Amigoe | Eric Garcia opgepakt voor verduistering 10 miljoen dollar

Eric Garcia opgepakt voor verduistering 10 miljoen dollar | Foto inval Extra

Eric Garcia opgepakt voor verduistering 10 miljoen dollar | Foto inval Extra

WILLEMSTAD — Eric Garcia, de oud-directeur van de Girobank, is gistermiddag op luchthaven Hato aangehouden door leden van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Dit is in opdracht van het Openbaar Ministerie gebeurd.

De 75-jarige Garcia wordt ervan verdacht meer dan 10 miljoen dollar te hebben verduisterd bij de afwikkeling van een faillissement, waarbij hij als één van de curatoren betrokken was. Vermoedelijk heeft de oud-bankdirecteur hierbij gebruik gemaakt van vervalste documenten. Verschillende media hebben bericht dat het zou gaan om de faillissementsafwikkeling van DAE. OM-woordvoerder Norman Serphos doet echter geen uitspraken over de specifieke zaak waarin hij verdacht wordt van verduistering van geld. “Hij was betrokken bij heel veel faillissementen. Wij zeggen daar niets over”, aldus Serphos.

Dat de RST bij de zaak betrokken is toont dat het gaat om grensoverschrijdende criminaliteit. Serphos bevestigt dat daar aanwijzingen voor zijn. Garcia is tot nu toe de enige verdachte. Na de aanhouding van Garcia hebben er onder leiding van de rechter-commissaris twee huiszoekingen plaatsgevonden, in de woning en in het kantoor van Garcia op Groot Davelaar. Hierbij zijn onder andere documenten in beslag genomen. Garcia is inmiddels in verzekering gesteld en zal waarschijnlijk morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris die de rechtmatigheid van zijn aanhouding en inverzekeringstelling zal toetsen. Indien de aanhouding en inverzekeringstelling rechtmatig is kan de officier van jusitie de inverzekeringstelling met acht dagen verlengen.


Gefabriceerde leninge
n

Medio 2015 deed de oud-werkgever van Garcia aangifte van gefabriceerde leningen tegen hem en andere leden van de voormalige directie. De Girobank is door de onderzoeken van Forensic Services Caribbean en Aligned Management achter deze nepleningen door Garcia gekomen. De transacties en nepleningen met een waarde van 10 miljoen dollar vonden van maart tot mei 2013 plaats. De Girobank heeft ook een civielrechtelijke zaak aangespannen om dat bedrag terug te krijgen. De lening van bijna 7,3 miljoen dollar ging naar bedrijven die eigendom zijn van de oud-directeuren. Daarnaast is er een oneigenlijke transactie van 3 miljoen dollar gedaan. De 10 miljoen dollar die de Girobank vordert en die het OM op het spoor is zijn niet hetzelfde. Op 29 augustus wordt deze zaak weer voor de rechter behandeld.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao sprak in december 2013 de noodregeling uit ten aanzien van de bank, vanwege ‘ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit van Girobank onder grote druk is komen te staan’. Vervolgens werd Garcia ontslagen en heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) alle bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank overgenomen.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Eric Garcia opgepakt voor verduistering 10 miljoen dollar

  1. Wie heeft hij het verdeeld onder zijn familie. Die zullen ook veel huizen hebben. Nooit verwacht en toch gepakt.

  2. Indien meneer wordt veroordeeld zal hij ook wel meteen gezondheidsklachten krijgen en zijn straf thuis Mogen uitzitten.

  3. Met 75 dien je te genieten van je kleinkinderen en dat je nog gezondheid hebt om van het leven te mogen genieten. Heer Garcia had duidelijk de verkeerde prioriteiten.

  4. Ben je 75.. heb je dan echt 10 miljoen nodig??

  5. Stephen Capella was financieel directeur en net zo’n grote dief als Eric Garcia.

    Hij zit nog steeds – hoe is dat in godsnaam mogelijk – in het orgaan dat financieel toezicht moet uitoefenen op het ziekenhuis.

    Capella had nog de gore moed om zijn ontslag bij Girobank aan te vechten. Hij denkt echt dat hij god is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *