31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Motie voor onderzoek ARC

HomeMediaAmigoe | Motie voor onderzoek ARC
Staten: UTS moeten op zoek naar strategische partner | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De Staten van Curaçao hebben in een motie telecombedrijf UTS opgeroepen om zo snel mogelijk werk te maken van een zoektocht naar een strategische partner voor het bedrijf.

De motie kwam overeen met wat verschillende Statenleden, maar ook minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) hadden aangegeven, namelijk dat UTS als alleenstaand bedrijf weinig toekomst heeft.

Tijdens de vergadering hadden de Statenleden onthutst gereageerd op de cijfers over 2013, die minister Balborda bekend had gemaakt. Het bedrijf leed in 2013 een verlies van 29,3 miljoen gulden. Dochterbedrijf Antilliaanse Televisiemaatschappij (ATM/ TeleCuraçao) leed een verlies van 1,8 miljoen gulden, UTS St. Kitts van 1,4 miljoen, terwijl het Surinaamse jointventure bedrijf Uniqa een verlies leed van 33 miljoen gulden. In de UTS-familie maakte vorig jaar alleen TDS winst met 3,5 miljoen, en Bonaire met 475.000 gulden.

Ook UTS St. Maarten maakte vorig jaar een winst van 13 miljoen gulden, maar dit kwam gisteren niet aan bod tijdens de vergadering. Zonder de verliescijfers van St. Kitts en Suriname en zonder de eenmalige uitgave van 21 miljoen gulden voor de vrijwillige afvloeiing van 113 werknemers zou UTS in 2013 een winst van 16 miljoen hebben geboekt.

In de periode van 2006 tot en 2012 heeft UTS overigens altijd winst gemaakt.

Wanbeleid

Deze cijfers werden overigens al eerder dit jaar, om precies te zijn in juli, door UTS zelf naar buiten gebracht. Maar na de presentatie van gisteren drongen de verschillende fracties er bij de regering op aan om actie te ondernemen.

Zo vond PS-Statenlid Jaime Cordoba dat UTS-directeur Paul de Geus zelf ontslag moet nemen, of dat hij anders ontslagen moet worden vanwege slecht beleid. “Het is onvoorstelbaar. Nergens ter wereld kan iemand blijven zitten na zulke slechte cijfers. Zo iemand moet weg en nooit meer een kans krijgen om ergens anders de leiding te krijgen.”

MFK’er Gerrit Schotte voerde een brief op van een lid van de Raad van Commissarissen van het telecombedrijf, dat De Geus van wanbeleid betichtte en stelde dat hij het onderzoek naar het gebeuren bij Uniqa in de weg zou staan.

Veel vragen waren er ook over het recente audit-rapport van BDO over UTS. Sinds 2010 was dit al weer het vierde onderzoek dat bij UTS werd uitgevoerd. Eerdere onderzoeken waren van TNO, Soab en Ernst & Young en kostten samen met dat van BDO in totaal 1 miljoen gulden.

Maar volgens minister Balborda was dit laatste onderzoek niet ‘meer van hetzelfde’. De minister wilde niet teveel uitwijden over het rapport, maar gaf wel aan dat het concrete aanbevelingen bevat voor investeringen in de infrastructuur van het telecombedrijf en het verbeteren van de bedrijfscultuur bij UTS.

Afgesproken is dat aan de hand van het rapport een actieplan – door Balborda een ‘plan aanval’ genoemd – opgesteld zal worden en dat BDO na zes maanden de implementatie hiervan zal evalueren. Balborda constateerde dat UTS in de huidige vorm geen toekomst heeft. Het moet anders. It’s time for change, benadrukte de minister.

Vanuit de Staten zelf kreeg de minister bijval. Aanleiding hiervoor waren niet allen de cijfers van het bedrijf over 2013, maar ook ontwikkelingen in de regio. Balborda maakte melding van twee giganten, Digicel en Cable & Wireless die Columbus/ Flow heeft opgekocht, die op dit moment in een hevige strijd in het Caribisch gebied verwikkeld zijn.

Verschillende Statenleden spraken de vrees uit dat UTS door een van deze giganten op de thuismarkt, op Curaçao dus, opgeslokt zal worden en maakten zich sterk voor een strategische alliantie met een kapitaalkrachtige buitenlandse partner.

Investeringen

Deze gedachte stond centraal in een motie die met algemene stemmen door de Staten werd aangenomen. Hierin werd er bij de directie en Raad van Commissarissen, via de regering op aangedrongen om werk te maken van de zoektocht naar een strategische partner voor UTS. Op deze wijze kunnen ‘de noodzakelijke investeringen, onderhoud van technologie en kwaliteit van de dienstverlening’ gegarandeerd worden.

Ook een motie waarin werd gepleit voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao naar UTS en al haar dochterondernemingen werd aangenomen. Alle aanwezige Statenleden stemden voor. Dit onderzoek zal zich moeten richten op alles wat er sinds 2010 bij UTS heeft plaatsgevonden en meer specifiek op verhalen over corruptie, wanbeleid en het bevoordelen van derden binnen UTS. Doel van deze motie is volgens de indieners om de rust binnen het bedrijf terug te brengen.

Studie toekomst TeleCuraçao

Er moet een objectief en transparant onderzoek komen naar de toekomst van tv-zender TeleCuraçao. Dit is de strekking van een motie die gisteren met dertien stemmen voor en vier tegen werd aangenomen. De motie werd aangenomen aan het eind van een openbare Statenvergadering over UTS, die werd bijgewoond door tal van werknemers van TeleCuraçao.

De werknemers van TeleCuraçao woonden massaal de vergadering bij. Onder het personeel bestaat onvrede en onduidelijkheid over de toekomst van het bedrijf, nadat de regering heeft aangegeven de tvzender per 1 januari bij UTS weg te zullen halen en onder de overheid te zullen plaatsen. Over dit punt werden er tijdens de vergadering veel vragen gesteld.

De betrokken minister, Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP), benadrukte gisteren verschillende malen dat het streven van de overheid het behoud van banen is en dat er werk wordt gemaakt van de verbetering van het product dat door het bedrijf wordt aangeboden. De minister wees opmerkingen van de hand dat Tele- Curaçao, als dochterbedrijf van UTS, oneerlijk voordeel zou hebben ten aanzien van andere spelers op de commerciële mediamarkt op het eiland.

Volgens de minister is er sprake van een kruissubsidie van UTS aan TeleCuraçao. Ook sprak hij tegen dat de tv-zender speciale privileges zou krijgen van haar moederbedrijf ten aanzien van andere lokale media op het eiland. De Pais-fractie had al tijdens de eerste vragenronde een motie aangekondigd over deze zaak. In de motie, die gisteren werd aangenomen, maakt Pais zich sterk voor een gedegen analyse van hoe het er aan toe moet gaan bij TeleCuraçao in de toekomst.

“Moet TeleCuraçao een 100 procent commercieel station worden, zonder enige privileges van de staat, of moet het een niet-commerciële openbare zender worden”, was de vraag die in de motie aan bod kwam. Balborda had gedurende de vergadering gisteren een kort onderhoud met het toegestroomde TeleCuraçao- personeel.

Hij stelde bereid te zijn om naar hen te luisteren en dat de plannen van de overheid niet in sneltreinvaart zullen worden uitgevoerd. De minister zal aanstaande donderdagochtend met het personeel van de tv-zender om de tafel zitten.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties