29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Familie Koster betrekt de buurt bij resort

HomeMediaAmigoe | Familie Koster betrekt de buurt bij resort

door Xavora Ricardo-van der Biest

Peter en Thea Koster op het terras bij Bahia met Lagun op de achtergrond
Peter en Thea Koster op het terras bij Bahia met Lagun op de achtergrond

LAGUN — Peter en Thea Koster van Bahia Apartements & Diving in Lagun bieden al twaalf jaar werkgelegenheid aan bewoners van Bándabou. Minister Irene Dick heeft op Dia di Bandera de speld van ‘E bon yu di Kòrsou’ aan Thea overhandigd.

Tevens hebben Peter en Thea op 2 juli, tijdens de viering bij Parke Himno di Bandera, de vlag gehesen. “Voor ons was dit een blijk van waardering voor hoe wij al jaren een steentje proberen bij te dragen aan de economische ontwikkeling door toerisme op Bándabou en voor de gemeenschap van Lagun”, zegt Koster.

Peter en Thea Koster kwamen in 1995 naar Curaçao en raakten al snel verliefd op Bándabou, met name Lagun omdat dat volgens hen het meest authentiek is qua Curaçaose cultuur. Twaalf jaar geleden kochten zij het oude hotel, dat zij vervolgens opknapten tot Bahia Apartements & Diving.

De familie Koster heeft een sterke visie over hun positie in de maatschappij, waardoor zij door de jaren heen volledig zijn geïntegreerd en ook vriendschappen hebben opgebouwd met de bewoners van Lagun. Het appartementencomplex biedt verblijf- en duikmogelijkheden bij het strand van Lagun voor zowel lokale mensen als toeristen. Koster geeft aan dat 1 september de werkzaamheden gaan beginnen voor een nieuw gebouw naast het huidige appartementencomplex, wat naast voor meer toeristische accommodatie, tevens voor meer werkgelegenheid gaat zorgen.

Werk

De Kosters hebben hun steentje bijgedragen aan het verlagen van de werkloosheid op Bándabou, bijvoorbeeld door verschillende horecafuncties.

“Wat hier niet te vinden was hebben we uit het buitenland laten overkomen”,

aldus Peter Koster. De familie ziet het belang om anderen een helpende hand te bieden die ook graag vooruitgang willen boeken in hun leven. Zo vertellen ze dat ze een jonge ondernemer hebben geholpen door zijn ligbedjes, die hij bij Playa Knip verhuurt, bij hun te laten opslaan.

“In de ochtend laadt hij alle ligbedjes op een trailer en brengt deze naar Playa Knip. Daar worden ze verhuurd en aan het eind van de dag worden ze weer op de trailer opgeslagen en teruggebracht voor opslag bij ons. Dit om te voorkomen dat zijn ligbedjes gestolen worden.”

Tot de dag van vandaag is de familie van deze jongen hun erg dankbaar, zegt Koster.

“Elke donderdagavond organiseren we een Curaçaose avond met typisch Curaçaos eten en muziek. Hierdoor leren de gasten iets meer over de cultuur”,

zegt Koster.

“Het begon in 2006 met een trommeltje van een paar jongens in de buurt die voor de gasten kwamen spelen”.

Nu is het bandje uitgegroeid tot ‘The All Stars’ en ze treden nu zelfs in carnavalsoptochten op.

“Met de opbrengsten worden nieuwe spullen gekocht en ze krijgen sponsoring van ons voor hun kleding.”

Van de zwemlesgroep die bij Lagun les krijgt, bekostigt de familie Koster bij het afzwemmen een ‘pan dushi’ met drinken voor de kinderen die afzwemmen

“Zo willen wij een bijdrage leveren aan de voortgang van de traditionele gewoontes van Lagun. Een ander punt dat wij op ons lijstje hebben staan van dingen die wij graag willen bereiken, is dat we willen participeren bij het opknappen van het buurtcentrum bij Lagun, zodat kinderen er weer gebruik van kunnen maken.”

Veiligheid

Toeristen vinden Lagun een rustig en relaxed plekje en zij ervaren dat de bewoners hun hulp aanbieden als zij bijvoorbeeld een lekke band hebben.

“Mensen in Lagun zijn erg behulpzaam”,

aldus de Kosters. Toch worden de toeristen die bij het appartementencomplex verblijven gewaarschuwd voor diefstal in vooral auto’s en overvallen. De gasten wordt aangeraden om geen waardevolle spullen in de auto’s achter te laten maar in een kluisje in het appartement. Koster:

“Natuurlijk gebeurt er eens wat maar overvallen gebeuren hier niet en wij hopen dat het zo blijft.”

Koster geeft aan dat er veel gebeurd is bij stranden zoals Jeremi, Westpunt en Watamula en dat laat een nare ervaring achter bij de toeristen omdat ze waardevolle spullen kwijt zijn. De overvallers willen vaak het cashgeld en de rest wordt ergens achtergelaten.

“Dit geeft slechte publiciteit voor Curaçao.”

Volgens hem is het een goede beslissing geweest om Politur vaker te laten rondrijden en bewakers bij de verschillende stranden te plaatsen door het Curaçaose toeristenbureau CTB. Koster:

“Wij hebben al jaren zelf bewaking geplaatst op het strand bij Lagun. Die betalen we om toezicht te houden. De bewaking is tot 19.00 uur aanwezig, dus totdat het strand leeg is.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Op Lagun was er een gemeenschaps huisje. voor de bevolking. Deze is vernield en leeggeroofd door de locale bevloking. Lagun begon een soort ghetto te worden met veel rare figuren. Sinds de familie koster er is is het een stuk gezelliger en veiliger. Lokalen en toeristen samen.

 2. George,

  Je bedoelt de echte bewoners van Lagun, de personen die dat community center down the drain hebben geholpen ? De mensen die er zo’n ongelofelijke teringzooi van hebben gemaakt ? De mensen die alles wat ze gratis krijgen meteen weer kapot moeten maken ? En de mensen die hun kinderen niet opvoeden, waardoor er overal wordt ingebroken ?
  Je bedoelt die bewoners ?
  Of bedoel je de bewoners van Lagun die er alleen maar een vakantiehuis hebben en er verder nooit komen ?
  Of bedoel je de bewoners van Lagun die wel er iets van willen maken, die niet willen leven en wonen in een vuilnisberg en die proberen om Lagun tot iets speciaals te maken ?

  Dus George, welke bewoners bedoel je nu ?
  En ik neem aan dat jij gewoon in Willemstad woont en eens in het jaar in Lagun komt. Maar ondertussen ben je wel expert natuurlijk.

 3. De echte bewoners van Lagun weten wel beter. deze mensen proberen al jaren het strand van Lagun en de inwoners kapot te maken, ze blijven doorgaan en zijn net termitten. dus tijd dat de pestcontrol deze gasten opruimt.

 4. Peter en Thea, jullie kennen mij dan wel niet maar ik heb vaak op het strandje van Lagun gezeten,gezwommen en me vermaakt. Het was er altijd gezelligheid troef.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties