31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan

Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan | Foto Raadsvrouwe Marije Vaders - Persbureau Curacao
Douanebeambte vecht veroordeling voor drugssmokkel aan | Foto Raadsvrouwe Marije Vaders – Persbureau Curacao

PHILIPSBURG — Douanebeambte Nestor Sanchez (47) ging donderdag in beroep, nadat hij tot zeven jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het binnensmokkelen van 268 kilo cocaïne op St. Maarten. Sanchez, die al 23 jaar zowel op Curaçao als St. Maarten als douanebeambte heeft gewerkt, bleef volhouden dat hij onschuldig was.

De cocaïne werd op 30 januari aangetroffen aan boord van een Insel Airvlucht uit Curaçao. De autoriteiten op St. Maarten hadden een tip ontvangen dat een lading drugs per vliegtuig binnen zou komen. Douanebeambten controleerden het vliegtuig en vonden de cocaïne verscholen in 28 dozen met kleding.

In hoger beroep werden Sanchez tijdens de zitting van donderdag vragen gesteld, omdat hij schijnbaar een gecodeerd systeem had gebruikt bij telefoongesprekken met een collega over het wassen van auto’s. Ook op de dag van het transport was dit systeem gebruikt.

- Advertentie -

Vlak na aankomst van de vlucht op St. Maarten werd Sanchez geïnformeerd dat zijn auto ‘erg vuil’ was en niet gewassen kon worden. De collega van Sanchez had dienst als groepsleider van de douane toen de vlucht aankwam. Die dag was een 100 procent- controle van kracht voor vluchten uit Curaçao. Twee uur voor aankomst had men Sanchez zien rondhangen bij de aankomsthal, wat verdacht overkwam.

Voor zijn arrestatie was Sanchez enkele dagen op Curaçao en had hij contact met lokale douanebeambten. Twee dagen voor aankomst van de drugs op St. Maarten zag men hem praten met werknemers van Swissport Cargo. Sanchez beweerde dat hij op Curaçao was voor zijn dochter en zei dat hij gewend was om zijn collega’s te gaan groeten.

Het Gerecht in Eerste Aanleg sprak Sanchez vrij van vuurwapenbezit en achtte ook niet bewezen dat hij lid was van een criminele organisatie. Aangezien Sanchez als enige in beroep was gegaan, werd alleen de drugsaanklacht in beroep opnieuw behandeld.

In eerste aanleg wees de rechter erop dat drugssmokkel op zichzelf al een ernstig misdrijf is. Het feit dat Sanchez een douanebeambte is maakte het nog erger, omdat hij als ambtenaar het in hem gestelde vertrouwen had geschaad.

- Advertisement -

Tijdens de ondervraging in hoger beroep scheen Sanchez een andere mening toegedaan. Hij scheen geen moeite te hebben met het feit dat hij in verband werd gebracht met een bekende drugsdealer op het eiland. Hij zei dat hij veel mensen kende en dat hij, als douanebeambte op een klein eiland, onmogelijk afstand kon nemen van wie dan ook, drugsdealers incluis.

Waarnemend advocaatgeneraal Leomar Angela wees ook op de vriendschap van Sanchez met H.R., alias Papillon, die vier jaar gevangenisstraf uitzit in verband met een aantal drugssmokkeloperaties.

De advocaat-generaal ging uitvoerig in op bewijzen van de betrokkenheid van Sanchez. Hij beschouwde hem als de ‘bewaker’ van de Insel Airoperatie en vroeg het hof om het vonnis en de veroordeling tot zeven jaar te handhaven.

Raadsvrouw Marije Vaders pleitte omstandig voor vrijspraak van haar cliënt. Ze zei dat haar client het niet eens was met het vonnis en volhield dat hij onschuldig was.

“Op grond van de feiten had geen veroordeling mogen volgen”, voegde de advocate toe. “Mijn cliënt kan op geen enkele manier met cocaïne in verband worden gebracht.”

Vaders zei dat niet bewezen was dat haar cliënt op welk moment dan ook drugs in zijn bezit had gehad. Ook kon niet worden bewezen dat de getapte telefoongesprekken werkelijk over het smokkelen van cocaïne gingen.

Volgens de raadsvrouw was het bewijs tegen haar client ‘gebaseerd op aannames’ en was het hierdoor niet voldoende om tot een veroordeling te komen. Het gerecht zal op 30 december vonnis wijzen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. sorry hoor mevrouw Vaders, u probeert weer een crimneel vrij te laten.
    Weer een gevaar voor de samenleving..
    Uw beroep is eigenlijk een smerig beroep.
    iedereen heeft recht op verdediging, maar dit soort heeft zijn rechten verspeeld in mijn ogen.

  2. Met douanebeambten zoals Sanchez en consorten, zal het straks “feest” worden als de geplande European Pre-Clearance op Aruba zal plaatsvinden. De kat op het spek binden, noemen ze dat!

  3. meer wil ik graag weten over die andere douane beambten die als je het zo leest mede verantwoordelijk zijn voor dit drugs transport. Deze ring van criminelen is levensgevaarlijk voor wat betreft onze luchthaven tenslotte moest deze handel wel eerst door alle controle.s of zijn we daarom nog steeds een luchthaven met status 2

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -