Amigoe | Arubaanse student opgelicht bij kamerhuur Nederland

door Amigoe verslaggever Annaica Flores

door onze verslaggever Annaica Flores

Lis Croes: “Ik wil jullie waarschuwen om alstublieft voorzichtig te zijn met websites die zogenaamd veilig zijn en inschrijfgeld gevraagd word, met name kamernet.nl”

ORANJESTAD — Pas geslaagde vwo-leerling Lis Croes is via het Nederlandse Kamernet.nl voor 400 euro afgezet door een scammer. “De website zei dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor het geld dat ik kwijt ben geraakt en dat ik aangifte moet doen bij de politie”, aldus Croes in gesprek met Amigoe.

“Omdat ik nog niet in Nederland ben, heb ik hier aangifte gedaan van oplichting en met dit proces verbaal ga ik bij de Nederlandse politie aangifte doen.”

Ondanks deze teleurstellende ervaring houdt de toekomstige student de moed erin. “Ik vertrek volgende week naar Nederland met de bursalen om in Nijmegen de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening te volgen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik heb mijn ervaring aan de opvangcommissie van Arubahuis bekend gemaakt en om hulp gevraagd bij het vinden van woonruimte. In de tussentijd zoek ik een tijdelijke verblijfplaats.” Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Niet omdat Croes nergens terecht kan, maar omdat ze zich niet kan inschrijven bij de gemeente op het adres van vrienden die haar onderdak bieden. “Ik heb begrepen dat Arubahuis kan helpen met adressen waar je je kunt inschrijven terwijl je woonruimte zoekt”, zegt Croes.

Waarschuwing

Ze doet haar verhaal zodat anderen niet hetzelfde meemaken. “Ik wil jullie waarschuwen om alstublieft voorzichtig te zijn met websites die zogenaamd veilig zijn en inschrijfgeld gevraagd word, met name kamernet.nl. Mijn advies aan alle toekomstige studenten is daarom om een vertrouwenspersoon in Nederland te vinden die dit soort zaken kan regelen of om contact op te nemen met de studentenopvang van de stad waar ze naartoe gaan, zodat zij kunnen helpen met het vinden van gegarandeerde en veilige studentenhuisvesting.”

Borg

Croes kwam in contact met een zekere Tell Nera nadat ze op kamernet.nl op een woning had gereageerd. Ze kreeg een e-mail van kamernet.nl waarin stond dat ze contact moest opnemen met Tell Nera via haar e-mail adres [email protected]. “Hierna had ik ook contact met haar via Skype”, aldus Croes. Deze gaf alle informatie betreffende de kamer en stuurde een huurcontract via e-mail. Croes moest dit ondertekenen en terugsturen met een bewijs van betaling van de borg van 400 euro. “De huur was 375 euro en Tell Nera zei niet dat ik borg en huur in één keer moest betalen. Ik heb op 6 juli via Union Caribe 400 euro naar haar gestuurd en het bewijs heb ik samen met het getekende contract teruggestuurd.”

Tell Nera reageerde met de mededeling dat Croes de sleutels van de woning niet kon krijgen omdat ze niet de borg en de eerste maand huur heeft betaald. “Dit had ze op geen enkel moment gezegd”, aldus Croes. “Verder maakte ik aan haar duidelijk dat ik op dit moment niet over dat geld beschikte en moest wachten totdat ik mij studietoelage kreeg. Ze vroeg nog of ik het geld van iemand kon lenen en ik zei dat ik dat niet zou doen. Tell Nera zei dat ze met de raadsman van haar overleden vader, die eigenaar van de woning was, zou overleggen maar ik heb niets meer van haar gehoord. Al mijn pogingen daarna om contact met haar te krijgen waren tevergeefs.”

Croes besloot toen weer op kamernet.nl te kijken en zag dat de verhuurder Tell Nera geblokkeerd was. “Ik stuurde een e-mail naar kamernet.nl om mijn situatie uit te leggen”, vertelt Croes. “Ze zeiden dat ze de verhuurder hadden geblokkeerd omdat het een scammer was.” Amigoe nam contact op met Kamernet maar kreeg niet direct reactie.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Arubaanse student opgelicht bij kamerhuur Nederland

  1. En zo word je wijs: door schade en schande!

    Aangifte doen bij de Nederlandse politie? Verspil je tijd niet. Alleen als je hoort dat Wilders roept dat er ergens iets teveel van is – mischien wel kamerverhuur-scammers – dan hebben ze zeeën van tijd voor je, plus koffie met gebak.

    Welkom in Nederland, je zuurverdiende centjes zijn hier al opgemaakt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *