28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Bouwproces HNO slecht vanaf start’

HomeMediaAmigoe | ‘Bouwproces HNO slecht vanaf start’
Statenleden willen opheldering
Statenleden willen opheldering over ‘black box’ Hospital Nobo Otrabanda (HNO)

WILLEMSTAD — Volgens Omayra Leeflang is men vanaf het begin de mist ingegaan door een slecht contract met Ballast Nedam te tekenen voor de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

“Vanaf dat moment ging het mis”, zo verklaarde het onafhankelijk Statenlid vanochtend tijdens de eerste ronde van de openbare vergadering van de Staten over het nieuwe ziekenhuis.

Leeflang vraagt zich zodoende af hoe het precies zit met het contract.

“Is hier sprake geweest van een solobesluit van voormalig premier Ivar Asjes of heeft hij onafhankelijk advies ingewonnen?”

MKF-er Amerigo Thodé stelt eveneens dat we nu met de ‘gebakken peren zitten’ door het contract. Verder is het plan om het ziekenhuis op het terrein in Otrobanda te bouwen volgens hem ondoordacht.

“Het is te klein voor zo’n groot gebouw en dat brengt nu problemen met zich mee.”

Door de wisseling van het premierschap in september vorig jaar, is de verantwoordelijkheid daarnaast verschoven. Leeflang zegt dat HNO hierdoor een soort ufo is geworden, een ‘unidentified flying object’:

“Het is er, het beweegt voort, maar niemand weet hoe het exact zit.”

Om deze reden zal de bouw de overheid duur komen te staan. Ze is daarom van mening dat er meer informatie moet worden verstrekt over de gang van zaken. Die stelling nemen de overige Statenleden ook in.

PAR-leider Zita Jesus-Leito zegt dat de ontwikkelingen haar zorgen baren. Ook zij wil daarom weten hoe het zit met de overschrijdingen, vertragingsclaim, wijzigingen ten aanzien van de bouw, het uiteindelijke kostenplaatje, een driemaandelijkse update over de gang van zaken en de bijscholing van het personeel.

“We willen de documenten inzien, zodat ook wij weten hoe zit met de blackbox, genaamd HNO”,

aldus Leeflang. Er moet opheldering komen over de meerkosten, de vraag of er voldoende ruimte zal zijn voor alle specialisten, bijgehouden rapportages, de late melding van de vertraging waardoor de opleverdatum is verschoven, het toezicht op de bouw en de rol die het ministerie van Gezondheid speelt in het algehele proces.

Daar er zoveel onduidelijkheden zijn en zaken mislopen vindt het Statenlid het frappant dat er nu pas een evaluatie door de overheid plaatsvindt. Verder wil ze weten hoe het zit met de ruimte voor een (intern) laboratorium en de aanstelling van Elisa Carter, de gezant van premier Ben Whiteman (PS) die uit Nederland is gehaald om het transitieproces aan te sturen.

“Hoeveel geld is er betaald voor deze ‘miracle worker’ en wie evalueert haar functioneren?”

Compleet wanbeleid

In haar slotwoord concludeert Leeflang dat er sprake is van compleet wanbeleid ten aanzien van de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

“Er moet officieel worden vastgelegd dat er geen grip is op het proces, want de volgende regering zal de gevolgen hiervan moeten dragen.”

Hensley Koeiman (MAN) voegt hieraan toe dat ‘het verloop van het proces beschamend is, vooral omdat het hier gaat om het grootste bouwproject op Curaçao van de laatste decennia’.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties