
WILLEMSTAD — Een onderdeel van het proces om de categorie 1-status terug te krijgen is een autonome toezichthouder voor de luchtvaartindustrie. De Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CBA) wil in het eerste kwartaal nog een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) worden. Een extra toeslag voor passagiers zal de hoofdinkomstenbron van de autonome CBA worden.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de CBA vorig jaar al zelfstandig zou worden, maar volgens directeur Oscar Derby ligt Curaçao nog steeds op schema om dit jaar de categorie 1-status terug te krijgen van de Federal Aviation Authority (FAA), de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Alleen dan kunnen Curaçaose luchtvaartmaatschappijen hun vluchten uitbreiden naar de Verenigde Staten.
Consultants worden middels een opgeroepen om een businessplan voor de CBA te ontwikkelen. In het businessplan zullen onder meer de organisatiestructuur, personeelsleden, salarissen en functies worden opgenomen. “We willen zo snel mogelijk beginnen met de nieuwe organisatie. Het businessplan moet daarom op korte termijn klaar zijn, zodat we de regering tijdig kunnen informeren”, zegt Derby. Voor het opstellen van het businessplan wordt een extern bureau gevraagd, vanwege de lage capaciteit van het personeel.
Net als de FAA zal de CBA op elk vliegticket een toeslag heffen. Hoe hoog de toeslag zal zijn is nog niet bekend. In samenwerking met de University of Curaçao (UoC) is een enquête gehouden naar de bereidheid van passagiers om een extra bedrag te betalen voor luchtvaartveiligheid. De toeslag zal de hoofdinkomstenbron vormen van de zelfstandige CBA.
Naast de verzelfstandiging van de CBA moet Curaçao voldoen aan standaarden en voorschriften van de International Civil Aviation Organisation (ICAO). Het afgelopen jaar is de CBA dan ook druk geweest met personeelsuitbreiding, kennisopbouw en het aanpassen van regulering en wetgeving voor de luchtvaartindustrie. “We hopen de nieuwe wetgeving binnen de komende weken te overhandigen aan het ministerie”, aldus Derby. De nieuwe wetgeving zal overigens, net als in Nederland, in het Engels zijn, met een Nederlandse toelichting. “Wanneer de wetgeving en nieuwe organisatiestructuur rond zijn, zal het traject voor de categorie 1-status in een stroomversnelling raken”, aldus Derby.
Bron: Amigoe
Weer een stuk werkverschaffing met top salarissen voor directeuren etc.
En natuurlijk ten koste van de reizigers. In het verleden had Curaçao wel een categorie 1 status. Waarom nu niet meer? Wanbeleid? Te weinig kennis van zaken?
Verhaal het maar weer op het publiek. Reiskosten zijn al torenhoog dus dat kan er wel weer bij? De mensen moeten toch via Hato naar het buitenland.
Misschien moet Dhr Derby zich eens af gaan vragen hoe e.e.a. in het verleden was. Ik weet zijn antwoord al ” de eisen zijn heden veel hoger dan vroeger”
Het zij zo. De consultants lachen weer in hun vuistje, mooie DURE job voor ons.