Amigoe | AMMF: ‘In plaats van beschermen vernielt regering mangrovebossen’

Mangroves Aruba

Aruba Marine Mammal Foundation, Aruba Birdlife Conservation, Aruba Marine Park Foundation, Aruba Reef Care Foundation Turtugaruba vs projectontwikkelaar Zoetry

ORANJESTAD — In plaats van maatregelen te nemen om de natuur op het eiland te beschermen en met name de mangrovebossen, kiest de regering er juist voor om deze verder kapot te maken met nieuwe projecten zoals de nieuwe brug over Spaans Lagoen en het faciliteren van hotelprojecten zoals bij Isla di Oro en de Bubaliplas door het ROP te wijzigen.

Hiermee verklaart Aruba Marine Mammal Foundation (AMMF) haar positie nader, nu is gebleken dat zij en andere NGO’s protest hebben aangetekend tegen de aanleg van een eco-resort bij Isla di Oro.

In een brief aan de pers en een lange post op Facebook verklaart AMMF-voorzitter Angiolina Henriquez dat de regering niet kan pronken met groen beleid en eco-toerisme als er niet eens sprake is van bescherming of een beleid waarbij herstel van de mangrovebossen en hun bescherming vooropstaan. “Vanaf 2013 tot nu toe heeft Aruba juist alleen maar verkleining en vernietiging van de mangrovebossen gezien”, aldus de AMMF-voorzitter.

Als voorbeelden hiervoor noemt zij de aanleg van een nieuwe brug over Spaans Lagoen,de recente bouwactiviteiten bij de Bubaliplas, het mangrovebos naast de vuilstortplaats in Parkietenbos dat in de verdringing is geraakt en de plannen voor de bouw van eco-hotel Zoetry waar nu het mangrovebos van Isla di Oro staat.

Volgens Henriquez hebben de NGO’s in 2013 op verzoek van minister Otmar Oduber van Toerisme een aantal aandachtspunten neergelegd bij de regering. Zo wilden zij onder meer weten waarom een eco-resort bij Isla di Oro goed zou zijn voor Aruba en droegen zij voorwaarden aan waaraan Zoetry zou moeten voldoen om ook daadwerkelijk als eco-hotel te worden beschouwd. Sowieso moest de regering alle mangrovegebieden op het eiland tot beschermd gebied uitroepen en een herstel- en beschermingsprogramma in het leven roepen voordat de NGO’s zouden overwegen om akkoord te gaan met de bouw van een eco-resort bij Isla di Oro.

Bezwaar tegen Zoetry

Vorige week werd bekend dat Aruba Marine Mammal Foundation, Aruba Birdlife Conservation, Aruba Marine Park Foundation, Aruba Reef Care Foundation en Turtugaruba in mei bezwaar zouden hebben aangetekend bij de regering tegen de aanleg van Zoetry. Een benadering van de projectontwikkelaar om om de tafel te zitten hebben zij ook afgewezen. Reden hiervoor zou de potentiële schade aan het milieu zijn en het feit dat het gebied van Isla di Oro nog altijd beschermd natuurgebied is. De bouw van Zoetry loopt inmiddels ook vertraging op, omdat de wijziging van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan die de aanleg mogelijk zou maken nog niet is aangenomen. Volgens nieuwssite NoticiaCla zou de projectontwikkelaar dit ook betreuren, aangezien in Jamaica gestart gaat worden met een soortgelijk project, terwijl volgens de projectontwikkelaar Aruba de primeur had moeten krijgen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *