32 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Domeinbeheer druk bezig met analyse wijzigingen kuststrook’

HomeMediaAmigoe | ‘Domeinbeheer druk bezig met analyse wijzigingen kuststrook’
 ‘Domeinbeheer druk bezig met analyse wijzigingen kuststrook’ | Foto Persbureau Curacao
‘Domeinbeheer druk bezig met analyse wijzigingen kuststrook’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer van het VVRP-ministerie heeft van de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), de opdracht gekregen om de mutaties van de kustlijn – ondermeer langs de wijk Pietermaai – grondig te onderzoeken.

Hiervoor worden vergelijkingen gemaakt tussen recente luchtopnamen met een drone – gemaakt in opdracht van VVRP – en satellietbeelden van de kustlijn zoals deze in het verleden werd gevormd.

Dit laat de VVRP-minister desgevraagd in een update weten en zij licht toe:

“Overigens was Domeinbeheer er reeds mee bezig om op verschillende locaties de mutaties in kaart te brengen. Nu zal er ook middels meetbrieven gemeten moeten worden – langs de kust, ook bij Pietermaai – om de situatie nauwkeurig per geval in kaart te brengen.”

Zoals bekend is reeds vorig jaar door het VVRP-ministerie de introductie van een Geografisch Informatiesysteem (GIS) aangekondigd om illegale bouw, landwinning langs de kust en terreinroof op te sporen. Met het GIS-systeem worden mutaties in het landschap opgespoord middels satellietbeelden. Het ministerie krijgt via dit systeem een melding als er iets aan de satellietbeelden verandert, dus als er ergens wordt gebouwd. De bouwactiviteiten worden gekoppeld aan een uitgegeven bouwvergunning. Als er geen bouwvergunning is, zou het ministerie dit met de introductie van GIS meteen kunnen constateren.

Minister Camelia-Römer vervolgt:

“Zoals meermaals aangehaald is er op Curaçao vele jaren sprake geweest van wildgroei aan illegale bouwontwikkelingen, wel of niet op illegaal geoccupeerd overheidsterrein, landaanwinning van zee en noem maar op.”

De minister benadrukt dat ‘het jarenlange niet handelen vanuit de overheid’ heeft geresulteerd in 10.000 gevallen waar er sprake is van illegaliteit.

“Ik heb een streep getrokken om in ieder geval het ontstaan van nieuwe illegale situaties tegen te gaan en om een traject in te zetten dat vanwege de enorme omvang van de problematiek waarschijnlijk vijf jaar in beslag zal nemen, om een oplossing te bieden voor 10.000 gevallen. Dit betekent dat men per geval zal kijken naar mogelijkheden om te legaliseren, aangezien het onmogelijk is om in het wilde weg tot sloop over te gaan. Dit geldt voor het hele eiland, er zijn zoals bekend gehele wijken illegaal ontsproten. Dus er wordt niet alleen naar Pietermaai gekeken.”

Over lopende kustversterkingsaanvragen in het voornoemde gebied laat de minister het volgende weten:

“De streep is getrokken, men zal de aanvragen met de nodige zorgvuldigheid analyseren, waarbij men er niet automatisch vanuit dient te gaan dat een aangevraagde vergunning ook meteen door VVRP verstrekt zal worden. Eerst zal alles getoetst worden.”

Zoals eerder gemeld heeft PNP-partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar de minister een reeks vragen gesteld, waarbij hij pleit voor een diepgaand onderzoek naar onder meer de wijze waarop bouwvergunningen door het ministerie verstrekt zijn in Pietermaai, het nalopen van de meetbrieven, herstel van ‘passages naar de kust’ en de toegankelijkheid van publieke stegen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. De oorzaak en gevolgen liggen een heel stuk complexer dan in eerste instantie wordt voorgehouden.
  Domeinbeheer en de Drov hebben altijd hun eigen beleid uitgestippeld.
  Dat gezegd hebbende zijn er drie verschillende oorzaak gevolg handelingen : 1. De persoon die bouwt op eigen grond maar zonder bouw vergunning mede omreden dat het bouwwerk na het verkrijgen van een vergunningen binnen een bepaalde tijd gebouwd diend te worden. Velen bouwen hun huisje in de loop van 10 tot 15 jaar. En dan is dus de bouwvergunning verlopen.
  De tweede groep zijn de commerciële entiteiteite die appartementen complexen of hotels bouwen en na realisatie een Beach voor de deur wensen.
  De derde groep zijn mensen die hun vastgoed willen beschermen tegen de zee ! Onderandere voor stormen en de zeespiegel stijging.
  Alle drie voorbeelden stuiten op een groot probleem!
  Er zijn geldverstrekkers cq hypotheekhouders die rechten hebben. De schuldenaren hebben verplichtingen.
  Als blijkt dat er vergunningen zijn verstrekt vooraf of achteraf, en er nu gehandhaafd zal gaan worden door de overheid zoals in het geval Jewel investmemts, dan zal er een enorme claim komen.
  Lees het dossier Maal maar eens of het dossier het voormalige valkhotel !
  Twee zaken overigens die de overheid ten onrechte maar door uiterst doortrapte advocaten met verschillende petten op, tientallen miljoenen heeft gekost.
  Mevrouw Sussy Romer heeft gelijk: het moet stoppen maar ze stelt ook dat het recht van gelijkheidsbeginsel gevolgd diend te worden ! Vandaar de ca 10.000 overtredingen !
  Er zullen tientallen rechtzaken volgen, er zullen gezinnen in de problemen komen via hun hypotheek verplichtingen. Er zullen ongekend veel in vrijwaring complexen juridische kwesties volgen.
  Wie zijn sculdig ? De bouwer / de opdrachtgever / de overheid / de hypotheek verstrekkers/ de verzekeringsmaatschappij / de subsidie verstrekkers /de eigenaars/ de gebruikers ? Alle hebben een onderzoeksplicht !
  Oplossing : hervorm de Drov en het domeinbeheer.

 2. De minister benadrukt dat ‘het jarenlange niet handelen vanuit de overheid’ heeft geresulteerd in 10.000 gevallen waar er sprake is van illegaliteit.

  als belastingbetaler voel je toch aardig genomen, helemaal als je te horen krijgt dat geval per geval het word bekeken.

  ik stel voor een inkeer regeling, zij die zich aanmelden alleen met terugwerkende kracht belasting betalen, de erfpacht of koopsom van de grond.

  degene die daar geen gebruik van maakt, onteigenen grond en huis per opbod in de verkoop.

  maar het kan niet zo zjn dat er een soort patronage systeem komt net voor de verkiezingen, zo kan een politieke groepering wel heel makkelijk stemmen krijgen.
  zo van stem op ons en je mag in je huis blijven wonen en je hoeft niks te betalen.
  Ik denk en velen zullen met me eens zijn dat , als er een generaal pardon komt dat velen richting de rechtbank zullen gaan om dan met terug werkende kracht ook hun belasting gelden terug willen hebben dit in het kader van rechtsgelijkheid.
  als dit alles niet lukt dan de illegale bouwers die het dan gratis hebben gekregen aanslaan als inkomen en over dat inkomen dragen ze dan maar af aan de belastingdienst, AOV en SVB, BZV.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties