30 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 17:09

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAdvocaat Dos Santos springt in de bres voor minister

Advocaat Dos Santos springt in de bres voor minister

 

Welles nietes over beslaglegging

WILLEMSTAD — Procureur-generaal (PG) Dick Piar weet het verschil niet tussen een beslag en een machtiging, of hij heeft er bewust voor gekozen om hierover verkeerde inlichtingen te geven of hij heeft documenten ondertekend waarvan hij niets begrijpt. Dat stelt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die hiermee ook in de bres springt voor minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS).

Sulvaran is één van de advocaten van verdachte Robbie dos Santos in de Bientuzaak. Dos Santos wordt verdacht van het houden van illegale loterijen, witwassen van geld en belastingontduiking.

Minister Wilsoe heeft onlangs de gedelegeerde bevoegdheid van de PG om namens de minister rechtshulpverzoeken aan de VS te doen ingetrokken en zelf een brief gestuurd naar de Amerikaanse autoriteiten, met de instructie om een beslag op de banktegoeden van Dos Santos op te heffen.

Het gaat naar verluidt om 30 miljoen dollar op de rekeningen van Ponsford Ltd en Tula Finance Ltd bij de USB Bank.

Beslag op derden (de rechtspersonen Ponsford en Tula Finance), zoals in het onderzoek Bientu is gebeurd, is volgens Sulvaran niet mogelijk volgens onze wetten.

Dit komt ook duidelijk naar voren uit jurisprudentie. Desondanks heeft de officier van Justitie goedkeuring gekregen om een beslag te laten leggen. Volgens Sulvaran heeft de verdediging van Dos Santos er sinds augustus 2011 op gewezen dat dit machtsmisbruik is en dat het beslag opgeheven moet worden.

Op 15 december heeft de verdediging besloten om bezwaar aan te tekenen tegen het beslag. Het OM heeft, zonder een oordeel van de rechter af te wachten, besloten om op 19 januari een nieuwe machtiging aan te vragen om beslag te leggen op dezelfde bedrijven. Dit is voor Sulvaran een bewijs dat het OM wist dat het eerste beslag illegaal was.

Voor de advocaat was het dan ook geen verrassing dat de rechter op 4 april besloten heeft dat het beslag opgeheven moest worden. De PG weigert echter tot de dag van vandaag om dit te doen, vervolgt Sulvaran.

In tegendeel, ze vragen de Amerikaanse autoriteiten om ondanks een bevel van de rechter het beslag te behouden.”

Volgens Sulvaran heeft de PG met nieuwe argumenten aan de VS gevraagd om het eerste beslag in stand te houden en is er geen procedure opgestart om een tweede beslag aan te vragen.

Hoe je het ook wendt of keert het zijn de minister, de overheid en iedereen die de illegale beslaglegging in stand houdt, die verantwoordelijk zijn.”

Wat de tweede machtiging betreft die het OM op 19 januari heeft aangevraagd zegt Sulvaran dat de verdediging geprobeerd heeft via een kort geding zoveel mogelijk schade te voorkomen voor Dos Santos, zoals het geval is geweest met het eerste beslag.

Het klopt dat de verdediging niet-ontvankelijk is verklaard omdat er geen tweede beslag is. Het is daarom onzin om te zeggen dat de verdediging tot nu toe geen procedure heeft opgestart om het tweede beslag op te heffen. Een machtiging is niet een bevel om beslag te leggen. Het opent alleen maar de mogelijkheid om de geëigende autoriteiten te benaderen met het verzoek om beslag te mogen leggen.”

Met betrekking tot de machtiging die het OM op 19 januari heeft gekregen zegt Sulvaran dat er nog steeds geen toestemming is verkregen om beslag te legen.

En Piar weet dit drommels goed. Maar ondanks het feit dat de minister de bevoegdheid van de PG op 26 april heeft ingetrokken gaat de PG achter de rug van de minister om en vraagt hij de Amerikaanse autoriteiten om alsnog beslag te laten leggen.

Hiermee betwist de PG zelf dat er geen twee beslagen zijn. Wat voor Sulvaran opmerkelijk is, is dat op dezelfde dag de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten een verzoek doet om het beslag dat al gelegd is in stand te houden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties