30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Zaak Martina geseponeerd

Sepotbrief  Procureur Generaal Openbaar Ministerie mr. Roger Bos

OM: ex-minister Steven Martina strafbaar gehandeld maar nvervolging niet opportuun. VDC Hoofd Aloysius Pole (rechts) zal het Grupo Sopi lid opnieuw screenen | AweMainta

Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (MAN), afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

- Advertentie -

Er is maar één voorwaarde, namelijk dat hij zich een jaar lang niet schuldig mag maken aan eenzelfde soort vergrijp, zo verklaart officier van justitie, Guillano Schoop nader. Dat neemt niet weg dat het OM tot het oordeel komt dat Martina wel een strafbaar feit heeft gepleegd en niet correct gehandeld heeft binnen de Landsverordening integriteit.

Van partijvoorzitter Yves Schoop, die ‘euforisch blij’ is, verneemt deze krant dat Martina direct weer voorgedragen zal worden voor de functie van minister van Economische Ontwikkeling en dat het proces van het vinden van een vervangende kandidaat gestopt wordt. ,,Martina moet volgens de regels weer gescreend worden, maar wij gaan ervanuit dat dit snel zal gaan en hij dus ook weer spoedig als minister aan de slag kan gaan”, aldus Yves Schoop.

Tijdens een ingelaste persconferentie verklaarde Martina ‘blij te zijn dat een punt is gezet achter deze kwestie’. Hij geldt niet meer als verdachte, heeft geen gewetensnood en stelt zich weer beschikbaar voor het ministerschap.

Zijn politieke tegenstander, Meindert ‘Mènki’ Rojer van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT), laat het er echter niet bij zitten en is voornemens zijn beklag te doen bij het Hof en een bevel tot (verdere) vervolging uit te lokken. De hele werkwijze van het OM noemt Rojer ‘schandelijk en corruptief’.

Op de vraag waarom het OM, ondanks de conclusie dat Martina strafbaar heeft gehandeld, heeft besloten toch de zaak te seponeren, antwoordt Schoop:

,,Het is voor de eerste keer dat de Landsverordening integriteit gebruikt is bij de screening van kandidaat-ministers en ook voor de eerste keer dat in dit kader aangifte is gedaan. Op dit moment vindt er een discussie plaats over de interpretatie van de landsverordening. Zo heeft Martina aangegeven dat hij zijn aandelen in de verzekeringsmaatschappij op afstand heeft gezet en dus geen belang had bij de besluitvorming in de Raad van Ministers over het verhogen van het tarief van de verplichte WA-verzekering. Het OM is echter een andere mening toegedaan en vindt dat hij er wel een eigen belang bij had en dus niet had mogen meebeslissen over de verhoging. Tegelijkertijd is die beslissing indertijd teruggedraaid, waardoor Martina er uiteindelijk geen belang bij had. Gezien deze discussie heeft het OM de zaak geseponeerd.”

In een officieel bericht van het OM wordt gesteld dat vervolging bij de strafrechter ‘niet opportuun’ bevonden is.

,,Het onderzoek heeft zichtbaar gemaakt dat ten aanzien van de uitvoering van de landsverordening niet altijd zorgvuldig is gehandeld. Alles afwegend is het OM tot de conclusie gekomen dat het debat over de invulling van integriteitsnormen moet worden gevoerd in de Staten, in de Raad van Ministers en door politieke ambtsdragers. Het OM acht het van belang om in deze (eerste) zaak op het gebied van de Landsverordening integriteit, die relatief kort bestaat, ruimte te laten aan dat debat.”

Op de vraag of Martina nu weer ministeriabel is, stelt Schoop: ,,Het is niet aan het OM hier een oordeel over te vormen. Er zal opnieuw een screening moeten plaatsvinden. De gouverneur, de formateur, de regering en de politiek moet zich over deze vraag buigen. En tot slot kan ook nog altijd de Raad van Advies geraadpleegd worden bij twijfel over de interpretatie van de Integriteitswet.”

Eind 2017 werd er door meerdere personen aangifte gedaan tegen Martina. Hij zou in strijd hebben gehandeld met de Landsverordening integriteit (kandidaat-)ministers omdat hij nog aandelen zou hebben in een verzekeringsmaatschappij. Op 24 mei 2018 werd de Landsrecherche opdracht gegeven om een feitenonderzoek in te stellen. De resultaten van dit feitenonderzoek gaven aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te openen.

,,Dit opsporingsonderzoek van de Landsrecherche Curaçao is door de officier van justitie beoordeeld. Op basis hiervan is het OM tot de conclusie gekomen dat de bij het screeningsproces betrokken personen meer zorgvuldigheid hadden moeten betrachten bij de uitvoering van deze landsverordening”, aldus het bericht van het OM.

Toen het onderzoek tegen Martina begon, besloot hij afstand te doen van zijn positie als minister. Ondertussen heeft de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), de honneurs waargenomen. Rond de persoon die Martina tijdelijk zou moeten vervangen, Neysa Schoop-Isenia, is een hetze ontstaan vanwege het lekken van een interne en vertrouwelijke memo vanuit de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Schoop-Isenia besloot zich daarom ook terug te trekken, maar zal bij de Landsrecherche aangifte doen tegen de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 05 23 – Openbara Ministerie Steven Martina Belangenverstrengeling Fatum Roger Bos Sepot by Black Lion on Scribd

- Advertentie -

Artikel delen

14 reacties

 1. @JohnBash,
  Je doet je naam eer aan man: “Bash their brains in, as long as it suits MY purpose”
  Enne,…. Dank voor de bijval richting Kaat: je bewijst hiermee alleen dat jij ook van hetzelfde laken, geen pak in dit geval, maar eerder een slipje bent.
  Maar dat wisten we al.

 2. @Drechi.
  Volgens mij zit je hersenpan vol met zaagsel. Je moet eens een keer met argumenten komen ipv te tieren en te bleren als je tegenspraak hebt.
  En ja Drechi, Schotte was slecht. Voor de rest ben ik het met Kaat eens.

 3. @Kaat

  🙂 🙂 🙂 Je voelt je dus aangesproken Kaat? 🙂 🙂 🙂
  Dat weten we dus ook weer! Kaat de Hypokriet! Een van de “Googles” van Curacao: weet altijd alles beter, van iedereen, maakt wel even uit wie er een moordenaar is en wie niet, wie er geschikt is ergens voor en wie niet, anyway
  Kaat.com 🙂 🙂 : The embodyment of Google and Yahoo, neatly tied up together into one big empty available space: Kaats head…….

 4. Ja, drechi , schotte is inderdaad zo slecht, moordenaar, verder in ‘t kort gezegd, jouw dushi hende, jouw dushi korsow leeggeroofd, naar de knoppen geholpen. En er loopt nog zo’n stelletje rond.

 5. @Y’all know who you are:
  Stelletje hypokrieten….. Schotte was toch zo slecht??? De man is al maanden weg, maar het is van kwaad tot erger gegaan. Waar is jullie lokale “Kennedy” gebleven? En jullie moderne “Ghandi?”
  DRECHI PA BOSNAN TUR KU A PAPIA TAAAAAANTU KOS E TEMPU!!!!

 6. Lex
  een voorwaardelijk sepo is iets wat het OM wel degelijk kan toepassen volgens de huidige rechtsregels. Je kunt je echter wel afvragen wanneer en waarom ze dit wel of niet toepassen. Zo’n sepo is een diffuus iets dat het OM veel speelruimte geeft. In een aantal zaken in het verleden werd dit voorwaardelijk sepo niet toegepast waarbij het niet duidelijk werd waarom dat toen niet van toepassing werd verklaard. ( b.v. het openbaren van het besprokene in een geheime vergadering d.m.v. verboden opnames met een cell-phone). Politiek door het OM?

 7. Uiterst onaangenaam type die Heiko de Jong. Afgang na Guus that’s 4 sure. Men stuurt ook maar vanuit NL naar de eilanden. Onbegrijpelijk vind ik dit.

 8. Taak Openbaar Ministerie

  Een belangrijke taak van het OM is de opsporing en vervolging van strafbare feiten en het toezicht op de uitvoering van strafvonnissen. Het opsporingswerk zelf is een taak van de politie, de bijzondere opsporingsdiensten en buitengewoon opsporingsambtenaren. Het OM heeft de eindverantwoordelijkheid over de opsporing en daarom ook het gezag over de onderzoeken van bijvoorbeeld de politie. Het OM is ook verantwoordelijk voor de opsporing door de buitengewoon opsporingsambtenaren en de bijzondere opsporingsdiensten.

  En ondanks de taken van het OM, weigert het OM Steven Martina te vervolgen, weigeren ze Gerrit Schotte en Kornuiten te vervolgen voor bewezen fraude en diefstal bij overheids NV’s, hoeft Brian Mariano zijn straf niet uitzitten..

 9. Het OM speelt voor eigen rechter! Er is een strafbaar feit geconstateerd door het OM en datzelfde OM velt gelijk zelf ook het vonnis : sepo!
  Dat kan toch niet waar zijn? Lijkt me dus een duidelijk geval van “eigenrichting”. De enige die een vonnis velt bij een door het OM geconstateerd strafbaar feit is de rechter en niemand anders.
  ( Het OM wilde de kwestie Schotte niet onderzoeken totdat het gedwongen werd, het lijvige rapport van prof. Willems ligt bij het OM in de onderste lade te verstoffen en zo zijn er vermoedelijk andere zaken die het OM-daglicht nooit hebben mogen gezien. Wat voor rol speelt dit OM eigenlijk? ).

 10. Hoorde meneer Martina gisteren op de radio: “mij is verteld dat ik niets verkeerd gaat doen als ik zou meedoen aan de bewuste beraadslaging(en)”…. nou iedereen hoort de wet te kennen, maar als je doet alsof of kent het helemaal niet ben je voldoende capabel om een minister op Curaçao te worden.

  Joepie, gaan met die banaan, effe de “Stevie Regeling (amendementje op de screeningswet)” klaarstomen en voilà zonder blikken of blozen is ie weer minister in deze bananenrepubliek.

 11. “Er is maar één voorwaarde, namelijk dat hij zich een jaar lang niet schuldig mag maken aan eenzelfde soort vergrijp, zo verklaart officier van justitie”
  wat voor precedent wordt hiermee geschept voor moordenaars (fraudeurs etc): wij spreken u vrij op de voorwaarde dat u komend jaar niet mag moorden…

 12. Volgens mij zegt de foto genoeg, de man belast met screening, VDC Hoofd Aloysius Pole ligt te slapen. Het geeft precies aan wat mis is in dit land, figuren laten zich topsalarissen betalen en liggen tijdens het werk op hun gemak te slapen vaak omdat ze niet capabel zijn.

 13. Een vraag aan “knipselkrnat-curacao.com”: “Hadden jullie geen andere foto van die vent ? Wat hebt die gozer met die lach ermee te maken ? Of zit HIJ ook in die plot ????

 14. Dat neemt niet weg dat het OM tot het oordeel komt dat Martina wel een strafbaar feit heeft gepleegd en niet correct gehandeld heeft binnen de Landsverordening integriteit.

  Een schande dit OM! Elke keer zijn er strafbare feiten gepleegt maar de elite aanpakken doen ze niet! Opdoeken die corrupte bende!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -