28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 20:30

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Carter kritisch over sloop oude Cathlab

Amigoe | Carter kritisch over sloop oude Cathlab

Elisa Carter-HNO
Elisa Carter – gezant Ben Whiteman- ‘We mogen trots zijn op snelle verhuizing’

WILLEMSTAD — Het nieuwe Cathlab van het Sehos wordt morgen geopend in de vleugel waar ook de radiologie-afdeling gevestigd is. Elisa Carter, de gezant van Ben Whiteman, is echter kritisch over de sloop van het oude Cathlab.

“Ik kan niet spreken namens het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) en ook niet namens de regering, maar als professional in de gezondheidzorg die evaring heeft met planmatig te werk gaan, heb ik moeite met kapitaalvernietiging.”

Carter doelt hiermee op het feit dat het Cathlab in 2014 werd opgezet. Na maanden van voorbereiding en jaren van overleg beschikte het Sehos over een hartcatheterisatiekamer, waardoor lokale patiënten niet meer af hoeven te reizen naar Colombia voor dotteren. Door het lab kunnen er levens worden gered en kan de schade door hartaanvallen kleiner worden. Door de geavanceerde technologie is het ziekenhuis koploper in de regio.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Het Cathlab moest wijken vanwege de beslissing om Hospital Nobo Otrobanda (HNO) op het terrein aan de Hamelberg te bouwen, terwijl het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis eigenlijk is getekend voor het Amstelterrein. Het gebouw is nu gedraaid om ervoor te zorgen dat het alsnog op het terrein past, met als gevolg dat de Sehos-vleugel waar onder andere het oude lab zat, en een aantal omliggende gebouwen, zijn gesloopt. Binnenkort wordt de zuidwestvleugel van het gebouw afgezaagd.

“Vanuit mijn perspectief en deskundigheid heb ik moeite met kapitaalvernietiging, zeker als het geld is van de gemeenschap. Dat maakt dat wanneer ik ergens terechtkom en zie dat er iets nieuws is neergezet, iets wat functioneel is, nodig en onmisbaar in de structuur van de gezondheidszorg, en dat na twee jaar met de grond gelijk wordt gemaakt, is dat een ‘no-go area’ voor mij. De toegevoegde waarde van het Cathlab dat nu moest wijken, had minimaal in acht moeten worden genomen bij het besluit om op dit terrein een nieuw ziekenhuis neer te zetten. Als je daarnaast vindt dat je een gebouw met vier vleugels moet hebben en je weet dat je niet de hoogte pakt maar de breedte, dan denk ik dat je als projectleiding alles had moeten bewerkstelligen om de omliggende gebouwen te kopen, zodat die ruimte gebruikt had kunnen worden.”

Trekker
Doordat deze beslissing op hoger niveau nu eenmaal is genomen en het Sehos de consequenties draagt, besloot ze het project te initiëren om dit binnen het beschikbare budget van 5 miljoen gulden te kunnen doen. “Ik ben eigenlijk aangesteld omdat het Sehos een leenovereenkomst van 30 miljoen gulden heeft gesloten met de regering. Ik bewaak het proces en heb als taak dat het geld verantwoord wordt besteed en dat de juiste rapportages worden bijgehouden. Ik besloot het project van het Cathlab echter ook naar me toe te trekken, omdat ik zag dat het anders kon. Er lagen andere voorstellen op tafel die ver boven het budget zouden uitkomen. In eerste instantie zou het vanuit het schuifplan van Usona/Berenschot komen, maar dit is niet haalbaar gebleken.”

Als trekker realiseerde ze het plan om binnen het budget een tijdelijk onderkomen voor het Cathlab te realiseren. “Hier kwam veel bij kijken omdat het niet alleen de verhuizing van het Cathlab betrof, maar een hele keten van zorg. Het was een heel complex geheel. Ik besloot dit te bespreken met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en heb dit vervolgens voorgelegd aan de Raad van Ministers, waarna het voorstel werd geaccordeerd.”

Carter is trots dat het gelukt is ondanks de knelpunten. Dit kwam onder meer door de strikte planning en goede contracten met onderaannemers. “Uiteraard kan het soms moeilijk zijn om rekening te houden met andere perspectieven. Ik ben ontzettend resultaatgericht, dus dat vind ik soms moeilijk. Zulke projecten zijn me namelijk niet vreemd en als ik de ruimte krijg, ga ik als een trein. Het waren leermomenten voor mij. We hebben een vertraging gehad van vier tot vijf weken in verband met buitenlandse bestellingen, maar om zo een gecompliceerde functie in een ziekenhuis zo snel op te zetten en binnen het budget, daar mogen we trots op zijn als team.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties