27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Zoektocht OM gaat verder

Kantoor KPMG in Amstelveen doorzocht in Curaçaose witwaszaak

Willemstad/Amstelveen – Opsporingsdiensten hebben bij het kantoor van advies- en accountantsbureau KPMG in Amstelveen een doorzoeking gedaan naar digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao.

De autoriteiten kwamen in actie op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao, zo meldt het persbureau ANP. Zoals elders in deze editie blijkt, hangt het onderzoek samen met de strafzaken Troja en Cymbal, waarbij leden van de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein betrokken zijn. De zaken lopen al sinds 2015.

Dinsdag werd al een huiszoeking gedaan op het kantoor van KPMG op Curaçao, waarbij informatie in beslag werd genomen. Grynsztein is een voormalige klant, van ruim tien jaar geleden, van KMPG Curaçao. KPMG Nederland is volgens het OM in Willemstad niet betrokken bij de witwaszaak, meldt ANP. Er zijn geen arrestaties verricht op Curaçao en in Nederland. Een woordvoerder van KPMG in Amstelveen verklaart dat het bezoek van korte duur was omdat de gezochte digitale informatie niet is opgeslagen op servers in Amstelveen, zoals was aangenomen door de onderzoekers. Uiteindelijk werd de informatie geleverd door het internationale moederconcern KPMG International.

Het Nederlandse OM verklaart enkel dat ‘er een uitvoering van een verzoek tot rechtshulp is geweest’. Ook ANP bericht dat, volgens een welingelichte bron, het onderzoek in het verlengde ligt van het langlopende strafonderzoek Cymbal, dat loopt bij de rechtbank Zwolle.

Het draait daarbij om de familie uit Curaçao die wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar. Leden van de familie Grynsztein namen deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van het ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met grote koerswinst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta’s schaars zijn. Persbureau ANP:

,,Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Eén van de klanten en leveranciers van dollars zou de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos zijn.” Hij werd veroordeeld voor (belasting)fraude en witwassen van enkele tientallen miljoenen dollars.

Accountant om dossiers gevraagd

Naar nu blijkt was er begin deze week niet alleen bij KPMG huiszoeking door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) in verband met een exklant van dit kantoor, maar óók bij de accountant die deze klant de jaren na KPMG bijstond. Om onbekende reden wil het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao verder niets zeggen.

,,Over lopende onderzoeken zegt het OM nooit iets.”

Eerder werd de inval bij KPMG wel bevestigd, maar meer zegt de woordvoerder er niet over. Alles wijst erop dat het onderzoek verband houdt met de strafzaken met de codenamen Cymbal en Troja. Hoofdverdachten in de zaak- Cymbal zijn leden van de Curaçaos- Nederlandse zakenfamilie Grynsztein. Het TBO van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van accountantsorganisatie KPMG.

Maar die dag zijn ook dossiers opgevraagd bij de accountant die Grynsztein na KPMG bediende, overigens totdat er in deze zaken in 2015 invallen door justitie plaatsvonden. Betreffende accountant had eerder zijn eigen kantoor, Signature Accounting And Advisory Services (AAS), en is vorig jaar als partner toegetreden tot Ernst & Young (EY). De bewuste klant maakte toen al geen deel meer uit van de portefeuille van Signature.

Evenals KPMG heeft de accountant justitie alle medewerking verleend. Het Financieele Dagblad (FD) meldt dat volgens een ingewijde die anoniem wil blijven, de huiszoeking voortvloeit uit een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek en zou volgens deze bron verband houden met de zaken Cymbal en Troja. ,,De strafzaak Cymbal loopt voor de rechtbank Zwolle. Het OM vervolgt daarin vier personen voor het witwassen van 322 miljoen dollar via het vanuit Amsterdam opererende bedrijf CPG Worldwide. Zij zouden via hun lingeriewinkels op Curaçao doelbewust illegale dollaropnames op Curaçao van Venezolanen mogelijk hebben gemaakt”, schrijft FD. ,,De benodigde bankbiljetten zou CPG onder meer van illegale loterijen van de veroordeelde Antilliaanse gokbaas Robbie dos Santos hebben betrokken, is de verdenking van het OM. Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen.” Voor het gerecht op Curaçao staan in de verwante zaak-Troja de tussenhandelaren terecht die de klandizie regelden voor de ‘witwasmachine’ van CPG, zoals het OM het eerder noemde. In eerdere openbare zittingen betoogde het OM voor de rechtbank dat het in deze zaak in totaal om meer dan een miljoen witwastransacties zou gaan. Het FD: ,,Ook de rol van ING Bank in deze witwaszaak acht het OM bedenkelijk.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...