig en kan al broeden in een voorwerp ter grootte van een dopje van een frisdrank fles.

Inspecteer daarom één keer per week huis en uw tuin op mogelijke broedplaatsen van muggen en verwijder deze. Tonnen en drums die worden gebruikt om water op te vangen, dienen goed te worden afgesloten met bijvoorbeeld muggengaas of doek. Voorwerpen zoals autobanden, etensbakjes en emmers waar water in kan blijven staan, dienen te worden weggegooid of geleegd en op een droge plaats te worden bewaard.

Voor meer informatie kan men de Afdeling Publieke Gezondheidszorg bellen, telefoonnummer 717-8839.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *