27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 18:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Air Berlin heeft impact op economie

air-berlin-logoWILLEMSTAD — Uit een impactstudie van Chata en de Curaçao Airport Holding (CAH) blijkt dat met een initiële investering van 2,6 miljoen dollar in de directe vluchten uit Duitsland van Air Berlin, de totale impact op de toeristische sector ongeveer 22,7 miljoen dollar bedraagt. Dit liet Chata-directeur, Lisa Dindial, weten. De directe belastinginkomsten van de bovengenoemde vluchten bedraagt 1 miljoen dollar.

“De oorspronkelijke investering in de totstandkoming van de vluchten, is voor 40 procent gedekt uit de directe belastinginkomsten.
Aangezien de directe impact 14,4 miljoen dollar bedraagt en de indirecte 8,3 miljoen, blijkt de investering zich meer dan te hebben geloond daar deze gedekt wordt door de algehele macro-economische impact”

, aldus Dindial.

Het grootste gedeelte van de impact van 14,4 miljoen dollar gaat naar accommodatie met een bedrag van 6,2 miljoen dollar.
Een toerist spendeerde in 2011 gemiddeld 837 dollar op het eiland en na de invoer van de Air Berlin-vluchten is dit bedrag gestegen naar 1093 dollar.
Ook de verblijfsduur nam van gemiddeld 8,7 dagen toe naar in totaal 11,4 dagen.
De omvang van het reisgezelschap stond in 2011 op een gemiddelde van 2,8 personen, in 2012 daalde dit naar 2,6 personen.
De toeristen spendeerden in 2011 dagelijks gemiddeld 97 dollar, in 2012 was dat 96 dollar. Hierbij wordt verwezen naar het feit dat de verblijfsduur op het eiland gemiddeld vorig jaar langer uitviel.
Het percentage van gezinnen met kinderen dat voor vakantie naar het eiland kwam, slonk van 28 in 2011 naar 10 in 2012.

Prognose
De impactstudie bevat ook een prognose voor dit jaar en komend jaar.
Zo is de verwachting dat dit jaar de directe impact van 14,4 miljoen in 2012 naar 16,2 miljoen dollar zal groeien.
Voor 2014 wordt deze impact op 18,2 miljoen geraamd.
De economische impact op accommodaties, die in 2012 6,2 miljoen dollar bedroeg wordt voor dit jaar op 7 miljoen geraamd.
Voor het jaar 2014 is de verwachting dat deze impact verder zal stijgen naar 7,8 miljoen dollar. Ook werd gekeken naar de inkomsten uit macro-economische activiteiten.

 • Zo leverden de vluchten in 2012 een bedrag van 3,9 miljoen dollar op uit het voedsel-segment (restaurants et cetera).
  Voor dit jaar wordt een bedrag van 4,4 miljoen geanticipeerd en voor het komend jaar is de verwachting dat dit verder zal stijgen naar 5 miljoen dollar.

 • - Advertentie -

  Voor vertier ( zoals casino- en attractiebezoeken) is er afgelopen jaar door toeristen 800.000 dollar gespendeerd.
  De verwachtingen voor zowel dit jaar als het jaar daarop zijn dat deze uitgaven vlak zullen blijven, namelijk 1 miljoen dollar.

 • De inkomsten uit de handel (winkelen) bedroegen vorig jaar 1,1 miljoen dollar.
  Dit jaar worden de inkomsten op 1,3 miljoen dollar geraamd en voor het jaar 2014 is de prognose 1,4 miljoen.

 • Voor de transportindustrie (bussen en taxi’s) zijn in 2012 inkomsten van 1,3 miljoen geregistreerd en voor dit jaar geldt de prognose dat deze 1,4 miljoen dollar zullen bedragen. Voor 2014 is de verwachting dat het bedrag naar 1,6 miljoen zal stijgen.

Ook in de directe belastinginkomsten wordt een stijging voorspeld van 1 miljoen in 2012 naar 1,2 miljoen dit jaar en 1,3 miljoen volgend jaar.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -