27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 08:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Staten geïnformeerd over het lek

Eigenbelang: De voormalige Communicatieminister Kenneth Gijsbertha was verantwoordelijk voor de benoeming van UTS overheidsdirecteur Paul de Geus per 1 september 2006, waarna Gijsbertha zelf jarenlang RvC voorzitter van UTS werd.

Willemstad – Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën heeft in een brief de Staten officieel geïnformeerd over het onderzoek dat is ingesteld naar het lek achter de privé-informatie van vier directeuren van overheidsgerelateerde entiteiten.

In de brief geeft de bewindsman aan dat sinds vorige week documenten op straat liggen ‘met private gegevens van burgers, welke documenten naar het zich laat aanzien uit de Inspectie afkomstig zijn’. ,,Normaliter behoren deze documenten niet, en zeker niet op deze wijze, buiten deze organisatie te worden gebracht. Ik acht deze gang van zaken niet acceptabel. Iedere belastingbetaler moet ervan kunnen uitgaan dat zijn of haar gegevens bij de Belastingdienst veilig zijn”, aldus Gijsbertha.

Nadat de gegevens zijn geopenbaard heeft de minister ‘direct’ aan de directeur van de dienst verzocht intern en forensisch onderzoek te doen naar de oorzaak en omstandigheden van het datalek. ,,Indien daarbij wordt geconstateerd dat er zich in verband met de dienst daadwerkelijk ongeoorloofde c.q. strafbare feiten hebben voorgedaan, ben ik van zins daarop per omgaande sancties toe te passen, alsmede aangifte te doen”, zo vervolgt de minister. ,,Voorts heb ik de directeur van de dienst verzocht mij zo spoedig mogelijk rapportage te doen toekomen over de wijze waarop door de organisatie wordt voorkomen dat een dergelijk datalek zich in de toekomst kan voordoen.”

- Advertentie -

Deze krant maakte maandag melding van het voornemen van de minister om aangifte te doen en berichtte tegelijkertijd over de verontwaardiging die is ontstaan na de onthulling van de vermeende salarissen van vier directeuren van overheidsgerelateerde entiteiten, te weten Philip Martis van SVB, Paul de Geus van UTS, Franklin Sluis van BTP en Yamil Lasten van Curoil. Rhuggenaath liet weten dat de salarissen van verschillende directeuren van overheidsbedrijven in de afgelopen jaren scheef zijn gegroeid en nu zelfs niet eens meer te vergelijken zijn met lonen in de private sector. De Landsverordening overheidsgelieerde entiteiten – van voormalig Financiënminister José Jardim – maakt ook deel uit van het Groeiakkoord en wordt op dit moment herzien. Er moeten normen worden vastgesteld en er moet transparantie zijn bij de vergoeding die overheidsdirecteuren genieten, zo liet premier Eugene Rhuggenaath eerder tegenover het Antilliaans Dagblad weten.

Ondertussen hebben ook de vier betreffende directeuren te kennen gegeven vervolgstappen te zullen ondernemen en waarschijnlijk zelf ook aangifte zullen doen. Ze zijn niet te spreken over het lek en verschillende van hen menen bovendien dat de verspreide documenten niet correct zijn of een vertekend beeld geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

- Advertisement -

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra

SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”

Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. Ja hoor net wat we al dachten. De belasting-ambtenaar is de klokkenluider dos santos wast zijn handen in onschuld , over judas gesproken!!!

 2. Ik mis dat de minister in zijn voortvarendheid ook het besluit had genomen dat deze salarissen zijn bevroren voor toekomstige indexaties, bonussen, aandelenuitkeringen en wat meer moois men in die kringen bedenkt. Maar helaas ……. Het beschermen van de eigen vrindjes heeft voorrang.

 3. De Staten wordt wel geïnformeerd over een vermeende schending van het ambtsgeheim van mogelijke anderen maar over de eigen schendingen van de wet wordt met geen woord gerept.

  Het zou Gijsbertha, als mede ondertekenaar van het hoofdlijnenakkoord, sieren als hij ook de eer aan zichzelf houdt zoals het concept Rijksbesluit m.b.t. Suzy Camelia-Römer wordt geopperd.

 4. Iedere belastingbetaler moet er van uit kunnen gaan dat ze competent en klantgericht personeel hebben bij de belastingdienst, ipv personeel dat je uren laat wachten door je in lange en onnodige rijen te laten staan.

  En iedere belastingbetaler moet ervan uit kunnen gaan dat de Minister van Financiën vakkundig is en een gepaste economische opleiding heeft.

 5. Iedere belastingbetaler moet ervan kunnen uitgaan dat zijn of haar gegevens bij de Belastingdienst veilig zijn”, aldus Gijsbertha.

  Nee, Moet zijn Iedere belastingbetaler moet er van kunnen uitgaan dat er markt conforme salarissen worden betaald aan kundige directeuren bij overheid’s NV’s die de belastingbetaler betaald!

  Nu kunnen we concluderen dat de falende directeuren megasalarissen krijgen!!

 6. Hulde voor de klokkenluider bij de Belastingdienst!

  Ik doe een oproep aan meer klokkeluiders, bij de Centrale Bank (waanzinnige directiesalarissen), Aqualectra (waanzinnige consultantsovereenkomst met Neysa Amnesia) en Bureau Post (dat per jaar meer snoepreizen boekt dan Maduro Travel verkoopt).

  En laat iemand bij de Belastingdienst ook maar eens de klok luiden over de preferential treatment van (ex) politici en onder andere de heren en dames medici.

  Trek de beerput maar open!

  Overigens heeft Philip Martis (SVB), die volgens geruchten een harem aan bysides onderhoud, nog diverse riant betaalde commissariaten bij banken en pensioenfondsen.

  Je zou verwachten dat iemand die meer dan een miljoen bij SVB verdient daar bijna 24 uur per dag mee bezig is, maar nee, Philip Martis heeft nog tijd voor tig nevenfuncties!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -