AD | Zaakwaarnemer U2 en Stones gehoord in onderzoek Panama Papers

Frontman Bono van U2. © Getty

De zaakwaarnemer van de bands U2 en Rolling Stones wordt vandaag verhoord tijdens de parlementaire ondervraging naar belastingontwijking en -ontduiking in Nederland. Topman Jan Favié van Promogroup BV en U2 Limited is een van de personen die is opgeroepen in het onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van de Panama Papers.

De speciale commissie begon op 7 juni met de verhoren van bijna dertig deskundigen en direct betrokkenen uit de sector, van toezichthouders en belastinginspecteurs tot belastingadviseurs en directeuren.

Onder meer het verhoor van de voorzitter van United Trust Curaçao en bestuurder van United Trust International Holdings, Gregory Elias (bijgenaamd de Onderkoning van Curaçao) trok de nodige aandacht.

Het initiatief ontstond na onthullingen over een internationaal netwerk van belastingontwijking, de zogenoemde Panama Papers. De commissie wil meer inzicht krijgen in het doorsluizen van kapitaal via ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd maar hier niet of nauwelijks actief zijn (brievenbusfirma’s), en het wegsluizen van particuliere vermogens naar het buitenland.

Mossack Fonseca

De Panama Papers, een reeks publicaties van een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten, zijn gebaseerd op de interne administratie van Mossack Fonseca. Uit die documenten bleek dat klanten van over de hele wereld werden geholpen hun vermogen te stallen in landen als de Britse Maagdeneilanden of de Kaaimaneilanden. Onder hen bevonden zich ook een paar honderd Nederlanders.

De verhoren beginnen vandaag om 09.30 uur en zijn hier live te volgen.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *