28.1 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 00:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Zorgen over toename huiselijk geweld

Koepelorganisatie Aliansa maakt zich grote zorgen over een toename van huiselijk geweld in coronacrisstijden en doet aanbevelingen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Koepelorganisatie Aliansa maakt zich grote zorgen over een toename van huiselijk geweld nu iedereen gedwongen wordt binnen te blijven. Jeanne Henriquez van Aliansa stelt dat het mogelijk is toch hulp te bieden aan kinderen en volwassenen (meestal vrouwen) die hieronder lijden.

De organisatie heeft verschillende aanbevelingen gedaan aan minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman en Justitieminister Quincy Girigorie. Zo kan er een ‘hotline’ (bijvoorbeeld 918) geopend worden voor meldingen.

Een mogelijkheid is ook de vanwege corona gesloten twee opvangcentra weer te openen en slachtoffers toe te laten die bijvoorbeeld eerst getest worden op het coronavirus. Verder kan de politie extra controleren bij bekende gevallen. En de rechter kan via snelrecht een geweldsituatie doorbreken. De bevolking wordt opgeroepen melding te doen bij vermoedens van geweld.

- Advertentie -

Volgens Henriquez is er verwarring over de vraag of er meer meldingen zijn van huiselijk geweld nadat hierover een WhatsApp-bericht de ronde deed. ,,Koeiman heeft gesteld van niet, terwijl Girigorie zegt van wel. Maar hoe het ook zij, wij gaan ervan uit dat er sprake is van een toename, zoals dat wereldwijd met de coronamaatregelen het geval is.

Door de sluiting van de twee opvangtehuizen kun je ervan op aan dat er wel degelijk meer schrijnende situaties zijn”, aldus Henriquez. ,,We zijn de regering dankbaar voor de maatregelen die worden opgelegd om zo het coronavirus de kiem in te smoren, maar deze betekenen voor mensen in onveilige thuissituaties een vergroot risico.”

Aliansa vertegenwoordigt 21 organisaties die zich ontfermen over kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden. Juist in deze tijd constateert Aliansa dat er op Curaçao geen effectief systeem is om zicht te hebben op slachtoffers van huiselijk geweld. ,,Meer dan ooit wordt duidelijk wat ook in het Nationaal Plan staat, namelijk dat Curaçao meer opvangtehuizen nodig heeft, maar ook bijvoorbeeld een telefoonlijn om te bellen in geval van nood.

Afhankelijk van hoe lang de coronamaatregelen nog van kracht blijven, wordt de situatie voor slachtoffers erg gevaarlijk, nu zij vanwege de shut-down 24/7 met de agressor onder een dak leven. Want als de vrijheid van de agressor beperkt wordt, gaat de spanning omhoog en neemt de agressie toe, zeker als de agressor verslaafd is. Het slachtoffer kan niet wegvluchten en nog moeilijker contact opnemen met de geëigende hulpinstanties. Vaak wordt door de agressor het telefoonverkeer belet.”

- Advertisement -

Verder komt er volgens Aliansa een extra kwetsbare groep bij, namelijk de ongedocumenteerde vreemdelingen, die zeker niet met de politie zal bellen als er sprake is van geweld.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Typische @Clapas reactie. Het gaat jou toch geen moer uit wie met wie samenwoont. Misselijk onbeschaafd mens ben je eigenlijk.

 2. Jeanne Henriquez van Aliansa, woont samen met een vriendin dus huiselijk geweld bij hen zou iets zijn van aan elkaar haren trekken maar wat ze hier beschrijft lijkt meer iets van wilde dieren buiten controle.

  Het probleem hier op Curaçao is altijd hetzelfde niemand heeft de moeite genomen om data te verzamelen dat komt omdat iedereen snel geld wilt verdienen en niet in de toekomst wilt investeren.

  Het blijkt dat de meeste vrouwenmishandelaren mannen zijn die in een éénoudergezin zijn opgegroeid meestal voelen zij zich schuldig dat ze als kind hun moeder niet kon helpen.

  Vrouwen mishandeling begint vaak later in een relatie en dat is vrij simpel want in begin van de relatie zijn beiden aangetrokken tot elkaar en wordt alle meningsverschil tussen de lakens beslecht.

  Na verloop van jaren is de aantrekkingskracht minder en slaat het allemaal om in geweld dus het is vrij simpel geeft de mannen een gratis pakket viagra dan vind de vrouw het nog lekker ook nog.

  Mensen vragen mij altijd waarom ben je zo slim, vrij simpel ik gebruik mijn hersenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -