Amigoe | Bennie Leito-zwembad wordt komende week aangepakt

Het Bennie Leito-zwembad | Foto Antilliaans Dagblad

Het Bennie Leito-zwembad | Foto Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — Het Bennie Leito-zwembad zal de komende week gesloten zijn wegens onderhoud. Dat meldt Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK). Er zullen onderhoudswerkzaamheden worden verricht om de kwaliteit van het water te bewaken.

Het zwembad zal daarom tot en met 1 april niet toegankelijk zijn voor het publiek. FFDK-directeur Thakai Doran laat desgevraagd weten dat het een preventieve maatregel betreft om de waterkwaliteit op peil te houden. Het water wordt uit voorzorg gedeeltelijk ververst. “Sinds het probleem met het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) hebben we een watermanagementbureau aangetrokken. We hebben regelmatig contact met Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz). Ook zijn we bezig met het bepalen van de basisparameters voor zwembaden op Curaçao.”

Hij bevestigt dat ook het pompsysteem aan vervanging toe is. “Het systeem is sterk verouderd en kan het morgen of overmorgen begeven. Het is niet meer van deze tijd en er kan niet meer aan gesleuteld worden. Er moet dus acuut iets gebeuren om ervoor te zorgen dat het zwembad niet langer dicht blijft, want anders hebben we een groot probleem.” Hij heeft dit aangekaart bij minister Ben Whiteman (PS) van Algemene Zaken en is momenteel in afwachting van een reactie.

Nu beide zwembaden toe zijn aan grootschalig onderhoud maken ook de MFK en FOL zich zorgen. Volgens Statenlid Sithree van Heydoorn heeft de Curaçaose regering haar sportbeleid ernstig verwaarloosd, zo schreef de Amigoe vorige week. “Het Rifzwembad is een tijdbom”, zei hij na het pompsysteem gezien te hebben. “Het hele systeem is verroest, waardoor het onmogelijk is om het ooit nog te kunnen repareren. Deze pomp moet zo snel mogelijk door de regering worden vervangen, om in de toekomst een ongeval te voorkomen waar wij allemaal spijt van zullen krijgen.” Ook FOL-leider Anthony Godett betreurt de gang van zaken.

SDK

Het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) is inmiddels al vier maanden gesloten wegens de slechte staat waarin het verkeert. Uit onderzoek was gebleken dat het water vervuild was. In het water zaten volgens G&Gz-hoofd Sirving Keli legionella- en pseudomonas-bacteriën. Ook was de gemeten geleidbaarheid te hoog (de hoeveelheid chemische stoffen). Het bestuur besloot de hulp van een watermanagementbedrijf in te schakelen, dat advies uitbrengt over het op peil houden van de kwaliteit van het water. Het zwembad is vervolgens leeggehaald om grootschalig onderhoud te verrichten, waarna de tegels loslieten. Volgens het bestuur had het grootschalig onderhoud allang moeten plaatsvinden. Dat dit echter niet is uitgevoerd wijt men aan de subsidie die de overheid beschikbaar stelt voor sportfaciliteiten op Curaçao.

De kosten voor het onderhoud aan het SDK-zwembad bedragen 1,5 miljoen gulden. De overheid zou Redia Sosial inmiddels opdracht hebben gegeven om dit te realiseren. Doran meldt inderdaad via kennissen en de media te hebben vernomen dat er geld beschikbaar is gesteld, maar hij is nog niet persoonlijk benaderd.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *