31 C
Willemstad
• donderdag 3 oktober 2024

Democracy now! | Monday, September 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, September 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 26, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan

HomeMediaAmigoe | Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan
Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan | Foto Raadsvrouwe Marije Vaders - Persbureau Curacao
Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan | Foto Raadsvrouwe Marije Vaders – Persbureau Curacao

PHILIPSBURG — Douanebeambte Nestor Sanchez (47) ging donderdag in beroep, nadat hij tot zeven jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het binnensmokkelen van 268 kilo cocaïne op St. Maarten. Sanchez, die al 23 jaar zowel op Curaçao als St. Maarten als douanebeambte heeft gewerkt, bleef volhouden dat hij onschuldig was.

De cocaïne werd op 30 januari aangetroffen aan boord van een Insel Airvlucht uit Curaçao. De autoriteiten op St. Maarten hadden een tip ontvangen dat een lading drugs per vliegtuig binnen zou komen. Douanebeambten controleerden het vliegtuig en vonden de cocaïne verscholen in 28 dozen met kleding.

In hoger beroep werden Sanchez tijdens de zitting van donderdag vragen gesteld, omdat hij schijnbaar een gecodeerd systeem had gebruikt bij telefoongesprekken met een collega over het wassen van auto’s. Ook op de dag van het transport was dit systeem gebruikt.

Vlak na aankomst van de vlucht op St. Maarten werd Sanchez geïnformeerd dat zijn auto ‘erg vuil’ was en niet gewassen kon worden. De collega van Sanchez had dienst als groepsleider van de douane toen de vlucht aankwam. Die dag was een 100 procent- controle van kracht voor vluchten uit Curaçao. Twee uur voor aankomst had men Sanchez zien rondhangen bij de aankomsthal, wat verdacht overkwam.

Voor zijn arrestatie was Sanchez enkele dagen op Curaçao en had hij contact met lokale douanebeambten. Twee dagen voor aankomst van de drugs op St. Maarten zag men hem praten met werknemers van Swissport Cargo. Sanchez beweerde dat hij op Curaçao was voor zijn dochter en zei dat hij gewend was om zijn collega’s te gaan groeten.

Het Gerecht in Eerste Aanleg sprak Sanchez vrij van vuurwapenbezit en achtte ook niet bewezen dat hij lid was van een criminele organisatie. Aangezien Sanchez als enige in beroep was gegaan, werd alleen de drugsaanklacht in beroep opnieuw behandeld.

In eerste aanleg wees de rechter erop dat drugssmokkel op zichzelf al een ernstig misdrijf is. Het feit dat Sanchez een douanebeambte is maakte het nog erger, omdat hij als ambtenaar het in hem gestelde vertrouwen had geschaad.

Tijdens de ondervraging in hoger beroep scheen Sanchez een andere mening toegedaan. Hij scheen geen moeite te hebben met het feit dat hij in verband werd gebracht met een bekende drugsdealer op het eiland. Hij zei dat hij veel mensen kende en dat hij, als douanebeambte op een klein eiland, onmogelijk afstand kon nemen van wie dan ook, drugsdealers incluis.

Waarnemend advocaatgeneraal Leomar Angela wees ook op de vriendschap van Sanchez met H.R., alias Papillon, die vier jaar gevangenisstraf uitzit in verband met een aantal drugssmokkeloperaties.

De advocaat-generaal ging uitvoerig in op bewijzen van de betrokkenheid van Sanchez. Hij beschouwde hem als de ‘bewaker’ van de Insel Airoperatie en vroeg het hof om het vonnis en de veroordeling tot zeven jaar te handhaven.

Raadsvrouw Marije Vaders pleitte omstandig voor vrijspraak van haar cliënt. Ze zei dat haar client het niet eens was met het vonnis en volhield dat hij onschuldig was.

“Op grond van de feiten had geen veroordeling mogen volgen”, voegde de advocate toe. “Mijn cliënt kan op geen enkele manier met cocaïne in verband worden gebracht.”

Vaders zei dat niet bewezen was dat haar cliënt op welk moment dan ook drugs in zijn bezit had gehad. Ook kon niet worden bewezen dat de getapte telefoongesprekken werkelijk over het smokkelen van cocaïne gingen.

Volgens de raadsvrouw was het bewijs tegen haar client ‘gebaseerd op aannames’ en was het hierdoor niet voldoende om tot een veroordeling te komen. Het gerecht zal op 30 december vonnis wijzen.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. sorry hoor mevrouw Vaders, u probeert weer een crimneel vrij te laten.
    Weer een gevaar voor de samenleving..
    Uw beroep is eigenlijk een smerig beroep.
    iedereen heeft recht op verdediging, maar dit soort heeft zijn rechten verspeeld in mijn ogen.

  2. Met douanebeambten zoals Sanchez en consorten, zal het straks “feest” worden als de geplande European Pre-Clearance op Aruba zal plaatsvinden. De kat op het spek binden, noemen ze dat!

  3. meer wil ik graag weten over die andere douane beambten die als je het zo leest mede verantwoordelijk zijn voor dit drugs transport. Deze ring van criminelen is levensgevaarlijk voor wat betreft onze luchthaven tenslotte moest deze handel wel eerst door alle controle.s of zijn we daarom nog steeds een luchthaven met status 2

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties