Amigoe commentaar | Lachertje

Lachertje

Lachertje

Het Openbaar Ministerie is deze week gestart met een campagne tegen het gebruik van de drugs XTC en cocaïne door stagiairs. De campagne bestaat uit een poster, flyers en interviews. Uit onderzoek is gebleken dat een schrikbarend aantal – zo’n 40 procent – van de stagiairs op ons eiland cocaïne gebruikt.

De meesten komen er pas hier mee in aanraking. Ook andere partydrugs zijn in trek. Op zich dus lovenswaardig dat het OM hier iets tegen onderneemt. Het initiatief werpt echter ook wat vragen op. De campagne is gebaseerd op onderzoeken uit 2014 en 2013.

Het is triest dat het twee tot drie jaar duurt voordat er actie wordt ondernomen aan de hand van resultaten van een onderzoek. De planning van de campagne is ook vreemd. We zitten midden in de carnavalsperiode, terwijl het politiekorps zijn handen ook vol heeft aan de constante stroom atrako’s en niet te vergeten het misdaadgeweld dat alle kenmerken heeft van een bendeoorlog. Heeft de politie tijd om achter stagiairs aan te rennen?

Dan de campagne zelf. Het eerste onderdeel hebben we al kunnen zien. Een poster opgemaakt als een aankondiging van een feest: ‘A night to remember, Het feest waar je spijt van krijgt!’, met een foto van een mooie stagiaire die duidelijk een zware nacht heeft gehad.

En de opsomming van drie strafvorderingen bij drugsbezit: twee maanden (waarvan een voorwaardelijk) bij tien XTC-pillen, een geldboete tot 500 gulden bij drie gram cocaïne en bij verkoop van het goedje (tot 250 gram) negen maanden gevangenisstraf.

In de ‘Transactielijst Carnaval 2016’, die gisteren door het OM werd gepresenteerd, staat opvallend genoeg bij drie gram (of minder) cocaïne een boete van 300 gulden vermeld (carnavalskorting?). Drie gram schijnt overigens een behoorlijke hoeveelheid te zijn voor eigen gebruik. Een boete van 500 gulden, dat is grofweg 250 euro, is voor stagiairs een lachertje. Laat staan als dit maar 300 gulden (150 euro) blijkt te zijn.

Als er stond: ‘dan bellen we je ouders’, zou het meer indruk maken. Dat is dus ook geen straf waar ze zich door zullen laten weerhouden. En je moet eerst nog gepakt worden. Het lijkt er verdacht veel op dat het hier gaat om loze dreigementen. Of gaan er ook gerichte politie-acties komen bij de bekende uitgaansgelegenheden? Moeten we daar onze agenten voor vrijmaken en waarom moeten we ons dure vervolgingsapparaat daar op loslaten?

Het zou een stuk simpeler zijn om een verplichte drugstest te introduceren als onderdeel van de toelatingsvoorwaarden. Bij het positief reageren op een drugstest (ergens tijdens de stage) worden de desbetreffende personen teruggestuurd naar het land van herkomst.

Laat hun ouders en scholen zich er verder maar mee bezighouden.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe commentaar | Lachertje

  1. Op basis van reprociteit kunnen Curacaoënaars in Nederland dus dan ook aan een drugstest onderworpen worden en bij positieve uitslag gedeporteerd worden naar het land van herkomst.
    Goed idee voor dhr. Bosman & Wilders.

  2. En die cocaine werd voor een deel geleverd door de zoon van Statenlid Amerigo Thode, vader en zoon in bezit van een weinig vrolijk makend strafblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *