31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe commentaar | Vervuiling

HomeMediaAmigoe commentaar | Vervuiling
Amigoe commentaar | Vervuiling
Amigoe commentaar | Vervuiling

Zo’n 2500 mensen hielpen vandaag met de grote schoonmaak van Curaçao Clean Up. Zoals dat al jaren gaat, worden in ‘september schoonmaakmaand’ bermen, stranden, de mondi en onderwaterwereld van al het vuil ontdaan.

Van vieze luiers tot autowrakken, tuinafval tot etensbakjes, alles werd in vuilniszakken, kliko’s of containers verzameld en werd door Selikor afgevoerd richting de Landfill. Een woord van dank aan allen – van jong tot oud – die zich ook vandaag hebben ingezet en dit mogelijk hebben gemaakt, is uiteraard op zijn plaats.

Het eiland ziet er dankzij hen fantastisch uit. Over het algemeen is het eiland schoner dan pakweg tien jaar geleden. Veel bedrijven en particulieren dragen het hele jaar door hun steentje bij, door stukjes Curaçao op te ruimen. Ook zij mogen bij dezen een complimentje in ontvangst nemen.

Maar er één maar. Hoewel het mooi is dat het eiland steeds weer door betrokken burgers en bedrijven met verantwoordelijkheidsgevoel wordt opgeruimd, is steeds maar weer schoonmaken niet de oplossing van het probleem. De enige manier om het eiland structureel schoon te krijgen, is het niet meer vuil maken. Geen tasjes laten wegwaaien, geen blikjes uit het autoraampje gooien, geen luiers de berm in slingeren. Geen tuinafval naar de mondi brengen, geen snèkafval in de struiken dumpen, geen kapotte koelkasten naar verlaten baaien afvoeren.

Morgen zien we waarschijnlijk de eerste rommel alweer verschijnen. Het moet de organisatoren van de clean-up een doorn in het oog zijn, hoe tevreden ze ook mogen zijn met het resultaat van vandaag.

Het antwoord op de vervuiling is educatie, bewustwording en handhaving van de wet Openbare Orde. De jeugd gaf vandaag in groten getale acte de présence, bijvoorbeeld binnen het GreenKidz-project van de stichting Curaçao Clean Up.

Zo hebben 160 kinderen bij de opruimwerkzaamheden van Boca Ascension geholpen. Gelukkig maar. Wie de jeugd heeft, mag nog hopen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Opvoeding is slechts een deel, doch in de jaren 90 hebben ze al op scholen les gegeven en wat is daar van terecht gekomen ?
  Niet veel.
  Dan ben ik liever voor handhaving.
  Vuil op straat weggooien ?
  10,000 NAF boete en ook daadwerkelijk innen ook.
  Dat hoef je maar 1 of 2 keer te doen en je zult zien dat men minder gaat weggooien. Niemand kan zich veroorloven tegen dat soort boetes aan te lopen.

 2. Naar mijn mening zou men de scholieren vanaf het lager onderwijs verplicht moeten stellen om rommel, verspreid over het eiland op te ruimen. Ze worden zich dan bewust van het feit dat het niet prettig is andermans vuil op te ruimen maar ook van het feit dat, indien zij zelf ondoordacht rommel versprijden welke consequenties dit opleverd.
  Zo zullen ze zich na verloop van tijd bewuster gaan worden over vuilnis en het ongeoorloofd verspreiden hiervan.
  Tevens dienen vervuilers, indien zij betrapt worden van het illegaal vuilstorten, direct hoge boetes opgelegd worden zodat ze zich, vooral financieel, bewust worden wat de concequenties van hun eigen wangedrag!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties