26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 09:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Fijnstof- en SO2-concentraties behoren tot hoogste ter wereld

Fijnstof- en SO2-concentraties behoren tot hoogste ter wereld
Fijnstof- en SO2-concentraties behoren tot hoogste ter wereld

WILLEMSTAD — Fijnstof- en SO2-concentraties op Curaçao behoren wereldwijd tot de hoogst gerapporteerde, aldus de bevindingen van het promotieonderzoek van Erin Pulster van de University of South Florida.

De uitstoot van de Isla-raffinaderij komt in dit onderzoek, waar Pulster in 2015 haar doctoraat mee behaalde, uitvoerig aan bod. “Dit onderzoek onderstreept het belang van nadere studie alsook onderzoek naar het management van de huidige luchtkwaliteitsrichtlijnen op lokaal niveau”, aldus de conclusie van het onderzoek, dat op 14 september jl. online is geplaatst.

“Raffinageactiviteiten worden met een verscheidenheid aan emissies in de atmosfeer in verband gebracht, bestaande uit luchtverontreinigende stoffen, vluchtige organische stoffen, schadelijke luchtverontreiniging alsook andere vervuilende stoffen. Met ongeveer 100 olieraffinaderijen in de wijdere Caribische regio vormen de koolwaterstoffen binnen deze regio significante risico’s voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Eén van de oudste en grootste raffinaderijen binnen dit gebied is de Refineriá Isla op Curaçao. Over de Isla werden historische debatten gevoerd met conflict tussen het publiek en de lokale overheid over de risico’s voor mens en milieu”, aldus Pulster in haar onderzoek.

- Advertentie -

Pulster geeft aan dat het doel van het onderzoek was om de basisniveaus van de petrochemische emissies vast te stellen. Dit met name van de uitstoot van de zogeheten Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s), zwaveldioxide (SO2) alsook inhaleerbare Particulate Matter (PM10). Deze fijnstofdeeltjes hebben een afmeting tussen de 2,5 en 10 micrometer. Ter vergelijking, een menselijke haar heeft een diameter van tussen de 50 en 70 micrometer. Tevens werd een vergelijkende analyse toegepast van reeds beschikbare data en bestaande richtlijnen, dit met betrekking tot de potentiële gezondheidsrisico’s op Curaçao. Met opvangschijven van polyurethaanschuim werden luchtmonsters verzameld in 2011 en 2014 om de concentraties van PAK’s te meten. “Deze metingen liepen van 1.2 ng/m3 in 2011 en 27.3 to 660.1 ng/m3 in 2014 uiteen”, waarbij Pulster aangeeft dat er qua gebied – benedenwinds of bovenwinds van de raffinaderij – grote en significante verschillen zijn gemeten in de concentraties van PAK’s.

Metingen

Pulster zegt de beschikbare data van de metingen naar PM10 en SO2 van het tijdsbestek juni 2010 tot december 2014 te hebben gebruikt. “De concentraties van zowel PM10 en SO2 op Curaçao behoren tot de hoogst gerapporteerde wereldwijd waarin een trend is aangetoond van een overschrijding van de huidige richtlijnen voor de volksgezondheid die door zowel internationale als lokale organisaties worden aanbevolen. Het is aannemelijk dat de bewoners van Curaçao effecten voor de gezondheid ervaren die vaak in verband worden gebracht met PM10 en SO2, alhoewel het epidemiologisch bewijs niet afdoende is om hieruit te concluderen dat er oorzakelijk verband is tussen de effecten op de gezondheid en lange termijn-blootstelling.”

Smoc

Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) omschrijft de bevindingen in het onderzoek van Pulster dat de titel draagt ‘Assessment of Public Health Risks Associated with Petrochemical Emissions Surrounding an Oil Refinery’ als ‘schokkend’. “De jarenlange zorgen van Smoc lijken hiermee bevestigd te worden”, aldus Smoc. De milieustichting die zich sinds haar oprichting inzet voor luchtkwaliteit heeft dan ook het onderzoek integraal op haar website geplaatst (zie ook pagina 12 ‘Schokkende bevindingen onderzoek Isla-uitstoot’).

Pulster behaalde haar PhD binnen de afdeling volksgezondheid van voornoemde universiteit. Volgens Smoc werd dit onderzoek gefinancierd door de Environmental Fund Netherlands Antilles (MINA Fund) met ondersteuning van het Avila Hotel en Curaçao Seaquarium.

Gezondheidsonderzoek

- Advertisement -

Smoc verwijst tevens nadrukkelijk naar een van de conclusies van het onderzoek: “Een nader onderzoek naar de gezondheidsrisico’s is aanbevolen waarbij naar de wijze van blootstelling middels huid, inhalatie en voeding gekeken dient te worden. Daarnaast is een rigoureuze epidemiologische studie nodig met klinische studies om de effecten op de gezondheid en de link met ziekten die geallieerd zijn met luchtkwaliteit te evalueren. Dit onderzoek onderstreept het belang van nadere studie alsook onderzoek naar het management van de huidige luchtkwaliteit richtlijnen op lokaal niveau.”

Zie ook de link: http://scholarcommons.usf.edu/etd/5761/

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Naast een witwasparadijs, een paradijs voor handel in wit poeder, nu dus een paradijs voor de grootste smeerkezen van deze planeet. We mogen we onszelf feliciteren dat we dit alles door onze politieke keuzes keer op keer mogelijk hebben gemaakt. Curacao staat tegenover de gehele beschaafde wereld voor de zoveelste keer weer volkomen voor schut. En maar Calimero blijven spelen. Het wordt nu echt tijd dat de verenigde naties ingrijpen en een eind maken aan deze voorstelling, zelf zijn we daar duidelijk niet capabel voor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -