Amigoe | 22 MAN-leden nu ook opgestapt

Onder Groep van 22 zijn  waaronder Dwigno Puriel, Giovanni Atalita en Everardus ‘Efi’ van der Meent

Onder Groep van 22 zijn Dwigno Puriel, Giovanni Atalita, Everardus ‘Efi’ van der Meent

WILLEMSTAD — De patstelling binnen politieke partij MAN duurt voort. Gisteravond dienden 22 MAN-leden hun ontslag in. Zij voegen zich bij Charles Cooper en Urvin Macaay die eerder met de partij braken.

Het vertrek van de 22 leden, waaronder Dwigno Puriel, Giovanni Atalita en Everardus ‘Efi’ van der Meent, is een aderlating voor de blauwe partij.

Volgens Dwigno Puriel, oud-Statenlid voor de MAN, was het geen makkelijk of fijn besluit om na 22 jaar te breken met de partij. Het besluit was vanwege principekwesties echter noodzakelijk. Het dispuut binnen de oppositiepartij draait om de gang van zaken bij het laatste statutair congres van de partij.

Tijdens dit congres werden, volgens de oud-leden tegen de statuten van de partij in, aspirant-leden in staat gesteld om te stemmen. Een groep dissidenten wilde dat dit besluit werd teruggedraaid en eiste nieuwe bestuursverkiezingen. Dit gebeurde echter niet. Partijleider Hensley Koeiman, die vanmorgen niet bereikbaar was voor commentaar, houdt vol dat alles conform de regels is verlopen.

Volgens oud-bestuursvoorzitter Everardus ‘Efi’ van der Meent was zijn ontslag de beste keuze.

“Je hebt twee opties. Of je houdt je koest of je accepteert het niet dat een partij in strijd handelt met haar statuten en het huishoudelijke reglement.”

De groep dissidenten groeide sinds het bewuste statutaire congres van 16 naar 22. Gisteren besloot de groep om en bloc officieel ontslag in te dienen. Wat de volgende stap van de groep zal zijn is nog onbekend. “Maandag houden we een persconferentie en treden we naar buiten met wat onze volgende stap zal zijn”, zegt Van der Meent.

“We denken nu aan het oprichten van een beweging die eventueel kan uitgroeien tot een politieke beweging. We gaan eerst de politieke situatie bestuderen. Op basis van onze conclusies kijken we of er ruimte is om een nieuwe, progressieve, sociaal-democratische politieke partij op te richten. Het is niet makkelijk, een nieuwe partij oprichten omdat die aan allerlei voorwaarden moet voldoen. En de verkiezingen komen eraan. De tijd is kort. Onze voorkeur gaat uit naar een beweging.”

Onafhankelijk Statenlid

Vanaf vandaag gaat Charles Cooper officieel verder als onafhankelijk Statenlid. De brief daartoe is vanmorgen door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco getekend. In zijn brief stelt Cooper de ruim 3200 stemmers die bij de laatste verkiezingen op hem hebben gestemd te zullen vertegenwoordigen in het parlement. Dat betekent dat er nu vier onafhankelijke Statenleden zijn, te weten Glenn Sulvaran, Omayra Leeflang, Marilyn Moses en nu ook Cooper.

Dag van de Vlag

Cooper zal zaterdag tijdens de plechtige vergadering van de Staten in verband met de Dag van de Vlag zijn debuut maken als onafhankelijk Statenlid. Hij zal net als andere fractievoorzitters maximaal drie minuten het woord mogen voeren. Het wordt een lange zit, waarbij Jaime Cordoba (PS), Gerrit Schotte (MFK), Alex Rosaria (Pais), Zita Jesus-Leito (PAR), Hensley Koeiman (MAN), Humphrey Davelaar (PNP) en onafhankelijke Statenleden Sulvaran, Leeflang, Moses en Cooper hun zegje mogen doen. De plechtige vergadering vangt aan om half acht ‘s ochtends.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *