26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Advocaat Dos Santos springt in de bres voor minister

 

Welles nietes over beslaglegging

WILLEMSTAD — Procureur-generaal (PG) Dick Piar weet het verschil niet tussen een beslag en een machtiging, of hij heeft er bewust voor gekozen om hierover verkeerde inlichtingen te geven of hij heeft documenten ondertekend waarvan hij niets begrijpt. Dat stelt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die hiermee ook in de bres springt voor minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS).

Sulvaran is één van de advocaten van verdachte Robbie dos Santos in de Bientuzaak. Dos Santos wordt verdacht van het houden van illegale loterijen, witwassen van geld en belastingontduiking.

Minister Wilsoe heeft onlangs de gedelegeerde bevoegdheid van de PG om namens de minister rechtshulpverzoeken aan de VS te doen ingetrokken en zelf een brief gestuurd naar de Amerikaanse autoriteiten, met de instructie om een beslag op de banktegoeden van Dos Santos op te heffen.

Het gaat naar verluidt om 30 miljoen dollar op de rekeningen van Ponsford Ltd en Tula Finance Ltd bij de USB Bank.

Beslag op derden (de rechtspersonen Ponsford en Tula Finance), zoals in het onderzoek Bientu is gebeurd, is volgens Sulvaran niet mogelijk volgens onze wetten.

Dit komt ook duidelijk naar voren uit jurisprudentie. Desondanks heeft de officier van Justitie goedkeuring gekregen om een beslag te laten leggen. Volgens Sulvaran heeft de verdediging van Dos Santos er sinds augustus 2011 op gewezen dat dit machtsmisbruik is en dat het beslag opgeheven moet worden.

Op 15 december heeft de verdediging besloten om bezwaar aan te tekenen tegen het beslag. Het OM heeft, zonder een oordeel van de rechter af te wachten, besloten om op 19 januari een nieuwe machtiging aan te vragen om beslag te leggen op dezelfde bedrijven. Dit is voor Sulvaran een bewijs dat het OM wist dat het eerste beslag illegaal was.

Voor de advocaat was het dan ook geen verrassing dat de rechter op 4 april besloten heeft dat het beslag opgeheven moest worden. De PG weigert echter tot de dag van vandaag om dit te doen, vervolgt Sulvaran.

In tegendeel, ze vragen de Amerikaanse autoriteiten om ondanks een bevel van de rechter het beslag te behouden.”

Volgens Sulvaran heeft de PG met nieuwe argumenten aan de VS gevraagd om het eerste beslag in stand te houden en is er geen procedure opgestart om een tweede beslag aan te vragen.

Hoe je het ook wendt of keert het zijn de minister, de overheid en iedereen die de illegale beslaglegging in stand houdt, die verantwoordelijk zijn.”

Wat de tweede machtiging betreft die het OM op 19 januari heeft aangevraagd zegt Sulvaran dat de verdediging geprobeerd heeft via een kort geding zoveel mogelijk schade te voorkomen voor Dos Santos, zoals het geval is geweest met het eerste beslag.

Het klopt dat de verdediging niet-ontvankelijk is verklaard omdat er geen tweede beslag is. Het is daarom onzin om te zeggen dat de verdediging tot nu toe geen procedure heeft opgestart om het tweede beslag op te heffen. Een machtiging is niet een bevel om beslag te leggen. Het opent alleen maar de mogelijkheid om de geëigende autoriteiten te benaderen met het verzoek om beslag te mogen leggen.”

Met betrekking tot de machtiging die het OM op 19 januari heeft gekregen zegt Sulvaran dat er nog steeds geen toestemming is verkregen om beslag te legen.

En Piar weet dit drommels goed. Maar ondanks het feit dat de minister de bevoegdheid van de PG op 26 april heeft ingetrokken gaat de PG achter de rug van de minister om en vraagt hij de Amerikaanse autoriteiten om alsnog beslag te laten leggen.

Hiermee betwist de PG zelf dat er geen twee beslagen zijn. Wat voor Sulvaran opmerkelijk is, is dat op dezelfde dag de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten een verzoek doet om het beslag dat al gelegd is in stand te houden.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -