29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 13:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AlgemeenDagblad | Internationaal Strafhof Den Haag ziet voldoende reden voor onderzoek Venezuela

- Advertentie -
Studenten in Venezuela protesteren tegen het regime van president Nicolas Maduro. © AP

Er is een ‘redelijke basis’ om aan te nemen dat het autoritaire regime in Venezuela misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Dat stelt de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag in een rapport.

De Verenigde Naties stelden in september al vast dat het regime van de linkse president Nicolás Maduro zich systematisch schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen, waaronder misdaden tegen de menselijkheid als moord en marteling.

Het Internationaal Strafhof doet sinds 2018 onderzoek naar Venezuela en verwacht volgend jaar te beslissen of er een volwaardig strafonderzoek naar het regime komt, zo staat in het jaarrapport dat maandag werd gepubliceerd. Daarin staat dat de aanklager ‘heeft geconcludeerd dat de beschikbare informatie op dit moment een redelijke basis biedt om aan te nemen dat, ten minste sinds april 2017, de civiele autoriteiten, militairen en individuele aanhangers van de regering misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd’.

Marteling en mishandeling

In 2017 waren er maandenlang demonstraties tegen de regering, die de strijd was aangegaan met de oppositiemeerderheid in het parlement. In die periode werden veel beschuldigingen geuit van marteling, willekeurige arrestaties en mishandeling door veiligheidstroepen. Minstens 125 demonstranten werden omgebracht.

- Advertentie -

Het Venezolaanse ministerie van Informatie reageerde maandag niet op een verzoek om commentaar. De regerende Socialistische Partij heeft in het verleden dikwijls gesteld dat de anti-regeringsdemonstraties gewelddadige pogingen zijn om de regering omver te werpen en dat tegen alle mensenrechtenschendingen vervolging is ingesteld.

Gerechtigheid

Maduro’s tegenstanders hebben verheugd op het nieuws uit Den Haag gereageerd. Ze hopen dat het onderzoek op korte termijn voor verandering zorgt in het Zuid-Amerikaanse land dat geplaagd wordt door economische misère. Ook Human Rights Watch reageerde positief op het rapport. Dat helpt de slachtoffers van het Maduro-regime in hun zoektocht naar gerechtigheid, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Procedures bij het Internationaal Strafhof kunnen jaren duren, en in het verleden is het niet eenvoudig gebleken om uitgegeven arrestatiebevelen ook uitgevoerd te krijgen. Het Internationaal Strafhof werd in 2002 opgezet om verdachten te vervolgen in verband met misdaden op het grondgebied van de aangesloten lidstaten als die zelf weigeren of niet in staat zijn om vervolging in te stellen.

Bron: Algemeen Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

12 reacties

 1. Nicolas Maduro Moros moet verbannen worden naar het Perzisch eiland Hormuz . Zijn Socialisme van de XXI- ste Eeuw mag hij aldaar gaan toepassen.
  Lanbouwgrond laten bezetten, stukjes grond van de lokale boeren onteigenen en in beslag nemen van tractoren, combines en andere voor de landbouw nodige productiefactoren. En vooral het laten opsluiten van protesterende landbouw ondernemers , vertegenwoordigers van de vakbonden en oppositie lieden. De arme Venezolanen verdienen een betere vorst.

 2. Zolang de schofterige aanhangers van terrorist maduro hun geld (krijgen) en het niet in hun achtertuin gebeurd hebben ze schijt aan de slachtoffers die maduro maakt.

 3. @AM
  Obama was de charmante childbomber!
  Trump was de hork, ongelikte beer, ruwe manieren, bruut, maar stak goed de draak met de media,

  de media die Obama trouwens ook oneerlijk te grazen nam..

  Media is vies!!
  Maar hij , trymp, heeft meer gedaan voor Black USA in 4 jaar, dan obama in 8 jaar!

  Obama Die was net een ydk politicus, feesten en parties in de “kas blanku”., reizen naar hawai met fam en kids, voor miljoenen..

  En amerikas schuld: verdubbeld..in 8 jaar
  Net als de ydk ministers in 10 jaar autonomie

 4. Inderdaad @ Knoek-Koe, Obama doet net of hij nu nog de grote man van de VS is en als je het goed bekijkt is hij dat ook, aangezien die droplul die nu de touwtjes in handen heeft nog geen deuk in een pakje boter kan slaan zonder achter grond hulp. Trump mag dan een zakenman zijn en geen MP met een grote smoel, maar is geen oorlog begonnen in die vier jaar toen hij aan de macht was.

 5. Ja @Brian, klopt, yemen, afghanistan Syrie, hoop (kinderen) platgebombardeerd!

  Obama vond het prachtig om met “vuurwerk” te spelen en oorlogje te voeren.
  Hij kon de weelde niet echt aan, al die knopjes waarmee hij de wereld kon vernietigen deden hem.duizelen van macht
  Hij heeft volgens mij meer schuld gemaakt dan al zijn voorgangers bij elkaar.

  Zoiets als Papa Godett die plots ook Minister werd, en eenmaal aan t roer alles ging verbrassen en opmaken

  Maar het viel me ook op dat Obama in dit soort kwesties Cuba, Venezuela bijzonder stil was.

 6. @Knoekoe, Ik bedoelde eigenlijk de duizenden burgers die overleden door het bombarderen van voornamelijk Arabische landen door Obama.
  Eigenlijk alle Amerikaanse Presidenten

 7. Laten we de lijst met Maduro medeplichtigen op onze eilanden ook gaan opstellen, liefst met aanduiding van bewijs en opsturen naar het Hof in Den Haag. Niemand blijft ongestraft!

 8. ….”Er is een ‘redelijke basis’ om aan te nemen dat het autoritaire regime in Venezuela misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd”..

  Redelijke basis? Onomstotelijk feit.
  Ennschoften als Cova, en vele PS, MFK, KdnT, MAN, aanhangers zijnvoor deze dictatord.

  @Brian S, goed dat je het noemt!

  Kamala Harris , Obama en Die kinderbetaster, zijn ook voor pro Venezuela regime..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -