28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 18:40

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Den Haag onderzoekt hypotheekprobleem

Amigoe | Den Haag onderzoekt hypotheekprobleem

EU-hypotheekrichtlijn benadeelt inwoners eilanden
EU-hypotheekrichtlijn benadeelt inwoners eilanden

DEN HAAG/WILLEMSTAD — Het is voor inwoners van Curaçao, Aruba en St. Maarten veel moeilijker geworden om een huis te kopen in Nederland. Een inkomen in Antilliaanse of Arubaanse guldens, maar ook Amerikaanse dollars of andere vreemde valuta, wordt vrijwel niet meer geaccepteerd voor een hypotheek.

Het Nederlandse ministerie van Financiën onderzoekt de kwestie.

Het probleem is een gevolg van de Mortgage Credit Directive (MCD), een Europese hypotheekrichtlijn die bedoeld is om de rechten van consumenten te beschermen en die sinds kort ook in Nederland geldt. De regels beschermen mensen onder meer tegen te hoge hypotheeklasten en vergemakkelijkt het vergelijken van hypotheekoffertes.

De richtlijn kent in feite geen verbod op het verstrekken van hypotheken aan mensen met een inkomen in buitenlandse valuta, maar verbindt daar strikte voorwaarden aan om consumenten te beschermen tegen risico’s van koerswijzigingen. Een voorbeeld is de mogelijkheid dat de Antilliaanse en Arubaanse gulden of de Amerikaanse dollar flink in waarde dalen versus de euro, waardoor de hypotheeklasten stijgen. Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten klanten in dat geval de mogelijkheid bieden om hun hypotheek in een andere valuta voort te zetten of op zijn minst een regeling aanbieden om risico’s te beperken. Een onbekend aantal banken en hypotheekaanbieders ziet er daarom maar helemaal van af.

Het Curaçaohuis in Den Haag laat desgevraagd weten dat er geen klachten zijn binnengekomen van Curaçaoënaars die benadeeld zijn door de richtlijn, maar de Amigoe ontving die signalen wel. “Momenteel kiezen alle geldverstrekkers ervoor om geen hypotheekoffertes aan te bieden in een andere valuta dan de euro. Dit betekent dat alleen nog maar klanten worden geaccepteerd waarvan het inkomen in euro’s wordt uitbetaald,” schreef financiële dienstverlener Independer aan een klant uit Curaçao.

Banken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is ook bekend met de negatieve gevolgen van de richtlijn. “Dit betekent voor banken dat als ze deze klanten willen blijven bedienen, zij bovenop het kredietrisico ook een valutarisico gaan lopen en dat ze grote investeringen moeten doen voor een kleine groep klanten om het omzetten van een hypotheek in vreemde valuta mogelijk te maken. Regelingen of producten die het koersrisico afdekken bieden geen oplossing, omdat ze niet geschikt zijn voor consumenten”, meldt NVB-woordvoerder Jelle Wijkstra desgevraagd. “Op basis van de extra risico’s en de hoge kosten besluiten veel banken om geen nieuwe woninghypotheken te verstrekken aan klanten met inkomens in vreemde valuta.”

Volgens Wijkstra had de NVB de overheid ook al eerder gewaarschuwd voor negatieve gevolgen van de extra voorwaarden. “Anders dan in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Tsjechië heeft Nederland er niet voor gekozen dat een hypotheekverstrekker kan volstaan met het afdoende waarschuwen van de klant tegen het valutarisico”, aldus Wijkstra.

Ook in de Tweede Kamer waren er zorgen. “(We) hebben signalen ontvangen dat kredietgevers door de aanvullende eisen geen hypotheken meer willen verstrekken aan personen die in een andere valuta dan de euro hun geld verdienen”, schreef D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees in een brief aan de minister. Koolmees doelde vooral op expats en Nederlanders die in het buitenland werken, maar een huis in Nederland willen kopen. In Zwitserland woont bijvoorbeeld een grote groep. “Ik kende geen gevallen uit de voormalige Antillen, maar die hebben daar natuurlijk ook mee te maken”, zei hij desgevraagd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën antwoordde eind vorige maand nog dat het niet duidelijk is of hypotheekverstrekkers terughoudender zijn. “Om die reden acht ik het op dit moment niet opportuun om een onderzoek hiernaar te starten. Als er op termijn signalen komen dat de nieuwe hypotheekregels ertoe hebben geleid dat kredietverstrekkers veel minder of geen hypothecaire kredieten verstrekken aan Nederlanders die in het buitenland werken of expats, dan ben ik bereid dit te onderzoeken”, schreef hij vlak voor het zomerreces.

‘Uitsluiting niet beoogd’

Navraag door de Amigoe wijst uit dat de signalen inmiddels wel bekend zijn bij het ministerie van Financiën en bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat betrokken is omdat de regeling ook verband houdt met bepalingen in het Burgerlijk Wetboek. “Beide ministeries zijn inmiddels bekend met de signalen. Uiteraard is door de MCD-richtlijn niet beoogd om de groep consumenten met een salaris in een andere valuta dan de euro uit te sluiten van het verkrijgen van een hypothecair krediet. De regering zal de omvang van dit probleem onderzoeken en, als daartoe aanleiding bestaat, kijken welke maatregelen nodig zijn”, aldus woordvoerder Elise van den Bosch van Financiën.

Koolmees zei dat hij verdere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zou houden en na het zomerreces ook aandacht zou vragen voor de problemen die Caribische Nederlanders ondervinden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Laten we eerlijk zijn, hoe groot is de percentage mensen die hun geld in NAF verdienen en een huis in EUR,s kan kopen. Volgens mij krijg je niet eens hypotheek rente aftrek dus je betaalt de volle POND ammmm sorry volle EURO.

  2. Vreemd verhaal want de banken in Nederland verstrekken al heel lang geen hypotheek als je niet In Ned woont. Ze praten niet eens met je als je niet in Ned woont.

  3. Jammer dat Garcia en Capella weg zijn bij Girobank.

    Die vlogen af en toe nog eens met een koffer vol miljoenen euro’s naar Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties