WILLEMSTAD — Marilyn Moses heeft vandaag haar steun voor de regering ingetrokken en gaat door als onafhankelijk Statenlid. In een reactie op Facebook stelt Moses dat zij ‘niet wil en zal doorgaan met het steunen van de acties van de regering tegen het volk van Curaçao’. Dit betekent dat het kabinet-Whiteman niet meer steunt op de meerderheid. “Ik ben nu een onafhankelijk lid van het parlement van Curaçao. Ik wil niet en zal niet doorgaan met het steunen van de acties van de regering tegen het volk van Curaçao. Ik dank iedereen voor de verdere steun en ik kijk ernaar uit om te blijven werken voor u”, aldus Moses in haar Facebook-post.
In een interview met Radio MAS noemt ze onder meer de hele situatie rond het nieuwe ziekenhuis één van die acties. Echter, ze wilde niet in details treden hierover. Volgens Moses heeft deze overheid nagelaten naar de samenleving te luisteren ‘en nu is de patiënt (de bevolking) dood’.
Moses stelde Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco, tevens partijvoorzitter van Pais, op de hoogte van haar besluit om met de Pais-fractie te breken en om als onafhankelijk Statenlid door te gaan. De beslissing van Moses kwam vanochtend als een donderslag bij heldere hemel aan bij Franco. Volgens Franco was hij niet op de hoogte van enig probleem dat Moses met de partij zou hebben. Moses was tot enige tijd terug lid van het bestuur, maar stapte op vanwege drukke werkzaamheden.
Het bestuur van Pais kwam vanmiddag voor een spoedberaad bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Duidelijk is dat de huidige coalitie, die op een minieme meerderheid van 11 van de 21 zetels in het parlement kan rekenen, haar meerderheid kwijt is. Dit zal alleen voorkomen kunnen worden als de huidige coalitiepartners er een elfde of twaalfde Statenlid bij krijgen dat bereid is de huidige regering te steunen in het parlement. Nieuwe, vervroegde, verkiezingen behoren ook tot de mogelijkheden.
Niet alleen bij Pais kwam het besluit van Moses als een verrassing aan. Ook de coalitiepartners van Pais waren van tevoren niet op de hoogte van haar besluit. PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje verklaart dat er verschillende scenario’s op tafel liggen. Het vertrek van Moses hoeft niet het einde van de coalitie te betekenen. In de namiddag staat er een vergadering van de samenwerkende partijen gepland. Dan zullen de coalitiepartners besluiten welke weg ze gaan bewandelen.
Laatste redmiddel
Voor onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran zijn twee punten belangrijk: Schotte eruit houden en PAR de ruimte geven om het kabinet eventueel te steunen. PAR-leider Zita Jesus-Leito kan niets zeggen over mogelijke steun aan kabinet-Whiteman. “Het nieuws van Moses en haar ontslagbrief is net binnengekomen. Onze partij heeft hierover nog geen standpunt ingenomen. Het is aan de coalitie om een besluit over de toekomst te nemen. We horen dat besluit dan later. Ik wil niet vooruitlopen op de ontwikkelingen. Wat er nu gaat gebeuren volgen wij op de voet.”
Volgens onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang zijn de spanningen bij alle coalitiepartijen duidelijk. Dit kabinet hoeft niet op haar steun te rekenen. “Ik ben daar heel duidelijk over geweest. Deze regering heeft aangetoond niet in staat te zijn evenwichtig en rechtvaardig te regeren.” Tijdens de begrotingsbehandelingen bekritiseerde ze het tegenstrijdig handelen van de regering. Zo worden er allerlei besparingsmaatregelen doorgevoerd, maar de regering heeft ook ruimte om 40 tot 80 miljoen gulden aan belasting terug te geven. “Als dat kan dan heb je geen financiële problemen”, zegt Leeflang. “Waar ben je mee bezig?”
Met haar beweging Hustisia Penshonado heeft ze de regering voor de rechter gesleept voor onrecht tegen gepensioneerden. Volgende week, 11 november, vindt er weer een behandeling in de rechtbank plaats. De zorgpremie die gepensioneerden moeten betalen is volgens haar onevenredig hoog. “De regering wil haar cijfertjes op orde hebben, maar of de patiënt daaraan bezwijkt kan hen geen barst schelen”, aldus Leeflang. “Scholen en ziekenhuizen gaan failliet. Dan doe je iets niet goed. Ik kan deze regering niet steunen. Er moeten echt nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.”
Ook MFK-fractieleider Gerrit Schotte wil vervroegde verkiezingen. “MFK steunt geen nieuwe coalitie. Geen enkele vorm van continuïteit van deze regering laten wij doorgaan. Wij steunen deze regering allang niet meer. Nieuwe verkiezingen. Dat moet gebeuren”, aldus Schotte.
CV
Marilyn Moses is huis- en politiearts. Moses heeft haar artsexamen in 1992 in Rotterdam gedaan. Ze heeft de huisartsenopleiding niet gevolgd, maar samen met haar Nederlandse man, die ook arts is, jarenlang als tropenarts in Afrika gewerkt. Na de verkiezingen van 19 oktober 2012 trad ze toe tot het parlement voor de fractie van Pais. Ze staat in haar partij bekend als eigengereid en een ‘lone wolf’. Tijdens het interview op Radio MAS zei ze dat het dispuut tussen de gevolmachtigde minister in Den Haag, Marvelyne Wiels (PS), en oud-Ombudsman Alba Martijn de democratie heeft ondermijnd. Wiels wilde bij de rechter afdwingen dat het rapport over haar functioneren nooit zou worden gepubliceerd. Dit heeft de rechter naast zich neergelegd. In het rapport bleek dat er sprake was van de schijn van niet-integer handelen. De overheid heeft volgens Moses het rapport en het vonnis naast zich neergelegd, terwijl het wel door de internationale ombudsmannen als belangrijk werd beschouwd.
Volgens Moses is de tijd aangebroken dat Curaçao een overheid krijgt die een luisterend oor heeft. Ze is vastberaden harder te werken voor haar volk. Daarvoor is ze vanuit Afrika naar Curaçao gekomen, om een bijdrage te leveren aan de vooruitgang van het eiland.
Vooralsnog sluit ze zich niet aan bij een politieke partij. Op de vraag of ze benaderd is door een partij, verduidelijkt ze dat alle politici elkaar weleens benaderen, maar dat ze besloten heeft onafhankelijk te blijven. Volgens Moses heeft het land veel mensen die potentie hebben. Die willen echter niet in de politiek, gezien de manier waarop politici behandeld worden en het gevaar dat zij lopen om in hun goede naam en eer te worden aangetast. Zij vindt wel dat men zich voor het volk dient op te offeren.
Bron: Amigoe
Mevrouw Moses, precies wat ik dacht. Ik ga ervanuit dat het voor bij is. Zoek echt een nieuwe en goede partij. De oude garde is voorbij. Hoop dat u hiervoor eerlijke mensen krijgt. Het komt goed. Uw verhaal was helder.
Wie blijft er over? PAR, PNP en Omayra. Overigens lijkt het erop dat PAR òf Zita de boel gaat lijmen.
In de huidige situatie zullen verkiezingen niet zo gunstig uitpakken voor een aantal partijen van de coalitie. Wij zouden welleens zomaar weer twee partijen van 10-10-10 terugzien (rijmt).
Palo di muhe.
Nu nog verkiezingen.
Weg met Pais, PS, MFK, MAN en sulvaran.