Amigoe | 74 bewoners willen onderzoek en vervolging overheid

‘Overheid verzuimt te handhaven op vervuilende uitstoot’

‘Overheid verzuimt te handhaven op vervuilende uitstoot’

WILLEMSTAD — Blue Bay-bewoonster Sanne Santoso heeft gistermiddag om 14.00 uur definitief de aanvulling op een eerdere aangifte ingediend bij het Openbaar Ministerie, inzake ‘de milieuvervuiling’ oftewel de uitstoot van de Isla-raffinaderij en de BOO-energiecentrale.

Met deze aanvulling hebben 73 bewoners onder de rook zich eveneens achter de aangifte van Santoso geschaard . Daarmee wordt door deze bezorgde groep burgers een ‘dringend verzoek’ aan het OM gedaan om naar aanleiding van deze aangifte ‘een onderzoek in te stellen naar de strafbare feiten en tot vervolging over te gaan’.

Van deze groep komen 25 bewoners uit Wishi/Marchena, de anderen wonen in de volgende wijken: Curasol, Boca Samí, Groot Piscadera, Blue Bay en Julianadorp. De bezorgde burgers verklaren met hun ondertekening allemaal benedenwinds van de raffinaderij te wonen en de aangifte te ondersteunen ‘in verband met milieuvervuiling met wellicht onomkeerbare gevolgen’.

De aangifte is een dringend verzoek om de ‘strafbare feiten’ te onderzoeken omdat, door het uitblijven van handhavend optreden door de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de Isla en de BOO-energiecentrale ‘ongehinderd kunnen blijven vervuilen’. Santoso: “Een veelgestelde vraag is of ik tegen de Isla-raffinaderij ben en een sluiting voorsta. Dat is niet het geval, ik vind gewoonweg dat de vervuiling – die nadelige gevolgen voor de volksgezondheid heeft – moet stoppen. Hierin heeft de overheid een duidelijke taak, om dit tegen te gaan, voor de bewoners, maar ook net zo goed voor de Isla-werknemers.

Omdat de overheid niet handhaaft meen ik dat er een onderzoek moet komen naar de strafbare feiten.” Zoals eerder belicht, stelt Santoso ‘ernstige medische klachten, zoals zware allergische reacties, op de vervuiling te hebben ontwikkeld’. Onder de ondergetekenden zouden zich tal van burgers bevinden met ‘zelfs nog zwaardere medische klachten hierdoor’.

Ze licht toe dat ze sinds gisteren veel reacties heeft ontvangen: “Tot mijn verbazing ook veel reacties van jongeren die vinden dat men moet opstaan tegen de milieuvervuiling en de misstanden in algemene zin. Vandaar dat ik nu ook een oproep wil doen – dus ook aan mensen die niet onder de rook wonen en zelf geen medische klachten van de uitstoot hebben – om in algemene zin een signaal af te geven tegen milieuvervuiling te zijn.”

Protestactie

Dit afgeven van een duidelijk signaal is aanstaande zaterdag mogelijk, tussen 16.00 en 18.00 uur op het Wilhelminaplein, tijdens de protestactie die door verschillende milieugroepen georganiseerd wordt. “Daar zal een petitie worden aangeboden die zich richt tegen de algehele milieuvervuiling. Men kan, door de petitie te ondertekenen, ‘nee’ zeggen tegen lucht-, grond-, water- en zeevervuiling.

Deze petitie zal aan de overheid worden aangeboden. Belanghebbenden die in contact willen komen met Santoso kunnen dit doen via de Facebook-pagina’s van ‘Stop Isla Now!!!’ of ‘Ban Serio – Stop Polushon’.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *