28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 21:27

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Zorg Sehos in het nauw

AD | Zorg Sehos in het nauw

Sehos ziekenhuis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De zorg aan patiënten in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) staat ‘ernstig onder druk’ nu er ook een structureel tekort is ontstaan aan geneesmiddelen.

,,We kunnen niet nog een maand wachten voordat er een financiële oplossing is gevonden”, zegt Joris Schakel, voorzitter van de medische staf.

De medische staf van het ziekenhuis luidt in een persbericht de noodklok. Door het tekort aan medicijnen worden onder andere patiënten met kanker en hiv ‘niet op de vereiste wijze of helemaal niet’ behandeld. Dat is voor de medisch specialisten ‘onacceptabel’. Het medisch stafbestuur staat achter de Sehos-directie en doet een oproep aan de overheid om snel over de brug te komen met een financiële injectie. ,,We kunnen niet nog een maand wachten op de uitkomst van een onderzoek”, zegt Schakel, die zelf internist is.

Het punt is bereikt dat medisch specialisten voor de keuze staan of het nog wel verantwoord is een behandeltraject te beginnen. ,,Als met een behandeling wordt begonnen, moet je die ook kunnen afronden. Je wilt niet het risico lopen dat je halverwege niet verder kunt. Het alternatief is dat we patiënten meteen aan het begin van een behandeling naar het buitenland uitzenden”, zegt Schakel. Daarvoor zal een arts in geval van twijfel moeten kiezen.

Begin juli besloot de Sehos-directie in overleg met de medische staf al om alleen nog spoedeisende operaties uit te voeren. Geplande, electieve ingrepen zijn uitgesteld. Die maatregel was nodig om te voorkomen dat de veiligheid en continuïteit van zorg in gevaar kwam door een gebrek aan personeel, materiaal en middelen. Sindsdien is de financiële situatie verslechterd. Schakel: ,,Het raakt niet alleen meer de OK. Wij merken dat ook de medicijnen niet altijd voorradig zijn. Dan moet je als arts beslissen of een behandeling nog door kan gaan.”

De stafvoorzitter zegt dat de medische staf niet vaak naar buiten treedt, maar dat de nood dringt.

,,De overheid moet niet langer dralen en een beslissing nemen.”
De financiële problemen van Sehos slepen al jaren voort en liggen verankerd in de budgetvergoeding die het ziekenhuis krijgt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de zorg aan het overgrote deel van de patiëntenpopulatie (90 procent) die valt onder de basisverzekering ziektekosten (budget). Sehos is in beroep gegaan tegen de ministeriële beschikking voor een zorgbudget van 135 miljoen gulden voor 2018, omdat dat op basis van de begroting voor dat jaar 138,3 miljoen gulden zou moeten zijn. Schakel vindt dat de discussie over de hoogte van het budget in een later stadium moet worden uitgevochten. ,,Niet nu. Dat gaat ten koste van de continuïteit van zorg.”

De medische staf benadrukt in het persbericht dat zij volledig achter de aangeleverde data en cijfers staat die door de directie zijn aangeleverd en ‘een overzicht geven van het benodigde budget’. Schakel: ,,We zijn continu in overleg met de raad van bestuur en steeds weer komt er een onderdeel van de zorg ter sprake waar het niet loopt. Het zal voorlopig wel passen en meten blijven, maar zo gaat het niet langer.”

Sehos wilde per 1 april dit jaar de tarieven voor particulier verzekerden verhogen, die vormen zo’n tien procent van de patiënten, onder wie ook toeristen en onverzekerden. Maar de tariefsverhoging werd teruggedraaid nadat er veel ophef over ontstond en particuliere verzekeringsmaatschappijen protesteerden.

In het jaarverslag 2017 geeft de Sehos-directie aan ‘dat uit onderzoek is gebleken dat de huidige tarieven in totaal leiden tot een tekort van ongeveer 23 miljoen gulden op de exploitatie van het ziekenhuis’.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. De directeuren met mljn-salaris moeten maar van het onterecht gekregen of gejat geld van de belastingbetaler nu maar materialen voor zknhs kopen.

 2. De Curaçaosche overheids N.V.’s, waar directeuren mega- salarissen verdienen omdat het budget het “toelaat”, niet omdat ze het verdienen.

  En waar als eerst gesneden wordt in de service kwaliteit en kwantiteit en niet in de salarissen of bonussen.

 3. In ieder geval moeten mensen zorgen zo gezond mogelijk te blijven zodat je niet hier in het Sehos terecht komt. En ook ervoor zorgen dat je uitvaartverzekering up to date is. En last but not least een aanvullende ziektekostenverz afsluiten, onder de 60 lukt dat nog wel-:) wij hebben een ontzettende aardige dokter di kas (nee niet de vrouw van Cooper) zijn stelling is when you live on the island you die on the island, vandaar de aanvullende.

 4. Sommige directeuren zijn net als de bewakers op Curaçao die bewakerskleren aantrekken maar alle kwaliteiten van een bewaker ontberen, en hard wegrennen wanneer ze voor je in de bres moeten springen.

 5. Lichtgewicht Elvis Thode financieel directeur. De man kan nog geen infuus van een kapstok onderscheiden.

  Girobank criminelen Eric Garcia en Stephen Capella in de Raad van Toezicht (tot voor kort).

  Wat kun je van deze porkeria verwachten, anders dan porkeria?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties