28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Cleopa: ‘Aanhoudende onduidelijkheid over continuïteit Isla-raffinaderij’

HomeMediaAmigoe | Cleopa: ‘Aanhoudende onduidelijkheid over continuïteit Isla-raffinaderij’
‘Aanhoudende onduidelijkheid over continuïteit Isla-raffinaderij’
Cleopa (PAIS) door de gemeenschap wordt ‘minder focus gelegd op de positieve impact van de raffinaderij op de lokale economie’

WILLEMSTAD — Het proces waarbij het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) de modernisering van de olieraffinaderij trekt – destijds door de overheid geïnstalleerd om over een nieuw contract met de exploitant van de Isla-raffinaderij, PdVSA, te onderhandelen – verloopt traag.

Dit stelt Pais-Statenlid Eugène Cleopa. Hij constateert onduidelijkheid omtrent het waarborgen van de continuïteit van de raffinaderij en trekt aan de bel.

Het Statenlid spreekt zijn zorg uit over het aflopen van het huidige contract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA in 2019:

“Ik vindt dat dit onderhandelingsproces zeer traag verloopt. Zowel de Isla-werknemers als de aannemers van de raffinaderij, maar ook wij als parlementariërs, missen duidelijke inzage over hoe dit proces vordert.”

Het Statenlid stelt dan ook hierbij ‘stil te willen staan’ en aandacht daarvoor te willen vragen.

“De Isla-werknemers en de aannemers verkeren in een zorgelijke situatie, evenals de Isla-vakbonden PWFC (voor het personeel in de oliesector) en Apri (voor het stafpersoneel). Dit oponthoud heeft namelijk vervelende consequenties voor de werknemers. Werknemers kunnen bijvoorbeeld geen hypotheek of lening afsluiten bij een lokale bank, door de heersende onduidelijkheid over de continuïteit van de raffinaderij”,

aldus Cleopa. Brief De parlementariër vindt het onacceptabel dat er anno 2016 ‘nog geen duidelijkheid wordt verstrekt over dit onderwerp’ door premier Ben Whiteman (PS), die als minister van Algemene Zaken ook belast is met de portefeuille van de raffinaderij.

“Wij verzoeken de minister om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan het volk. Wij zullen een officiële brief naar de premier sturen met het verzoek om uitleg en inzage over de toekomst van de raffinaderij en wat de vorderingen van het MDPT zijn”,

aldus Cleopa. Het Pais-Statenlid zegt zich eerder uitvoerig in het onderwerp te hebben verdiept omdat er doorgaans door de gemeenschap ‘minder focus wordt gelegd op de positieve impact van de raffinaderij op de lokale economie’.

“Ik heb toen financiële experts benaderd met het verzoek om over de economische impact een analyse te maken. Op deze wijze wilde ik mijn bijdrage leveren opdat men de belangrijke economische impact van de raffinaderij niet over het hoofd ziet. Zo heb ik in de week van 11 tot 15 januari de gemeenschap van Curaçao in drie delen uitleg van deze analyse gegeven”,

aldus Cleopa. Hij somt de drie onderdelen op die hij in die analyse behandelde:

“de raffinage-activiteiten, overslag en opslag van brandstof/ olie bij de overslagterminal te Bullenbaai; de directe en indirecte werkverschaffing en de deviezen-influx, gerelateerd aan de raffinaderij; en een berekening van de toegevoegde waarde voor de economie, gekoppeld aan een conclusie.”

Bron: Amigoe

9 reacties

 1. Iedereen die nu nog iets te vertellen heeft bij de Isla, weet dat zijn baan op scherp staat. Hij zal dus proberen nog even snel zijn zakken te vullen voordat het doek definitief valt. En….Curacao: dat kan ze geen barst schelen!

 2. Wat voor antwoord verwacht men dan ?

  Dat PdVSA gaat zeggen dat ze geen geld hebben ?
  Dat is allang bekend en daarom rollen ze hun leningen ook door. Ze hebben ruim 8 miljard aan leningen open staan en kunnen die niet terug betalen, derhalve hoeven we niet te rekenen op geld uit Venezuela.

  Ok, geld uit China dan ?
  Waarom zou China betalen voor een raffinaderij welke alleen olie levert aan Venezuela ? Wat wordt China daar beter van ?
  Bij 8 % rente zou China een kleine 400 miljoen NAF moeten ontvangen per jaar wanneer we praten over een lening van 5 miljard NAF. Dan hebben we het nog niet eens gehad over een aflossing.
  Kortom, China zal geen interesse hebben. China heeft alleen interesse wanneer de olie voor China bedoeld zou zijn. Maar we weten al dat de gehele productie van PdVSA / ISLA voor de Venozolaanse markt is.

  Ergo, het zogenaamde multi disciplinaire team zit alleen de zakken te vullen en houden, net zoals de politici, de bevolking voor de gek. Helaas is die bevolking zo ontzettend dom dat ze zich laten gijzelen door de agressie van hooguit 800 werknemers. En PdVSA weet dat, gebruikt het en lacht iedereen uit. Ze schuiven politici wat geld onder tafel toe, doneren hier en daar een auto of sponsoren een feestje en doen vervolgens waar ze zin in hebben.
  Venezuela kan niet zonder de ISLA en de politici willen niet zonder het geld van de ISLA.

  Waarom maken we van dit soort simpele rekensommen altijd een groot drama ? Net alsof we bezig zijn het grootste wiskundige raadsel ter wereld op te lossen.

 3. cleofa jij en whiteman zijn gewoon laffaards jullie laten de mensen de kanker krijgen.mdpt.ordinaire zakkenvullers.
  werknemers/aannemers zijn niet de enigen die worden gedupeerd.
  alle bewoners van whishi,marchena t/m boca sint michiel die gezondheidsklachten hebben,hun huizen onder de groene en bruine smurrie
  de schade is enorm.
  er komt 1 dag van gerechtigdheid jullie zullen ervoor boeten.
  God straft.

 4. In de huidige contract staat, als er geen nieuw contract komt, wordt het oude contract voor 10 jaar verlengd. Verwacht dus niet van Venezuela dat er ooit antwoord komt op de vraag naar een nieuw contract.
  En dat is precies wat de kortzichtigen nastreven.
  Maar ook geen investeringen in milieuverbeteringen.

 5. Of Cleop heeft nooit op school gezeten, of hij probeerd met het zoveelste broodje AAP de werknemers van de Isla en het volk te doen laten voorkomen dat hij en zijn PAIS erg bezorgt is voor hun toekomst, om nogmaals met een broodjeaap toch echt op PAIS te stemmen wand dan komt alles goed, hij vergeet erbij te zeggen dat het contract gewoon stilzwijgend verlengd word, dat is de bedoeling van MDPT zakkenvullers club. NU nog ff wachten op het moment dat de partijen van de MFK, MAN, PS, PAR,PNP,Jasjes,Dijs/Dos voor de poort van de Isla gaan zingen dat het doodgeborenkind als nog nieuw leven moet worden in gebazen met een rietje uit Venezuela.

 6. Venezuela is zo goed als bankroet. De prijs van de olie is historisch laag, evenals de spaarrente. Geld en werkgelegenheid verdampen in hoog tempo. De situatie van de Curaçaose raffinaderij is even mistig, als die van de Arubaanse raffinaderij. Een ecologisch verantwoord wonder is vereist, maar waar is dat te vinden? De crisis in het toerisme zal toenemen en de raffinaderijcrisis kan niet worden opgelost, vrezen wij. Is er een plan B? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties