28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe commentaar | Waar zijn we mee bezig?

HomeMediaAmigoe commentaar | Waar zijn we mee bezig?
Horizonvervuiling
Ander soort vervuiling dan milieuvervuiling: horizonvervuiling

Een groot aantal vrijwilligers heeft onlangs de jaarlijkse schoonmaakactie gehouden op Curaçao. Er zijn tonnen vuil opgehaald. Prompt daarna verschijnen er weer veel commentaren in de media dat op de schoongemaakte wegen de volgende dag alweer vuil langs de weg ligt. Iedereen spreekt er schande van.

Een ondernemer vindt dat het ligt aan de opvoeding en die begint bij de kinderen. Hij wil zelfs een geldbedrag beschikbaar stellen voor de school die het beste opruimt. We kunnen een lang verhaal maken over wie, wat en waar vervuilt.

Feit blijft dat een aantal zijwegen zwaar vervuild worden en dat het in zijn algemeenheid huisvuil betreft. De daders zijn dus duidelijk een deel van de bevolking die te lui zijn om op een correcte wijze hun huisvuil weg te gooien. Jammer genoeg zijn de daders moeilijk te identificeren.

Nu een ander soort vervuiling: horizonvervuiling.

Reclameborden langs de weg
Reclameborden langs de weg

De laatste paar jaar maken een aantal ondernemers er een sport van de hoofdwegen te vervuilen. Er worden stukken karton met papier opgehangen aan bomen, verkeersborden en verkeerslichten. Minister Earl Balborda heeft in december vorig jaar de Caracasbaaiweg laten opruimen. Zonder consequenties voor de ondernemers, omdat de wet openbare orde nog niet aangenomen was.

borden in beton werden niet verwijderd
borden in beton werden niet verwijderd

De uitkomst was echter dat alle borden die in beton geplaatst waren, niet opgeruimd werden. De snel lerende ondernemers schroefden het landschapsvervuilingsniveau snel op en plaatsten alle borden in beton. Blijkbaar had minister Balborda een gedoogbeleid gecreëerd: wat in beton staat, blijft staan.

Begin augustus is de wet openbare orde in werking getreden. Je zou denken dat daarmee een einde komt aan de vervuiling. Het bleek slechts een startsein te zijn voor agressievere plaatsing van nog meer borden in beton en meer stukken karton met papier aan verkeersborden en verkeerslichten.

Afgelopen week werd een nieuw hoogtepunt bereikt, toen er twee borden geplaatst werden door een autoverhuurbedrijf in het enige gebied aan het Spaanse Water dat niet voor ontwikkeling bestemd is: het schiereiland van de Caracasbaai.

Reclameborden langs zee - Fuik | Foto Persbureau Curacao
Reclameborden in opbouw Fuik | Foto Persbureau Curacao
Reclameborden Fuik | Foto Persbureau Curacao
Reclameborden Fuik | Foto Persbureau Curacao

Het is ongelooflijk dat ondernemers die maar klagen dat de overheid en het volk de ontwikkelingen op Curaçao in de weg staan en verantwoordelijk zijn voor een slecht investeringsklimaat, op zo’n wijze het eiland vervuilen. En dat allemaal voor winstbejag op korte termijn. Wat gebeurt er als alle 3500 bedrijven op het eiland reclameborden gaan plaatsen? Gaat Curaçao bekend worden als het reclamebordeneiland? Is dat de aantrekkingskracht voor toeristen?

Wat nog erger is, is dat de ondernemersorganisaties — die wel een grote mond hebben richting overheid en vakbonden als er maar iets gebeurt dat het investeringsklimaat verslechtert en daarmee de werkgelegenheid en de welvaart — hier niets aan doen.

Wat is er gebeurd met de spreekwoordelijke hand in eigen boezem steken? In tegenstelling tot het straatvuil zijn bij deze vorm van vervuiling de daders heel makkelijk te identificeren.

De hoop is dat minister Camelia-Römer met een degelijk vergunningenbeleid komt en radicaal een einde maakt aan deze horizonvervuiling.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Ik snap dat gedoe met die reclame borden zoiezo niet. Denk dat de effectiviteit van die borden ongeveer gelijk staat aan nul.
  En inmiddels staan er zoveel dat je door het bos de bomen niet meer kunt zien oftewel geen hond die er nog naar kijkt.
  M.a.w. het is een zinloze besteding van geld, waar een paar ondernemers zeer veel geld aan verdienen.
  Gewoon opruimen die zooi of horizonvervuiling belasting gaan innen. Dan is het ook snel afgelopen met die borden.

 2. Volgens mij is er al een wet voor precariorechten Reclameborden op overheidsterrein vallen hier dus ook onder.
  Maar ja, wie incassseert de uitgeshreven boetes.

 3. Als de regering nu eens zou beginnen met goed en zonder vriendjes over het hoofd te zien van het incasseren van reclamebelasting voor elk reclamebord groot of klein, met prijzen vanaf 30×30 cm naf 25,00 /100×100 naf 100,00/ voorts elke vierkante meter á naf 75,00. Mes snijd aan twee kanten, werk voor minimaal 10 werknemers + minimaal een paar miljoen inkomsten per jaar. Maar er zal wel geen politieke partij hier zijn vingers aan willen snijden omdat dit stemmen gaat kosten. Het geld ligt op straat is een bekend spreekwoord.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties