27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 09:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | 14 jaar cel voor poging doodslag op politie

door Jomaira v/d Meulen

Schietpartij op politie en roofmoord op bejaarde vrouw woensdag voor de rechtbank
Schietpartij op politieagenten door illegale Venezolanen

WILLEMSTAD — De Venezolanen die op 21 oktober vorig jaar ter hoogte van hardwarezaak Yumuri aan de Rooseveltweg twee politieagenten hebben beschoten zijn vanochtend veroordeeld.

Schutter Leonardo Amaya Urbina (23) kreeg, conform de eis van het Openbaar Ministerie, veertien jaar cel voor poging tot doodslag, zware mishandeling en politiewapenbezit en bestuurder Karoly Flores Molina (34) kreeg 24 maanden voor wapenbezit, in plaats van de geëiste drie jaar cel.

- Advertentie -

Bij de schietpartij raakte agente N. Simon zwaargewond aan vitale organen. Haar mannelijke collega P. Samson raakte gewond aan hand en been. Via slachtofferhulp werd een schadevergoeding van 50.000 gulden geëist. Zijn auto moest aangepast worden naar automaat omdat hij met zijn arm niet meer kan schakelen en hij heeft daarnaast veel extra medische kosten moeten maken. Tot nu toe is hij arbeidsongeschikt. De agente wilde niet naar de rechtszaal komen, al was ze wel opgeroepen.

De rechter heeft uiteindelijk een bedrag van 7434,68 gulden aan schadevergoeding toegewezen aan Samson, bestaande uit 434,68 gulden aan materiële schade en 7000 gulden aan immateriële schade. De schutter moet dat betalen. De bestuurder werd vrijgesproken van poging tot doodslag en zware mishandeling, en dus werd het slachtoffer in zijn zaak niet-ontvankelijk verklaard.

Wapenverkoop

De rechter haalt de ernst van het feit aan, namelijk dat Urbina ‘s nachts op de openbare weg met een wapen vanaf korte afstand gericht heeft geschoten op twee agenten die aan het werk waren. Hij heeft op bijzonder lichtvaardige wijze en zonder enige aarzeling zijn vuurwapen geladen en geschoten, louter om te voorkomen dat zijn vuurwapenbezit en zijn illegale status op Curaçao aan het licht zouden komen. “De agenten zijn daarbij ernstig tot levensgevaarlijk gewond geraakt. Zonder acuut medisch ingrijpen die nacht, zou één van de agenten zeer waarschijnlijk het leven hebben verloren. Het plotselinge brute wapengeweld zou een buitengewoon angstaanjagende ervaring zijn geweest.”

Allebei verklaarden zij dat ze hier kort waren, volgens Molina om handel te drijven en volgens Urbina om hier vuurwapens te verkopen. Verder zou Urbina de schuld op zich hebben genomen om ene Floviolento in bescherming te nemen. Maar behalve hijzelf noemt niemand anders deze naam in het onderzoek. Genoeg bewijs dus dat Urbina zelf vrijwel direct is gaan schieten toen de agenten die nacht de Kia Sportage naderden, aldus het OM.

- Advertisement -

Ook geldt in het nadeel van de schutter dat hij geen enkel respect heeft voor het openbaar gezag hier en enkel naar Curaçao blijkt te zijn gekomen om vuurwapens te verhandelen. Dat maakt een en ander des te schokkender en laakbaarder, aldus de rechter.

Verdaagd

Dit zijn echter niet de enige verdachten die betrokken zijn bij deze zaak. De Venezolanen Kendry G. (25) en Hector Acosta Perez (38), de Colombiaan Luis P. (20) en de lokale man Joel A. (36) hadden de opsporing van medeverdachten bemoeilijkt en sporen vernietigd of verborgen. Dit vond plaats gedurende de periode 22 tot 31 oktober vorig jaar. Zoals bekend werd bij de garage van de lokale man een vuurwapen en de gebruikte Kia gevonden.

Het OM eiste vanochtend 24 maanden, waarvan drie voorwaardelijk, tegen Perez voor het verbergen van een politiewapen Walther PP en drie scherpe patronen. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot een celstraf van achttien maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

De zaak tegen de anderen kon echter niet behandeld worden. G. is niet verschenen en zijn advocaat vroeg om meer tijd om het dossier te kunnen bestuderen. De zaak tegen A. werd op verzoek van zijn advocaat aangehouden; die eiste meer onderzoek. De rechter heeft besloten om ook de zaak tegen Luis P. aan te houden, zodat alle zaken tegelijkertijd behandeld kunnen worden. Dat gebeurt op 19 oktober aanstaande. De zitting vangt dan aan om half tien.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -