27 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Aanwijzing St. Maarten onvermijdelijk

HomeMediaAmigoe | Aanwijzing St. Maarten onvermijdelijk
Financiën-minister Martin Hassink (midden, links) met Justitie-minister en vicepremier Dennis Richardson aan zijn linkerzijde en minister Plasterk tegenover zich, tijdens de bespreking donderdag in Den Haag | Foto Nico van der Ven
Financiën-minister Martin Hassink (midden, links) met Justitie-minister en vicepremier Dennis Richardson aan zijn linkerzijde en minister Plasterk tegenover zich, tijdens de bespreking donderdag in Den Haag | Foto Nico van der Ven

DEN HAAG — St. Maarten dreigde al eerder een financiële aanwijzing te krijgen, maar ditmaal lijkt het onvermijdelijk. De Rijksministerraad dreigt St. Maarten volgende week, op 4 september, een aanwijzing te geven over de begroting van 2015, op advies van het College financieel toezicht (Cft).

Volgens Financiën-minister Martin Hassink, die deze week in Nederland was om met de Nederlandse autoriteiten te spreken, lijkt de maatregel tegen St. Maarten onvermijdelijk. Niet omdat St. Maarten niet meewerkt, maar omdat in zijn ogen het land niet voldoende speelruimte krijgt om de gestelde doelen te realiseren.

Hassink had donderdag een ontmoeting met de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk in Den Haag om de dreigende aanwijzing te bespreken. Het belangrijkste voor St. Maarten is dat het eiland de meest noodzakelijke investeringen kan doen, zo schrijft Caribisch Netwerk. Volgens het Cft heeft St. Maarten een te hoog inkomen begroot.

Hassink:

“Dat bezwaar hebben we weten te pareren door aan te tonen dat we dat waarschijnlijk wel halen.”

Onder meer het waterbedrijf en het bureau telecommunicatie leveren volgens de bewindsman meer inkomsten op, net als dividenden uit overheidsinstellingen. Ook zijn de overheids-nv’s volgens hem transparanter dan voorheen.

Personeelskosten

De overheid van St. Maarten heeft hoge kosten aan pensioenpremies en sociale zekerheid. Ook ambtenaren drukken zwaar op de begroting. Hassink:

“Bijna 50 procent van de totale begroting gaat op aan directe personeelskosten, daarnaast hebben we nog gesubsidieerde onderwijsinstellingen. Ik weet niet of dat buitengewoon is voor een klein eiland, maar er moeten maatregelen volgen.”

Concrete maatregelen wil Hassink niet noemen. Een groot deel van de loonkosten gaat op aan overwerk. Hassink:

“Het overgrote deel gaat op aan de ministeries van Justitie en Algemene Zaken, die claimen onderbezet te zijn. Dat kun je beheersen door meer mensen in dienst te nemen, maar daar moeten we voorzichtig mee zijn.”

Eenzijdig besluit

Bij de ontmanteling van de Antillen kwamen St. Maarten en Nederland overeen dat laatstgenoemde 180 miljoen gulden aan schulden zou overnemen. Vijf jaar na dato is Nederland met een veel lager bedrag over de brug gekomen.

“Voor mijn tijd als minister is het in het proces van indiening misgelopen, waarop in Den Haag eenzijdig is besloten: vergeet het maar. Zo zijn we een substantieel bedrag misgelopen, hoewel het in de wet is vastgelegd.”

Gaat hij het misgelopen bedrag opnieuw claimen?

“Het is de vraag hoe sterk zo’n eenzijdig besluit is. Nee, daar ga ik niet over praten tijdens mijn bezoek aan Nederland. We beraden ons op ons standpunt hierin.”

Wel vindt Hassink dat de schuldenvrije startpositie van St. Maarten na 10-10-‘10 nooit bereikt is. De Rijkswet financieel toezicht moet in dat perspectief gezien worden, vindt hij. Investeren Door de aanwijzing dreigt St. Maarten bepaalde investeringen niet te kunnen doen. Hassink:

“De belastingdienst was vóór 10-10-‘10 een verantwoordelijkheid van de centrale overheid. Daar zijn nooit voldoende middelen en efforts ingezet om dat op niveau te brengen. Daar moet een enorme investering gedaan worden, waarmee de inkomsten worden verhoogd en we de begroting sluitend krijgen. Nu zitten we in een vicieuze cirkel omdat we geen investeringen kunnen doen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties