Alcalá-Wallé uit Statengebouw verwijderd

Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst vergadering Staten Pueblo Soberano PAR NIEUWS Kompa Nanzi Curaçao Amerigo Thodé Alcale Walle aardolie  Marilyn Alcala Walle 127x85 style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – De Staten heeft vandaag het omstreden punt over natuurlijk bronnen op Curaçao behandeld, en zoals verwacht liepen de gemoederen hoog op tussen de PAR en Pueblo Soberano. PAR-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé werd als gevolg uit het Statengebouw verwijderd door waarnemend voorzitter Amerigo Thodé.

Het onderwerp ‘De bemoeienis van Nederland wat betreft onze natuurlijke aardbronnen en de verzekering dat deze bronnen ten goede komen van Curaçao’ zorgde vandaag voor commotie in de Staten. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is overtuigd dat Nederland achter de natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit en wil dat de Staten hierover een positie inneemt.

Dringend
Maar Alcalá-Wallé vond het agendapunt van vandaag niet zo dringend in vergelijking met onderwerpen als de invoering van gratis onderwijs en de bouw van het nieuwe ziekenhuis. “Deze belangrijke onderwerpen, die allang waren aangevraagd door de PAR, worden vooruitgeschoven of helemaal niet opgeroepen. Terwijl het punt van Pueblo Soberano van vandaag, pas vorige week is aangevraagd”, zegt het PAR-Statenlid tegenover Versgeperst.com.

Sterke arm
Maar volgens Thodé week Alcalá-Wallé teveel af van het onderwerp en gaf haar een waarschuwing. “Vervolgens kwam een coalitielid aan het woord, die ook afweek van het onderwerp, en kreeg geen waarschuwing. Toen ik de voorzitter hierop attendeerde kreeg ik een tweede waarschuwing en verzocht hij mij om de zaal te verlaten.” Het Statenlid weigerde de zaal te verlaten, waarna Thodé de ‘sterke arm’ inlichtte. Alcalá-Wallé verliet vervolgens vrijwillig de zaal, en nam plaats in de hal. Dit was echter niet wat Thodé bedoelde. “Toen de voorzitter op de hoogte werd gesteld dat ik in de hal zat, heeft hij mij door twee politieagenten uit het Statengebouw laten verwijderen.

Bewijs
De PAR vindt de vergadering van vandaag overbodig, aangezien er volgens de fractie geen bewijs is dat er in de territoriale wateren op Curaçao daadwerkelijk aardgas en petroleum zit. “De coalitie heeft hiervan geen bewijs kunnen leveren. Om met zekerheid vast te stellen of er petroleum in onze wateren zet, moeten eerst drie proefboringen worden uitgevoerd. Dit kost 100 miljoen per proefboring, ongeveer de kosten voor een nieuw ziekenhuis!”, zegt Alcalá-Wallé. “De beweringen van de coalitie over de aanwezigheid van aardgas en aardolie zijn gewoon ficties, fantasieën en kompa nanzi-verhaaltjes.”

Documenten
Volgens het PAR-Statenlid werd met de vergadering ook de plank misgeslagen, omdat de bijbehorende stukken niet aanwezig waren tijdens de vergadering. “Waar was landsverordening petroleum, het regeerprogramma van 200 pagina’s waarin niet wordt gerept over olieboringen en het document dat naar de Raad van Advies is gestuurd?” Thodé, die meerdere keren tussen leden van Pueblo Soberano en de PAR moest komen, vindt dat tijdens de vergadering het niveau ‘op een zeer laag niveau was’. “Het volk heeft totaal niets gehad aan deze vergadering.”

Kompa Nanzi Pueblo Soberano verspreidde twee weken geleden de eigengemaakte documentaire ‘Ta Basta’. In de documentaire beschuldigt de partij Nederland van het azen op de petroleum- en gasrijkdommen van Curaçao. “Feit is dat Wiels niets heeft bereikt voor het volk en dat hij nu oorlog zoekt met Nederland met hun Kompa Nanzi-verhaaltjes”, vindt de PAR.
Volgens Pueblo Soberano zou de PAR de opbrengsten van de natuurlijk bronnen op Curaçao verkopen aan Nederland. “Onzin”, zegt Alcalá-Wallé, “in ons partijprogramma staat duidelijk op pagina 2 dat alle opbrengsten van natuurlijk bronnen in onze wateren ten goede zullen komen aan het volk van Curaçao.” De vergadering is hieronder terug te kijken.

Vergadering: 22-08-2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *