Amigoe | Amerikaanse consul pleit voor samenwerking

New U.S. Consul General Mrs. Margaret Hawthorne

U.S. Consul General Margaret Hawthorne

WILLEMSTAD — Het consulaat van de Verenigde Staten op Curaçao wil zich verder inzetten om met Curaçao en de rest van de voormalige Nederlandse Antillen samen te werken aan gezamenlijke doelen. Dat liet VS consul-generaal Margaret Hawthorne gisteravond tijdens de viering van de 240e Dag van de Onafhankelijkheid van de VS, ook wel bekend als Fourth of July, weten. 

Aanwezigen waren onder andere premier Ben Whiteman (PS) en de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, die samen met de consul hebben geproost.

“Een leuk weetje: Het continentale congres koos eigenlijk op 2 juli, dus op de Curaçaose Dia di Bandera, voor de onafhankelijkheid van de VS. Maar het besluit werd op 4 juli aangenomen en bekendgemaakt, dus erkennen de VS op 4 juli haar onafhankelijkheid”, aldus Hawthorne in haar toespraak. Zij is tweeënhalve maand geleden toegewezen als consul-generaal van de VS op het eiland en chief of mission voor de voormalige Nederlandse Antillen, en stelt ‘de gastvrijheid waar Curaçaoënaars welverdiend bekend om staan’ al meegemaakt te hebben.

Het thema van de viering was ‘Route 66’: een voor de VS historische route van Chicago naar Los Angeles. Deze weg werd in de vorige eeuw door velen gebruikt die naar het westen migreerden, op zoek naar een beter leven. “Dit thema werd gekozen omdat het de ideologieën vertegenwoordigt die Curaçao en de VS delen: de inzet voor een beter leven voor onze mensen, de ondersteuning van diversiteit en individuele vrijheid en een avontuurlijke en optimistische geest”, aldus Hawthorne.

De consul kijkt ernaar uit om sterke partnerships tussen de VS en Curaçao te onderhouden om het smokkelen van drugs tegen te gaan. De United States Forward Operating Locations (USFOL) op Curaçao, die onlangs de nieuwe luitenant-kolonel Jonathan McGowen verwelkomde, zet zich in dit kader in om drugssmokkel tegen te gaan door countertrafficking operations te organiseren, stelt ze.

“Wij werken ook aan partnerships om de jaarlijkse drie miljoen Amerikaanse toeristen die de Dutch Caribbean bezoeken, te ondersteunen. Daarnaast faciliteren we de uitgave van visa voor de duizenden studenten, zakenmensen en toeristen die de VS jaarlijks bezoeken. Gedurende mijn termijn als consul zal ik me ook inzetten om de visa-uitgifte voor de verschillende nationaliteiten, die hier hun ‘thuis’ noemen, te faciliteren”, aldus Hawthorne.

De consul wil verder ook samenwerken om energiezekerheid en duurzaamheid op de eilanden te vergroten. Ze noemde als voorbeeld de zonne-energie en het energie efficiency-project waar het consulaat momenteel aan werkt.

Zoals de Amigoe al eerder heeft gemeld zal het consulaat in Willemstad binnenkort de eerste Amerikaanse post in de wereld zijn die volledig op duurzame energie draait.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *