28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Consultatieronde gouverneur van start

Gouveneur Lucille George-Wout ontvangt de voorlopige uitslagen uit handen van de plaatsvervangend voorzitter van het Hoofdstembureau Charles Do Rego (rechts). Uiterst links staat Theo Caris, lid van het Hoofdstembureau.
Gouveneur Lucille George-Wout ontvangt de voorlopige uitslagen uit handen van de plaatsvervangend voorzitter van het Hoofdstembureau Charles Do Rego (rechts). Uiterst links staat Theo Caris, lid van het Hoofdstembureau.

WILLEMSTAD — Terwijl gouverneur Lucille George-Wout vandaag en morgen haar consultatieronde in verband met de vorming van een nieuwe regering houdt, wordt op de achtergrond al informeel gesproken over hoe deze nieuwe regering vorm moet krijgen.

Over en weer zijn er contacten geweest, waarbij partijen nagaan in welke mate zij bereid zijn met elkaar in zee te gaan.

De gouverneur ontving gisteren uit handen van de plaatsvervangend voorzitter van het Hoofdstembureau, Charles Do Rego, de voorlopige uitslag van de verkiezingen, gehouden op 5 oktober. Naar aanleiding van dit verslag zal de gouverneur vanaf vandaag starten met de consultaties met de Ondervoorzitter van de Raad van Advies, de Voorzitter van de Staten, de Minister van Staat en de leiders van alle politieke partijen van Curaçao die op basis van de verkiezingsuitslag, één of meer zetels in de Staten hebben verworven. Naar verwachting zal de gouverneur na deze gesprekken een informateur benoemen. Deze komt traditioneel voort uit de grootste partij. De MAN in dit geval.

Besnuffelen

- Advertentie -

Terwijl de officiële formatie nog moet beginnen zijn de verschillende partijen elkaar op de achtergrond aan het ‘besnuffelen’. Bij dit informele proces nemen topfiguren van de verschillende partijen contact met elkaar op om elkaar te polsen over wie nou wel of niet bereid is met elkaar om de tafel te gaan zitten. Formeel en ‘on the record’ worden geen mededelingen gedaan over dit informele proces. Dit om de gouverneur, die het formele proces leidt, niet voor het hoofd te stoten en daarnaast om te voorkomen dat er in deze prille fase standpunten worden ingenomen die tijdens de formele onderhandelingen een probleem kunnen vormen.

PS

In deze snuffelfase lijkt er belangstelling te bestaan voor een combinatie geleid door verkiezingswinnaar MAN (4 zetels), aangevuld met PAR (ook 4) en de PNP (2). Deze partijen zijn samen goed voor 10 van de 21 Statenzetels, niet genoeg voor een meerderheid. Volgens het informele circuit is de PS (2) de belangrijkste gegadigde en de eerste optie om de drie aan een meerderheid in de Staten te helpen. Mocht het niet lukken met de PS, dan wordt de MP van Marilyn Moses als een realistische optie gezien. Maar het streven van de MAN blijft, een zo breed mogelijk coalitie, dus niet eentje die alleen op een minieme meerderheid van elf zetels kan rekenen.

Portefeuilles

In het informele circuit is ook duidelijk in welke portefeuilles de verschillende partijen geïnteresseerd zijn. MAN zou veel waarde hechten aan Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport. PAR wil Economische Ontwikkeling behouden. PNP lijkt in eerste instantie vast te willen houden aan Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, terwijl PS ook Sociale Ontwikkeling en Welzijn zou willen behouden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -