Scheef schaatsen op Curaçao

 Geschreven door  van den Berkhof

Demissionair of niet, wie niet horen wil moet voelen. Met andere woorden, ‘wie niet ja knikt, wordt er uit geknikkerd’. Dat overkwam begin deze week de Secretaris Generaal van het Ministerie van Onderwijs. Ook wel ‘de SG van Onderwijs’ genoemd. Voor wie dat niet weet: de SG is de hoogste leidinggevende ambtenaar op een ministerie. De functionaris bij uitstek, die zijn of haar minister met raad en daad bijstaat, om te voorkomen dat hij of zij door politiek onbenul een politiek scheve schaats rijdt. Maar niet hier op ons Dushi Korsou.

Dat komt omdat politici graag op scheve schaatsen rijden, en niets liever willen dan anderen ervan te beschuldigen, dat zij het zijn, die hen op scheve schaatsen laten rijden. Het is niet ik rij een scheve schaats, nee, het is mijn SG, die mij een scheve schaats heeft gegeven om mij daar op te laten rijden. En als je daar als SG, bovenop, ook nog eens een keer met verstand ‘nee’ knikt, dan wordt je van de baan geknikkerd.

Politici munten nu eenmaal niet uit als het over de zorg voor hun personeel gaat. Dat is onze Curaçaose politieke cultuur hier. De kapstok, waar, in de huidige politieke wind, steeds meer nee-knikkers aan hun eigen strop heen en weer bungelen.

En daarna worden hun lijken in een van de vele sushibakken gedumpt, die bij ieder Curaçaos ministerie of overheidsbedrijf staan. De wara wara’s, de mannen en vrouwen van Selikor en het Gerecht maken sinds 10-10-10 overuren.

Het is verbazingwekkend hoe een waarnemend demissionaire collegaminister de SG van een andere collega, die bovendien niet eens in het land is, zomaar van haar stoel kan gooien. Maar, dames en heren luisteraars, daar is niets mis mee, echt niet, want dat is onze Curaçaose politieke cultuur van de angst. De cultuur van verdeel en heers.

En zo staan de neuzen van de andere SG’s voorlopig weer in dezelfde politieke richting, trouw ja-knikkend, misschien hier en daar in stilte genietend van al die scheve schaatsers, die hun droeve rondjes draaien, in hun scheve baantjes, op hun scheve politieke schaatsjes, in hun scheve politieke schaats tempeltjes. En dat blijft voorlopig zo. Want, hier groeien geen wilgen en kunnen de scheefschaatsers hun scheve schaatsen niet aan de wilgen hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *