Amigoe | Bustarieven per 1 april verlaagd

Bus halte | Foto Persbureau Curacao

Bustarieven per 1 april verlaagd | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De tarieven voor kleine en middelgrote bussen worden per 1 april 2016 verlaagd. Dat liet het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vanochtend in een persbericht weten.

Dit terwijl de regering nog geen beslissing heeft genomen naar aanleiding van de adviezen van Soab over eerlijke bustarieven. Giovanni Decaster, voorzitter van de vereniging voor chauffeurs van kleine bussen (STU), wist vanochtend direct waar een verslaggeefster van de Amigoe over belde. “Ik kan nu nog geen commentaar geven, want ik moet de informatie nog aan mijn collega’s doorgeven”, reageerde hij.

Naar verwachting is Decaster ontevreden over de handelingen van MEO, omdat hij in zijn laatste gesprek met deze krant al had aangegeven niet te verwachten dat de tarieven aangepast zouden worden. Dit omdat MEO met de chauffeurs in onderhandeling is over de bustarieven.

De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft vorig jaar in opdracht van de regering een onderzoek naar eerlijke bustarieven gedaan. Komend weekeinde zou Soab aan de buschauffeurs een presentatie geven hierover. Vorige week zei Decaster nog tegen deze krant: “Het zou wel heel onethisch zijn als de regering de tarieven nu gaat aanpassen, terwijl zij nog in onderhandeling is met ons. Daarnaast heeft Soab voorgesteld de presentatie op 2 april te houden. Het zou niet slim zijn om de tarieven nu aan te passen.” Nu blijkt dat de tarieven toch zijn aangepast, namelijk verlaagd.

In zijn persbericht geeft het MEO aan dat de tariefaanpassing conform een besluit van de Raad van Ministers plaatsvindt, vanwege de daling van de gemiddelde brandstofprijzen in het afgelopen kwartaal van 1,147 gulden naar 0,98 gulden. De laatste tariefaanpassing vond op 1 januari 2016 plaats. De tarieven in het stadsdistrict en van het stadsdistrict naar het tweede district worden met 10 cent verlaagd: respectievelijk van 1,90 naar 1,80 gulden en van 2,45 naar 2,35 gulden. Ook de tarieven in het tweede en derde district worden met 10 cent verlaagd: respectievelijk van 1,90 naar 1,80 gulden en van 2,45 naar 2,35 gulden. Van Otrobanda naar het derde district betaalt men vanaf morgen 3,35 gulden in plaats van 3,50 gulden. Het ministerie benadrukt dat het hier om maximale tarieven gaat.

Nieuwe datum

De presentatie van Soab over hun onderzoek naar het aantal busritten, het aantal passagiers en de afstand die de bussen rijden wordt op een andere datum gehouden, namelijk op 3 april. Eerder had Decaster aangegeven dat deze op 2 april zou plaatsvinden. Buschauffeurs van kleine en middelgrote bussen worden uitgenodigd om de presentatie aanstaande zondagmiddag, van 14.00 tot 16.00 uur, bij Fekoskan bij te wonen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 1 april via e-mailadres [email protected] of via telefonnummer 462-1444, toestelnummer 138. Bij registratie via e-mail ontvangt de deelnemer een rapport met de onderzoeksresultaten. Het rapport kan ook aanstaande vrijdag bij de MEO-receptie op de Pletterijweg 43, verdieping 4 opgehaald worden. Dat kan tussen 09.00 en 12.00 uur of 14.00 en 16.00 uur.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *