29 C
Willemstad
• zondag 24 september 2023

DH | Chamber urges public to come forward with GEBE complaints

PHILIPSBURG--Businesses and individuals with complaints about utilities company NV GEBE can now lodge those complaints at St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI), which plans to...

Ingezonden | De pot verwijt de ketel (Ennia)

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Evenwichtige ontwerpbegroting Bonaire

Kralendijk - De ontwerpbegroting (OB) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) toont evenwicht in 2024 en beperkte overschotten in de periode 2025-2027. Dit constateert het College financieel...

AntilliaansDagblad | Warmterecord breekt energierecord

Oranjestad - De vraag naar elektriciteit is in september extreem hoog. Het zogeheten piekrecord is drie keer gebroken: op 13, 14 en 15 september. De gevolgen van...

AntilliaansDagblad | Regering nog geen AI-beleid

BPD-minister: CBS werkt wel aan ‘Data Warehouse’ Willemstad - Curaçao beschikt op dit moment niet over de nodige middelen, capaciteit of budget om een alomvattend Artificial Intelligence (Kunstmatige...

AntilliaansDagblad | Toch wel OM-onderzoek Ennia/Ansary

‘OM bewust dat problemen rondom Ennia iedereen bezighouden’ Willemstad - Er loopt toch wél en zelfs al enige tijd een strafrechtelijk onderzoek ‘inzake Ennia en aan Ennia-gelieerde personen’,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Asjes: ‘Deuren zijn geopend voor bilaterale samenwerking met China’

HomeMediaAmigoe | Asjes: ‘Deuren zijn geopend voor bilaterale samenwerking met China’
Premier Asjes met zijn vrouw Tara Prins in China. | FOTO REGERING CURAÇAO
Asjes: ‘Deuren zijn geopend voor bilaterale samenwerking met China’ | FOTO REGERING CURAÇAO

WILLEMSTAD — De dienstreis naar China in mei heeft volgens premier Ivar Asjes (PS) deuren geopend voor bilaterale samenwerking tussen Curaçao en China. Asjes en Chen Qiman noemden het bezoek gisteren tijdens de persconferentie ‘historisch’.

Het was de eerste officiële dienstreis van hoogwaardigheidsbekleders sinds de tijd van de Nederlandse Antillen naar de Volksrepubliek China. Zo is er gesproken over het sluiten van een overeenkomst voor een zusterrelatie met Suzhou, dat ligt op de grens van Zhejiang en de gemeente Shanghai. De stad staat bekend om haar mooie tuinen, bruggen en gebouwen.

Er wordt nog steeds zijde geproduceerd van een zeer goede kwaliteit. Suzhou is daarnaast bekend om de vele klassieke tuinen met sprookjesachtige namen, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

Volgens Asjes en Qiman heeft de stad veel overeenkomsten met Curaçao, waaronder een containerhaven. Ook is er een voorstel gedaan om een zusterrelatie aan te gaan tussen het St. Elisabeth Hospitaal en een ziekenhuis in Suzhou. Curaçao zou dan de 44e zusterstad worden. Nijmegen is sinds 1999 een zusterstad van Suzhou. In deze overeenkomst staat ondernemen centraal.

Curaçao China Desk

Tijdens het bezoek is er gesproken over het opzetten van een Curacao China Desk in Shanghai. Dit bureau, dat Chinezen van informatie over Curaçao moet voorzien en het eiland daar moet promoten, is een initiatief van zowel de overheid als het bedrijfsleven.

Om dit te realiseren zullen Cinex, Amicorp en minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling samen moeten zitten. Zo is er al gesproken over een samenwerking voor de oprichting van een Economic Development Center. Het bezoek aan China moet gezien worden als een kennismakingsbezoek.

“In de Chinese cultuur wil men elkaar eerst leren kennen. Dat is wat we gedaan hebben”, zei Asjes.

Tijdens het werkbezoek hield de Curaçaose delegatie presentaties over de kansen die Curaçao aan Chinese ondernemers en investeerders biedt. Ook voor China kan Curaçao als een hub dienen om de regio te bedienen.

De delegatie bestond naast Asjes onder meer uit Tara Asjes-Prins, Financiënminister Jose Jardim, diens adviseur David van ’t Hof, Werner Wiels en Asjes’ medewerker Tania Ataoellah- Henriquez.

De consul-generaal op Curaçao was instrumenteel voor het bezoek naar China dat van 23 tot 29 mei plaatsvond. De voorbereidingen voor de dienstreis zijn eind vorig jaar in gang gezet. Volgens Qiman is het haar doel de samenwerking tussen China en de ex-Nederlandse Antillen te promoten.

Een van de grootste uitdagingen volgens haar is dat de landen elkaar leren kennen. Haar taak is iedereen in China te laten weten waar Curaçao ligt. Volgens de consul-generaal van China op Curaçao heeft het eiland een paar voordelen waaronder een goed infrastructuur en een perfect financieel systeem.

Na Curaçao zullen de andere eilanden van de Dutch Caribbean volgen voor een kennismakingsbezoek.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. Mensen, op Asjes is veel aan te merken, van Selikor tot CTB, maar laten we eerlijk wezen, hij doet het niet slecht. Taco Tara meenemen kon natuurlijk niet, maar vergelijk het eens met Schotte die twee maal per maand op snoepreis was en zich daarbij steevast liet vergezellen door het hypocriete sprekende mantelpak Stella van Rijn en de oliedomme Ramsay Soemanta. Zelfs zijn schoonvader ging soms mee.

  Laat Asjes zijn werk maar doen, zeker als het alternatief de terugkeer van gekke Gerritje is. Mijn stem heeft hij niet zolang PS de corrupte Kade Wilsoe gedoogt, maar it is the best of a worse situation.

 2. “In de Chinese cultuur wil men elkaar eerst leren kennen. […] Voordat er zaken gedaan worden.

  Kijk, hier kan Curacao wat van leren. Curacao gaat al tig jaren met de eerste de beste ”investeerder” in zee en moet ook vaak geld bijleggen om deze ”investeerders” het makkelijker te maken…
  Het resultaat is bekend.

  Wat de kledingkeuze van de delegatie betreft, niemand weet wat de afspraken waren. We zien hier maar een foto.

 3. 2 240 kilo wegende onbeschofte horken die , alsof ze net uit de rimboe zijn gekropen, niet weten hoe je je hoort te kleden als je bij een gastheer/vrouw op bezoek gaan tegenover een 55 kilo wegende keurig geklede dame die probeert haar lachen in te houden bij het zien van deze bush- figuren.
  Ik weet overigens dat Mao het als zijn grootste nederlaag heeft ervaren dat hij nooit handelsakkoorden heeft kunnen sluiten met de wereldmacht Curacao. ( China 1. 400.000.000 inwoners, Curacao een schamele 150.000).Ik heb wel begrepen dat China heeft gevraagd wat Curacao China kan bieden: antwoord Asjes : MODE , hahaha, en corruptie! waarop de Chinese secretaresse antwoordde : en voor dat laatste bent nu hier heb ik begrepen?

 4. Danki dios. Want wat een moeder zou Stella zijn geweest?

  Ze wist dat de MFK gelinkt is aan criminaliteit maar had er geen moeite mee mits het haar haar luilekkerbaantje als secretaris generaal opleverde. Uit schaamte heeft ze haar lidmaatschap van de MFK zelfs lang ontkend, tot ze het schoorvoetend toe moest geven toen het bewijs daarvan op tafel kwam.

  Stanley Betrian wist wel raad met haar en zette haar op straat. Helaas hebben de huidige politici (met Alex Rosaria voorop) niet zijn ballen.

 5. @M.
  Het is nog erger, dat op BB kinderen niet naar school gaan omdat de moeder geen busgeld kan ophoesten. Daar komt geen school inpecteur om te kijken waar de kinderen bliijven. De regeling om scholen gratis te maken waar de PS voor stond is gewoon een ordinaire farce geweest en stemmentrekker, want die ouder hoefden met een zeer laag inkomen al nooit schoolgeld te betalen. Maar de bussen waren ze gemakhalve even vergeten. Huichelaars zijn het allemaal!
  Wel betaalt het onderwijzend personeel vaan uit eigen zak voor maaltijden van die kindertjes die wel naar school gaan.
  Maar de politiek zwijgt wat wel zo gemakkelijk is.

 6. Gel… in de ruimte. China is niet in het eiland geintersseerd dat kan ik al vast vertellen.
  Wel in de vaste landen van het Caraib.gebied. Suriname, Former Britih Guyana en Frans G. Grondstoffen willen ze hebben die de eilanden niet hebben, Chinezen kopen voor een appel en een ei mijnen in Afrika op.
  Het enige exportmiddel wat wij hier hebben is de famielje Jasjes en Schotte cs.
  Maar aan de andere kant hebben ze in China ook genoeg fraudeurs rondlopen die regelmatig worden opgepakt, dus dat is niet echt een optie.
  De raffinaderij in San Nicolas wilden ze niet hebben, of de werknemers moesten voor meer 70% uit Chinezen bestaan. Hoe jammer ook maar terecht dat Eeman neen zei.
  Maar hoppa hier doen we het zo hoor, zolang we onze zakken maar kunnen vullen, dan verkopen we zelfs onze famielje. We gaan dan zelfs op “werkbezoek” en nemen onze gezellige slofjes mee. Mwhaaahhhhhhhhhhhh je blijft lachen op de klip.

 7. Stanley, terwijl in de volkswijken honderden kinderen zonder eten naar school gaan vond het sprekende mantelpak Stella van Rijn het gepast om maandelijks op peperdure en volkomen zinloze snoepreis (businessclass vliegen, 5 sterrenhotels, mega daggeldvergoedingen) te gaan met een notoire 3 MAVO oplichter met zijn infantiele privefotograaf.

  Moeten wij nu aan Stella’s kinderen denken terwijl zij nooit aan die honderden kinderen heeft gedacht?

 8. Wat gaat er in de uitverkoop van Curaçao en waar gaat het verdiende geld naar toe? Zijde importeren? Raffinaderij verkopen? Welke producten produceert Curaçao die interessant zijn voor China of gaat dat via Nederland? Nieuwe hub-functie door mevrouw Asjes ontworpen? Controleren de Staten wat de regering doet? Wat gaan de Chinezen doen voor Curaçao wat Curaçao niet voor zichzelf kan doen? Mevrouw Gwen Garcia sprak in haar ingezonden brief wijze woorden. Laten we die in de praktijk brengen. Renée van Aller&John de Vries.

 9. @ Held op sokken, wat een ongelooflijk dom commentaar weer, wat wederom kant noch wal raakt. Zit je bezopen achter je keyboard of aan de paddo’s ?
  Wat hebben kinderen en de NSB in godsnaam met dit bericht te maken ?
  ….’Mijn vader schaarde u destijds bij de NSB’…. Ik schaar jou onder stom geboren en niks bijgeleerd.

 10. Zal wel kennelijk zo zijn. Heb er moeite mee om haar een stoeipoes te noemen? Weet ik denk aan haar kinderen die uw verhalen lezen. Zijn zij door uw uutspraken de stoeipoezen van de toekomst? Weet u hou het bij de persoon. U zijn lekker bezig deze vrouw aan het afmaken. En haar kinderen? Zou u als moeder kf vader niet willen? Nee he? Dacht ik al. Val de persoon aan. NIET DE MOEDER EN DE KINDEREN OF TOEKOMSTIGE KINDEREN. Snap dit echt niet. Oke. U zal gelijk hebben. Mijn vader schaarde u destijds bij de NSB. Hetzelfde deed men. Wil u haar ook kaalscheren. Snap het niet. Ga maar zo door. Het bewust creëren van een onstabiele samenleving siert jullie. Ik, het kind is de toekomst. De NSB heeft toch zijn zaden gestrooid. Jammer.

 11. Tara Asjes gaat door ons betaalde inkopen doen in China zoals het sprekende mantelpak Stella van Rijn dat als stoeipoes van Schotte deed tijdens diens rampzalige periode als ministerpresident.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties