Amigoe | Acht partijen op 19 oktober naar de stembus

Vicevoorzitter van het Hoofdstembureau Lisa Dindial leest de uitslagen van de voorverkiezingen voor. Naast haar zit voorzitter Geomaly Martes en lid van het Hoofdstembureau Charles Do Rego | Foto Edsel Sambo

Vicevoorzitter van het Hoofdstembureau Lisa Dindial leest de uitslagen van de voorverkiezingen voor. Naast haar zit voorzitter Geomaly Martes en lid van het Hoofdstembureau Charles Do Rego | Foto Edsel Sambo

WILLEMSTAD — De politieke partij Pais en de lijstencombinatie van DP/Laboral zijn door de voorverkiezingen van afgelopen weekeinde doorgekomen. Beide partijen wisten ruimschoots het vereiste aantal van 743 stemmen te behalen. Pais ‘won’ de voorverkiezing met 4199 stemmen. DP/Laboral kwam op plaats twee met 1019. De derde partij PAN haalde het niet en bleef op 449 stemmen steken.

De uitslag van de voorverkiezingen houdt in dat op 19 oktober acht partijen aan de parlementsverkiezingen zullen meedoen. Eerder was al bekend dat de PAR, MFK, PS, MAN, PNP en FOL aan de verkiezingen zouden meedoen.

Deze partijen hoefden niet aan de voorverkiezingen mee te doen, omdat zij op dit moment al in de Staten zijn vertegenwoordigd. Pais kreeg 72 procent van alle uitgebrachte stemmen. DP/Laboral kreeg 18, terwijl PAN 8 procent van de stemmen kreeg.

Dit is de tweede keer dat Pais aan de voorverkiezing heeft meegedaan. In 2010 kreeg de partij nog 889 stemmen. Het aantal op Pais uitgebrachte stemmen dit jaar is meer dan alle partijen die bij de vorige verkiezingen samen hadden gekregen, namelijk 3386.

Pais heeft ook meer stemmen heeft gekregen dan de ‘winnaar’ van de vorige voorverkiezingen, de huidige regeringspartij MFK, die indertijd 1427 stemmen wist te verkrijgen. Montaña Pais was in het afgelopen weekeinde in alle stembureaus de grootste partij.

Het opvallendste was het verschil met de andere partijen op het stembureau in Montaña, waar 1191 stemmen werden uitgebracht en waar 992 mensen op Pais stemden, vergeleken met 340 op Laboral en 77 voor de PAN. Zelfs in gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) was Pais de grootste.

Van de 83 stemmen werden er 39 op deze partij uitgebracht, terwijl DP/Laboral (14) en PAN (24) bleven steken. In 2010 was de MFK de overduidelijke winnaar in de gevangenis met 122 van de 142 stemmen.

Tijdens de voorverkiezingen kon op zes stembureaus gestemd worden, namelijk de buurtcentra van Tera Kòrá, Montaña, Brievengat en Sta. Maria, maar ook in SDKK en Kranshi. In totaal werden er 5793 stemmen uitgebracht. Acht personen stemden blanco, terwijl 46 stemmen ongeldig waren.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *