Amigoe | Fonseca niet aanwezig bij beroepszaak Rizinia

Fonseca niet aanwezig bij beroepszaak Rizinia | Persbureau Curacao

Fonseca niet aanwezig bij beroepszaak Rizinia | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Burney ‘Nini’ Fonseca (44) zal morgenochtend waarschijnlijk niet aanwezig zijn bij de behandeling van de beroepszaak Rizinia. Dat liet woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos vandaag desgevraagd weten.

Fonseca staat samen met medeverdachte Churandy Cijntje (26) terecht voor hun betrokkenheid bij een drugsorganisatie, maar wil liever in Nederland blijven en vertegenwoordigd worden door zijn advocaat, Marije Vaders. Fonseca werd zoals bekend conform de eis van het OM veroordeeld tot vier jaar celstraf. De eis tegen Cijntje van 24 maanden vond de rechter echter te weinig en vermeerderde dat tot 30 maanden cel.

Zoals bekend werd Fonseca tegen zijn eigen wil en voor zijn eigen veiligheid door het Openbaar Ministerie naar Nederland overgebracht. Eerder werd ook de Haïtiaanse man Charles ‘Brons’ Desir (41) conform de eis van het OM veroordeeld tot twaalf maanden cel. Hij is niet in beroep gegaan. Maar naast deze mannen is ook de man Danilo ‘Turbo’ H. betrokken bij deze zaak. In zijn woning zijn staven drugs aangetroffen die pasten in de stangen van reiskoffers en hij verklaarde dat de partij drugs van Fonseca was.

Naast de genoemde mannen werden onlangs ook de vader en de vriendin van Fonseca aangehouden in deze zaak. Of zij als medeverdachten vervolgd zullen worden, is nog onbekend.

De drugszaak Rizinia is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus en Maximus rondom de moord op politicus Helmin Wiels. Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op het Statenlid – de zaak Magnus – en de intellectuele daders daarachter – de zaak Maximus – werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt. Fonseca bleek in de Magnus-zaak dus betrokken bij de drugshandel en is door de rechter veroordeeld voor het meermaals uitvoeren en aanwezig hebben van cocaïne en (gewoonte)witwassen. Volgens de rechter was de rol van Fonseca cruciaal in de drugshandel en heeft hij zich gedurende een periode van ruim vijf jaar herhaaldelijk schuldig gemaakt aan het witwassen van gelden. In maart en augustus 2013 en in mei van dit jaar heeft hij steeds ongeveer 600 gram cocaïne uitgevoerd. Van april 2010 tot en met november 2011 heeft hij ruim 30.000 gulden witgewassen, en van november 2011 tot en met mei van dit jaar was dat ruim 22.000 gulden, dus een totaal van 52.000 gulden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *