32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | BOO-energiecentrale verliespost voor RdK

HomeMediaAmigoe | BOO-energiecentrale verliespost voor RdK
BOO Centrale op Curacao
BOO Centrale op Curacao

WILLEMSTAD — Overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou NV (RdK) lijdt zwaar verlies met de BOOenergiecentrale. Dat meldt minister van Financiën José Jardim in de financiele maandrapportage van augustus.

RdK heeft sinds 2011 ruim 82 miljoen dollar geïnvesteerd in de BOO-energiecentrale om de achterstallige reparaties en het onderhoud te bekostigen. Dit jaar zal er nog circa 18 miljoen dollar nodig zijn. De jaarlijkse doorlopende kosten voor deugdelijk onderhoud bedragen volgens RdK 11 miljoen dollar.

Er is volgens de minister van Financiën onder de huidige omstandigheden sprake van een zwaar verliesgevende operatie en een negatieve waarde (op basis van een berekening door accountantsbureau KPMG) van de BOOenergiecentrale.

Dit heeft ook een negatieve weerslag op de waarde van de aandelen in CUC (BOO-energiecentrale). Het ‘verlies’ als gevolg van de acquisitie en herstructurering van CUC Holdings BV bedraagt 126,2 miljoen dollar volgens de recent beschikbaar gekomen jaarrekening 2011 van RdK. De waarde van BOO is daardoor fors verminderd.

Van RdK ontbreken nog de jaarrekeningen vanaf 2012, aldus Jardim. Onder het kabinet-Schotte werd eind 2011 aan Aqualectra opgedragen om de 49 procent aan aandelen die het bedrijf in de BOO-energiecentrale had, over te dragen aan RdK zonder dat daar een geldelijke vergoeding tegenover stond. Hierdoor kwam Aqualectra in de financiële problemen, want de waarde van aandelen die op de balans stonden werd van de ene op de andere dag afgevoerd, wat het eigen vermogen van het bedrijf negatief heeft beïnvloed.

De aandelen in de BOO-energiecentrale stonden in 2011 in de boeken van Aqualectra voor ongeveer 56 miljoen gulden.

Bron: Amigoe

1 reactie

  1. Heeft kabinet Schotte toch iets goed gedaan, BOO bij Aqualectra weghalen en plaatsen waar het thuis hoort. Voorheen stonden al deze BOO-kosten en -verliezen in de boeken van Aqualectra. Toen hoorden we niets van verliezen, onderhoudskosten, etc. Toen werden dit soort kosten en verliezen van de BOO doodleuk doorberekend aan de consument, jij en ik, die de stroom en stoom levering aan Isla met een omweg subsidieerden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties